6 étel, amit jobb kerülnöd, ha pattanásos a bőröd

2022. augusztus 29.
A pattanások felnőttkorban is sok fejfájást okozhatnak, pont úgy, ahogy a tiniknek. Mutatjuk, hogyan javíthatsz a helyzeten táplálkozással!

Bárcsak igaz lenne, hogy a pattanásokkal csak a kamaszoknak kell küzdeniük! Sajnos sokan felnőttkorban is szélmalomharcot vívnak a sokszor gyulladt, fájdalmas pattanásokkal, amelyek felbukkanásának soha nem örül az ember, de a fontos találkozók előtt különösen kellemetlen a megjelenésük. Mutatjuk, hogyan arathatsz felettük győzelmet táplálkozási szokásaid átalakításával!

Ételek, amiket kerülj, ha pattanásos a bőröd

Az akné egyike a leggyakoribb bőrpoblémáknak, amikkel a reményvesztett páciensek bőrgyógyászhoz fordulnak. Akik bőrén nemcsak elvétve jelenik meg egy-egy pattanás és a kozmetikus tanácsaival sem érnek el átütő sikert, bőrgyógyásztól kérnek segítséget, a nehezebben kordában tartható pattanások hátterében ugyanis nemcsak túlzott faggyútermelés, hanem tartósan fennálló gyulladás áll.

Mindez legtöbbször a tizenévesek és a fiatal felnőttek szépségét árnyékolja be, de az sem kizárt, hogy később nehezíti meg a mindennapokat. A nők körében gyakoribb a pattanásos bőr, de a férfiakat sem kíméli. Az arc mellett a vállon, a háton, a dekoltázson és a mellkason, valamint az intim testrészek közelében alakulnak ki leggyakrabban a pattanások, de tulajdonképpen bármely testrészen, így akár a fülben is megjelenhetnek

Mitől lehet pattanásos a bőr?

A pattanások kialakulásának hátterében több ok is állhat, így nem mindig egyszerű feltárni a probléma gyökerét. Nagyon sok esetben a hormonok tehetők felelőssé a pattanásokért, de a testben lévő gyulladásos folyamatok (például egy gyulladt fog vagy nőgyógyászati eredetű gyulladás!) is okozhatják. Sokat nyom a latban a stressz, de bizonyos esetekben fertőzés is okozhatja a bőrgondokat. 

Az úgynevezett komedogén összetevőket tartalmazó kozmetikumok használata mellett a táplálkozás szerepe sem elhanyagolható: az, hogy mi kerül a tányérodra, a pattanások kialakulását és eltűntetését is elősegítheti, ezért érdemes odafigyelni arra, hogy mit eszel-iszol. Általánosságban elmondható, hogy a szénhidrátban gazdag, zsíros vagy olajban sült fogások kedvezőtlenül hatnak a bőrre, de a tejtermékek fogyasztását sem tanácsos túlzásba vinni.

Ételek, amiket kerülj, ha pattanásos a bőröd

6 étel, amit jobb kerülni pattanásos bőr esetén

  • Tejtermékek, azok közül is a zsírosabb változatok: kiválóan helyettesíthetők növényi tejekkel (lehetőleg cukormentes változatban!) és az azokból készült joghurttal, tejszínnel és társaikkal.
  • Zsírban, olajban sült fogások: sokkal szerencsésebb a párolt, grillezett sőt akár a nyers ételeket előnyben részesíteni, ezzel nagyon sokat tehetsz a szép bőrért.
  • Állati zsiradékok: tudjuk jól, hogy nem működnek helyettük mindenütt a növényi változatok, de ahol teheted, inkább olívaolajat, kókuszzsírt vagy más értékes növényi olajat használj. Ha (nagyon helyesen) sok friss zöldség kerül a tányérodra, locsolj rá tökmag-, dió- vagy szezámolajat, nagyszerű ízélményben lehet részed.
  • Gluténban gazdag ételek: fontos, hogy nem a glutén teljes kiiktatását javasoljuk (hacsak nem áll fenn gluténérzékenység), annak viszont örülni fog a bőröd, ha valamelyest csökkented. Használj a sütikbe mandulalisztet, a levesek, főzelékek sűrítéséhez rizslisztet – vagy próbáld ki a lenmaglisztet!
  • Vörös húsok: alapvetően jót tesz a bőrnek, ha visszaszorítod a húsfogyasztást, de ha mégis ennél, inkább a fehér húsokat vagy a halakat tedd a tányérodra! Érdemes megbarátkozni a húsmentes receptekkel is, meglepően jókat lehet enni ezek elkészítése után!
  • Édességek: tudjuk, hogy ez fájdalmas pont a listában, de hidd el, rengeteget számít bőröd (sz)épsége szempontjából! A rengeteg rejtett cukrot és sok esetben magas zsírtartalmú torták, fánkok, jégkrémek és kekszek nagyban hozzájárulnak a pattanások kialakulásához és a gyulladás fenntartásához. Váltsd ki őket friss gyümölccsel, hidd el, ha kellően kitartó vagy, nem fognak úgy hiányozni, mint ahogy most gondolod!

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?