Ilyen a tökéletes tavaszi bőrnagytakarítás

2022. április 13.
Süt a nap, csicseregnek a madarak, a növények virágba borultak, itt az ideje, hogy a télen kissé megfáradt bőrödbe is új életet lehelj. Szépségbloggerünk, Peonilla elmeséli, milyen módszerekkel és hatóanyagokkal tudod újra üdévé és ragyogóvá varázsolni az arcbőrödet.

Alapos tisztítás

A bőrápolás során nem tűnik lényeges lépésnek, pedig az egyik legfontosabb az arc megtisztítása – évszaktól függetlenül – a napi szennyeződésektől és fényvédőtől. A legjobb, ha dupla arclemosást végzel, ami egy olajos/balzsamos lemosóból vagy micellás vízből és egy vízbázisú arclemosóból áll. Legalább 60 másodpercig érdemes az ujjbegyeiddel, körkörös mozdulatokkal az arcbőrbe masszírozni az arctisztítódat. Ennél rövidebb idő sajnos nem fogja megfelelően eltávolítani a smink- és koszmaradványokat a bőrödről, így az ezután felvitt hatóanyagok sem fognak megfelelően felszívódni.

tavasz-arc-apolas

Levegőt a pórusoknak

Ha fekete mitesszerektől vagy eltömődött pórusoktól, esetleg aknétól szenvedsz, akkor mindenképpen fontos, hogy felülvizsgáld a termékeidet. A túl nehéz, túl sok zsíralkoholt, olajokat, viaszokat tartalmazó krémek használata ugyanis sok lehet a bőrödnek. Ehhez hasonlóan, habár nem szentírás, jó ötlet a komedogén, azaz póruseltömítő összetevőket is kerülni, amit az összetevőlistán egy kis számmal is jelölnek (0=nem komedogén, 5=nagyon komedogén). Az ilyen bőrtípusnak hidratálás szempontjából sokkal előnyösebb a könnyedebb, vizes lotionök, szérumok rétegezése. A pórusok tisztulását pedig heti 2-3 esti hámlasztással (pl. BHA-val, érzékeny bőr esetén pedig PHA-val vagy enzimes peelinggel), heti egyszer pedig agyagos maszkkal lehet segíteni.

tavasz-arc-apolas

Páratlan puhaság

Ha nagyon texturáltnak érzed a bőröd, és simább, puhább felszínt szeretnél érezni az ujjaid alatt, mikor az arcodhoz érsz, akkor a hidratálás és hámlasztás kényes egyensúlyára érdemes több figyelmet fordítanod. Hámlasztás terén más válik be, ezért fontos, hogy figyeld a saját bőröd, ne a trendeket kövesd. Tavasszal alapvetően nem ajánlják az AHA-savas hámlasztást, mert fényérzékenyít és sokan nem figyelnek oda mellette az 50 SPF-es fényvédő napi szintű használatára. Ha azonban erre tényleg szigorúan ügyelsz (és nem vagy várandós), akkor egy gyengédebb AHA-sav is beleférhet, de kizárólag este alkalmazva heti 1-2 alkalommal. A hidratálást mellette szintén vedd komolyan, applikálj hialuronsavat a glicerint is tartalmazó hidratálód alá. Szuper ötlet lehet az éjszakai maszkok vagy a rutin végén, zárásként a cicakrémek használata is.

Friss, ragyogó bőr

Ragyogásfokozás szempontjából van egy-két verhetetlen nagyágyú a hatóanyagok között. Ezek a C-vitamin, a niacinamid, a glikolsav és a retinol. Hogy neked melyik válik be leginkább, vagy ezek mely kombinációja, azt egyénileg kell kitapasztalnod. A bőr üdeségét támogatják még az antioxidánsok, vitaminok és a növényi olajok is. Illetve minden, ami a vérkeringést serkenti. Ilyen például az arcmasszázs, a szabad levegőn töltött idő vagy a szaunázás. Nyilvánvalóan a friss, harmatos bőr ellen dolgozik a kialvatlanság, a dohányzás és a tartós stressz is.

Elmaradhatatlan védelem

A tavaszi első napsugarak nagyon jólesnek a testnek és léleknek egyaránt, de a fényvédelemre nagyon lényeges odafigyelni, és óvni a bőrt a káros UV-sugárzástól. Ha barna bőrre vágysz, akkor inkább egy szuper önbarnítót keress, és ne a napon sütkérezz órákon át. A 25-ös fényvédődet pedig cseréld 50 SPF-re. Nem, az alapozódban nem elég, ha van fényszűrő, és ne feledd, a fényvédőt nem szabad semmivel sem mixelni! Se olajjal, se alapozóval, se arckémmel, vagy akármi mással, ugyanis ettől veszít a hatékonyságából. Javasolt megnézni a fényvédőid szavatosságát is, a tavaly nyáron kibontott naptejeket dobd ki, ezeket idén már ne használd. Tekints úgy a fényvédődre, mint a legjobb anti-aging szérumodra! Ami egyébként a ragyogásfokozásban is segít, hiszen a napsugárzás is szárítja a bőrt, mi több pigmentfoltokat, ráncokat és a felhám megvastagodását idézi elő.

Fotó: Pexels

Olvass tovább!