Bőrgyógyász árulja el a pattanások meglepő okait

2022. október 04.
A hormonális okok mellett számos más tényező is állhat a pattanások és mitesszerek mögött – olyasmik is, amiken akár könnyedén változtathatnánk is. Bőrgyógyász mutat rá néhány meglepő okra az akné mögött, amiből minden pattanásokkal küszködő profitálhat!

1. Nem mosol (jól) arcot lefekvés előtt

A nap során arcunkra sok szennyeződés és olaj kerül, és ez még akkor is így van, ha egész nap ki sem léptél a házból. Ha nem mosol alaposan arcot lefekvés előtt, akkor a szennyeződések és baktériumok az arcodról a párnára kerülnek, ahonnan visszajutnak az arcodra. Néhány ilyen éjszaka persze még nem tragédia, de ha rendszeresen megfeledkezünk a tisztításról, akkor arcbőrünk gyulladttá, irritálttá válhat, így pattanásosabb lehet.

2. Túl sok stressz és túl kevés alvás

Tisztában vagyunk vele, hogy manapság nagyon nehéz nem stresszelni és eleget aludni… Mindenesetre érdemes észben tartani, hogy a stresszhormonok fokozott olajtermelődést eredményeznek, ami eltömített pórusokhoz és pattanások kialakulásához vezetnek. A stresszes, alváshiányos életmód ráadásul ördögi kört szülhet: a pihenés és nyugalom hiánya meglátszik a bőrünkön, amitől csak még jobban szorongunk majd. Amennyire lehetőségünk van rá, igyekezzünk csökkenteni szervezetünk kortizolszintjét – nem csak az arcbőrünk lesz hálás érte!

pattanas-borgyogyasz-okok-akne

3. Túlszárítottad a bőröd

Talán meglepőnek tűnik, de a túl száraz bőr nagyon gyakran vezet aknés bőrhöz. A száraz bőr lehet genetikai eredetű, de a környezeti hatások – például a hideg és/vagy szeles időjárásban töltött idő vagy a túl sok napsütés – is száríthatják a bőrt, ahogyan egyes kozmetikumok is. Ironikus módon gyakran pont a pattanásos bőrre szánt termékek szárító hatásúak – ha ezeket túl sokat használjuk, azzal csak tönkretesszük a bőr természetes védőrétegét, és így csak még több pattanás lesz majd a végeredmény.

4. Nem megfelelő mosószert használsz

Bizonyos anyagok a mosószerekben és öblítőkben irritálhatják az érzékeny bőrt. Ha ilyesmiket használunk az arcunkhoz használt törölközők, párnahuzatok és lepedők mosásához, akkor ezek az anyagok elérhetik az arcunkat is – pattanásokat és mitesszereket okozva. Használjunk kímélő, hipoallergén termékeket, ha úgy látjuk, ez állhat a bőrproblémáink mögött.

5. Vigyázz, mit eszel!

Azt már régóta tudjuk, hogy bizonyos élelmiszerek elősegíthetik a pattanások kialakulását, de nem biztos, hogy tisztában vagyunk vele, milyen ételcsoportokra érdemes odafigyelni. Ez persze minden szervezet esetében egyedi lehet: a fűszeres ételek, a glutén és a tejtermékek is aknéhoz vezethetnek. Ha régóta küszködünk pattanásos arcbőrünkkel, próbáljunk változtatni étrendünkön – lehetséges, hogy a szép bőr mellett több energiánk és egészségesebb testalkatunk is lehet.

6. Túl sokat piszkálod az arcod

Megértjük, a pattanások bosszantóak és nagyon nehéz megállni, hogy kaparásszuk, nyomkodjuk őket… Mégis jobban jársz, ha megtartóztatod magad! A pattanások kinyomásával gyakran csak még mélyebbre juttatjuk a baktériumokat, így csak rontunk a helyzeten – ráadásul ha koszos kézzel nyúlunk az arcunkhoz, azzal további szennyeződéseket juttathatunk a bőrre. Próbáljuk meg megállni arcunk piszkálását, és jó eséllyel javul majd a bőrképünk.

Forrás: Cosmopolitan US Fotó: Getty Images

Olvass tovább!