Ezeket az összetevőket kerüld, ha göndör a hajad!

2022. április 06.
A göndör hajúak tudják, fürtjeik speciális ápolásra szorulnak, ráadásul ahány göndör haj, annyi típusú csavar, spirál és porozitás, és környezeti stresszre való reakció. A rosszul megválasztott termék nemhogy nem segít, de ront a haj állagán, ám ha az alábbi négy összetevőt elkerüljük, hibázni nem nagyon tudunk.

Szakértők szerint a göndör haj ápolását a spirálok mérete, a haj szerkezete (finom, közepes vagy durva), a haj sűrűsége, az éghajlat és az ápolási rutin határozzák meg, és bár egységes, mindenkinél működő receptúra nincs, az biztos, az alábbi összetevőket érdemes messziről elkerülni.

göndör haj

  • Szulfátok: Ezek a természetes olajoktól fosztják meg a hajat, használatuk kiszáradást, töredezést és a fejbőr viszketését eredményezik. Aki közelebbről megnézi a hajápolási termékek összetevőit, leggyakrabban az ammónium-lauril-szulfáttal és az ammónium-lauret-szulfáttal találkozhat.
  • Parabének: A tartósítószerként használt parabének egyes embereknél irritációt és allergiás kontakt dermatitiszt okozhatnak. A göndör haj érzékeny, a parabének pedig potenciális veszélyt jelenthetnek a fejbőrre, ugyanis gyulladást okozhatnak. Göndör haj esetén érdemes a parabénmentes címkével ellátott termékeket keresni.
  • Fehérje-túladagolás: Szakértők egyetértenek abban, hogy a göndör haj károsodásának egyik fő oka a túl sok fehérje, amit hajpakolások és egyéb kezelések formájában hordunk fel. A túl sok fehérje hatására a haj elveszti eredeti formáját, matt és fénytelen lesz.
  • Alkoholok: A göndör fürtökre a szárító alkoholok, például a propanol ugyancsak rossz hatással van. Kerülni kell minden olyan terméket, ami a fejbőrt szárítja, irritálja.

Forrás: TZR Fotó: Getty Images

Olvasd el ezt is!