Gyanús kozmetikum-összetevők, amiktől nem kell félned

2022. augusztus 22. |

Bizonytalanul fürkészed a kozmetikumokon az INCI listát, mielőtt valamit a kosaradba tennél? Szépségbloggerünk, Peonilla segít eligazodni, ugyanis nem minden kimondhatatlan nevű összetevőtől kell fejvesztve menekülnöd.

Xanthan Gum

A xantángumi elnevezés elég rosszul hangzik, pedig nincs ok az aggodalomra. Egy hétköznapi gélképző/sűrítőanyagról van szó, melyet szőlőcukor és „sima” cukor erjesztésével állítanak elő. Abszolút veszélytelennek számít, sőt kimondottan jó bőrbarát tulajdonságai vannak.

Tocopherol

Bármilyen meglepő is, ez nem más, mint tiszta E-vitamin. A tocopherol egy ritkábban használt formája az E-vitaminnak, pedig jobban felszívódik a bőrön át, mint a gyakrabban használt tocopheryl acetate, de a szavatossági ideje rövidebb.

szepseg-osszetevok

Ascorbyl Palmitate

A C-vitamin egy zsírban oldódó formája. Stabilabb, mint a tiszta C-vitamin, remek antioxidáns, véd az UV-sugárzás káros hatásaitól és gyulladáscsökkentő is. Habár nem a legjobb C-vitaminszármazék, félni nem kell tőle.

Sodium PCA

Ez egy aminosav-származék, ami a bőrben természetesen is megtalálható. Nagyon jó a vízmegkötő képessége, remek nedvszívó, így szuperül hidratálja a hajat és a bőrt. Teljesen veszélytelen, nem irritálja a szemet sem, nem okoz pattanásokat. Gyakran használják például testápolókban, samponokban, rúzsokban.

Niacinamide

A B3-vitamin egy másik elnevezése, mely kiváló hidratáló és pigmentfoltok ellen is hatásos. Mi több, sejtregeneráló hatásának köszönhetően csökkenti a ráncokat, valamint szabályozza a faggyútermelést, így pattanások ellen is bevethető.

Butylene Glycol

A kozmetikumok felszívódását segíti és mivel jó vízmegkötő is, ezért a hidratáló készítmények összetevői között gyakran szerepel. Számtalan vizsgálat alapján veszélytelennek minősítették.

szepseg-osszetevok
Lysolecithin

Abszolút természetes emulgeálószer. Bőrápoló hatású, ezért főleg krémekbe, testápolókba, tusfürdőkbe, habfürdőkbe adagolják. Nem kell tartanod tőle.

Algin

A barna algákból kinyert természetes anyag, mely alginsav néven is szerepelhet. A viszkozitás növelésére, gélesítésre használják a kozmetikumokban. 

Fotó: Pexels

Olvass tovább!

Szólj hozzá te is!

Még több Szépség

Zöld körmök karácsonyra: a legsikkesebb választás karácsonyfa köröm

Zöld körmök karácsonyra: a legsikkesebb választás