Ezeket a vitaminokat szedd, ha aknés a bőröd!

2022. február 16.
A bőrproblémát sok esetben néhány extra vitamin és ásványi anyag is orvosolni tudja.

Bár az aknét számtalan dolog okozhatja, legyen az a genetika vagy a hormonális egyensúlyhiány, ennek ellenére néha előfordul, hogy bizonyos vitaminok hiánya a felelős. Például, ha nincs elegendő B-vitamin az étrendünkben, annak könnyen pattanásos, kiütéses, száraz és hámló bőr lehet a vége. Bőrpanaszok esetén nem véletlen, hogy a leggyakrabban a B7-vitamint (biotin) és a B3-vitamint (niacin) javasolják. Szerencsére ezek a vitaminok sokféle élelmiszerben megtalálhatók: a B3-at például a pulykában, a csirkében, a tejtermékekben, a halban és a gombában találjuk meg, míg a B7-et a mandulában, a tojásban, az édesburgonyában, a hagymában és a brokkoliban.

akné

A B-vitamin mellett az A-vitamin ugyancsak hatékony lehet az aknés bőr kezelésében. Ez a vitamin ugyanakkor csak akkor lesz hatásos, ha azt retinoid formájában alkalmazzuk. Az A-vitamin származékaként a retinoidok csökkenthetik a gyulladást, tisztítja a pórusokat és elősegíti a sejtmegújulást.

A szép bőr egy másik záloga a D-vitamin, ami antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik, és erős immunrendszer erősítő hírében áll. Egy másik nagyszerű anyag a pattanások elleni küzdelem arzenáljában az E-vitamin, gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságai révén képes megkötni a nedvességet, és elősegíti a kollagén termelődését.

Forrás: The List Fotó: Getty Image

Olvasd el ezt is!