Higiénikus, ha az ujjbegyünkkel vesszük ki a krémet a tégelyből?

2022. szeptember 15.
Természetesen a különös gonddal megválasztott arcápolóinkat, és semmi mást. A szépségmárkák ugyanis egyre inkább törekednek a leghigiénikusabb csomagolások alkalmazására, amelyekkel bebiztosíthatjuk magunkat a szennyeződések és a baktériumok ellen.

Kellemes érzés az ujjbegyükkel egy adag bársonyos vagy könnyű gélkrémet kivenni a tégelyből, sokan mégsem szívesen teszik ezt, mert attól tartanak, hogy így a kezükről por, egyéb szennyeződés vagy akár kórokozó juthat a bőrápolójukba. Hogy mennyire valós ez az aggodalom, mit tehetünk ellene, és a gyártók hogyan igyekeznek a problémát kiküszöbölni, arról dr. Gyöngyösi Nóra PhD bőrgyógyász, kozmetológus szakorvos mesélt.

Forradalmi formulák

A kozmetikumok eltarthatóságát mindig jelzik a csomagoláson: vagy a lejárati időként megadott dátummal, vagy a nyitott tégely ikonnal, amely azt mutatja, felbontás után mennyi ideig használhatjuk biztonsággal az adott terméket. „Ezek egyike sem jelenti feltétlenül azt, hogy a feltüntetett dátum után a kozmetikum megromlik, a gyártók azonban ennyi ideig tudják garantálni a formula hatékonyságát, biztonságosságát és a felhasználói élményt, természetesen rendeltetésszerű használat mellett – magyarázza a bőrgyógyász. – A rendeltetésszerű használat alapesetben nem jelent semmilyen speciális bánásmódot: szobahőmérsékleten, közvetlen napfénytől védve tároljuk a termékeket, és ha az ujjunkkal nyúlunk bele, azt mindenképpen tiszta kézzel tegyük. A formulák stabilizálva vannak, így a megadott időtartamon belül nem igazán kell attól tartanunk, hogy az alapvető odafigyelés mellett csökkenne a termék hatékonysága, megváltozna az állaga vagy baktériumok szaporodnának el benne. Az olyan hatóanyagok esetén pedig, amelyek óvatosságot igényelnek vagy nehezebben stabilizálhatóak, a gyártók különleges csomagolásokkal igyekeznek extravédelmet biztosítani.”

higienikus-csomagolas-szepseg

Pumpálva, nem keverve

A klasszikus tégelyes csomagolás biztosítja a legnagyobb támadási felületet a környezeti tényezőknek. „Az érzékeny formulákat a legtöbb esetben a fénytől kell védeni – figyelmeztet dr. Gyöngyösi Nóra. – Például a retinoltartalmú bőrápolók műanyag flakonban vagy sötét üvegben kerülnek forgalomba, hiszen a retinol esetében a fénnyel való érintkezés hatásvesztést eredményezhet. Ezen kívül a levegőnek, az oxigénnek, az ujjunkon lévő szennyeződéseknek, illetve a baktériumoknak a lehető legkisebb mértékben szabadna a termékekbe jutniuk, ezek ugyanis kárt okozhatnak a formulában. Amennyiben tégelyes krémet vásárolunk, biztosak lehetünk abban, hogy »fel van készítve« az imént említett, esetlegesen belekerülő dolgok semlegesítésére. Aki mégis óvatosabb szeretne lenni, tiszta, akár fertőtlenített spatulával vegyen a tégelyből.” 

Vagy válasszon tubusos kiszerelést: könnyebb használni, kevésbé kell attól tartani, hogy bármi belekerül, bár az utolsó cseppeket nehezebb kinyerni belőle. Higiéniás szempontból még biztonságosabb a pumpás változat: a flakon úgy vannak kialakítva, hogy ne juthasson vissza semmi a krémbe, kinyomás után az adagoló legtöbb esetben légmentesen zár. Ennek köszönhetően az instabilabb formulák is biztonságosan eltarthatók, és a legérzékenyebb bőrűek is biztosak lehetnek abban, hogy a termék a hatékonysága mellett a kíméletességét is mindvégig megőrzi.

higienikus-csomagolas-szepseg

Kreatív megoldások

Tudjuk, hogy a szépségipar nem ismer lehetetlent, így az utóbbi években a márkák egyre nagyobb figyelmet szentelnek a már nemcsak higiénikus, de innovatív csomagolásokra is. Ráadásul a legújabb, legtrükkösebb kiszerelések a hatóanyagok védelme mellett még könnyebb használatot is ígérnek. „Nagy trend most minél praktikusabb – és egyben higiénikusabb – tégelyekkel, adagolókkal, applikátorokkal előállni. Ha olyan különleges, például golyós applikátort alkalmaznak, amely érintkezik a bőrrel, biztosak lehetünk benne: a formula annyira stabil, hogy a lejárati időn belül ez semmilyen problémát nem okoz majd. Egyre népszerűbb a pressed cream típusú, légmentes csomagolás is, amikor a klasszikus tégelyt egy pumpa fedi, így egyetlen nyomással juthatunk hozzá a megfelelő mennyiséghez.” 

Egy nyomás = egy adag. A gyártók ezzel is igyekeznek segíteni a biztonságos és hatékony használatot: az adagolót úgy állítják be, hogy ne a vásárlónak kelljen kikísérleteznie, mennyi krémet pumpáljon ki, hanem egy nyomással éppen az optimális mennyiség kerül a kezére. A többkomponensű termékek esetén gyakori, hogy vagy használat előtt kell összekeverni a két összetevőt (például textilmaszkoknál), vagy maga az adagoló olyan, hogy a pumpálás során vegyíti a komponenseket. Hasonló óvintézkedés, amikor egy egész tégelynyi szérum keveredik, de csak az első alkalmazáskor – így a hatóanyagok különválasztva, stabilabban tárolódnak, és a visszaszámlálás valóban csak a felhasználás pillanatától indul.

Szerző: Rózsa Ágnes Fotó: Getty Images

A cikk folytatását elolvashatod a Marie Claire friss lapszámában!