Spa-nap és testdetox: így kényeztesd a bőröd télen!

2021. november 29.
Magnéziumos fürdősó, szárazkefe, fátyolmaszk: se szeri se száma azoknak a jótékony és hatékony módszereknek, amik segítségével új életet lehelhetünk a stresszes bőrbe.

fürdő

Fókuszban a feszültségoldás

Arcizmaink rengeteg feszültséget és felesleges folyadékot képesek tárolni: erről tanúskodnak például az ödémák, de olyan egyéb bőrtünetek is megjelenhetnek a stressz hatására, mint az extrém szárazság vagy a bőrpír. Ezeket könnyedén feloldhatják a kozmetikus gyengéden masszírozó mozdulatai – ezért is imádjuk, amikor egy-egy kezelés után kívül-belül megújulva, kipihenten és feltöltődve lépünk ki a szalon ajtaján.

Hála azonban a különböző masszírozó eszközöknek, a négy fal között is részünk lehet hasonlóan nyugtató, ellazító nyirokmasszázsban, amellyel nemcsak kikapcsolódhatunk, de látványosan ragyogóbbá is varázsolhatjuk a bőrünket. Ezeknek a készülékeknek nagy előnyük, hogy használatukkal a kozmetikumaink aktív hatóanyagai is mélyebbre tudnak hatolni, így még inkább képesek kifejteni jótékony hatásaikat. Kedvenc hidratáló-, ránctalanító szérumunk vagy arcápoló olajunk kíséretében használjuk őket.

Közülük az egyik legnépszerűbb darab az utóbbi időben a gua sha. A laposra csiszolt, lekerekített formájú kő könnyedén siklik a jól beolajozott vagy szérummal bekent bőrön, és pontosan illeszkedik az arc domborulataihoz. Rendkívül hatékonyan lazítja el a befeszült arcizmokat, miközben megemeli a bőrt, továbbá segíti a méreganyagok távozását, csökkenti az ödéma tüneteit. Az esti arcápolási rituálénkba beépítve – relaxáló tulajdonsága révén – segíthet, hogy pihentetőbb legyen az éjszakánk.

Maszkabál

A fátyolmaszkoktól a krémes pakolásokig, arcunk és testünk szinte minden négyzetcentiméterére találunk megoldást ezekből az instant csodákból. Tarthatunk akár hetente egy home spa-napot is, amikor egyszerre több maszkot is bevetünk, de be is oszthatjuk őket, hogy a hét minden napjára jusson a szuperintenzív kényeztetésből.

A maszkolást mindenképpen arctisztisztítás és radírozás előzze meg, és ezúttal a hatóidőt maxoljuk ki relaxálással. Némítsuk le a mobilunkat, és bújjunk puha köntösbe. Teremtsünk félhomályt a szobában – erre a célra a legjobb egy finom illatgyertya vagy párologtató mécses levendula- vagy mandarin-illóolajjal –. és egy lágy, andalító zenével a háttérben nyújtózzunk végig a kanapén, amíg a hatóanyagok teszik a dolgukat.

Testdetox

A szárazkefemasszázs egy olyan rituálé, amely segít eltávolítani az elhalt hámsejteket, hogy puha, selymes legyen a bőrünk, ugyanakkor fokozza a vérkeringést, így maximálisan fel is frissít, és energikusabbak leszünk tőle. Mindenképpen puha sörtéjű masszázskefét használjunk hozzá: a lábfejtől kezdve gyengéd, körkörös mozdulatokkal folyamatosan haladjunk fölfelé. Egy területet többször és lassan dörzsöljünk át. Ezután zuhanyozzunk le, és kenjük be magunkat egy tápláló, ápoló testolajjal. Az olajat a még nedves bőrre vigyük fel, és lassú, körkörös mozdulatokkal masszírozzuk be a bőrbe. Ha bőrünk igényli, plusztáplálásként testvajjal is átmasszírozhatjuk magunkat.

Ha a szárazkefét este alkalmazzuk, a zuhany helyett vehetünk egy lazító, méregtelenítő fürdőt is: oldjunk fel minimum 200 g magnéziumos fürdősót a vízben, és pihenjünk benne legalább harminc percig. A magnézium serkenti a méregtelenítési folyamatokat, erősíti az immunrendszert, és még a nyugodt alváshoz is hozzájárul.

A cikk a Marie Claire egy korábbi számában jelent meg!

Szerző: Gurics Krisztina Fotó: Getty Images

Olvasd el ezt is!