Szépségre programozva

2022. november 23. |

Könnyű elveszni a legújabb kozmetikumok és a legmodernebb bőrfiatalító eljárások között, egy vadonatúj trend azonban épp ezt igyekszik kiküszöbölni. Ha a bőrápolásra nem aktuálisan megoldandó feladatként, hanem hosszú távú programként gondolunk, sokkal jobb eredményeket érhetünk el.

Tiszta sor, hogy mennyivel jobb formába kerülhetünk egy profin összeállított edzésprogrammal, mint ha csak ötletszerűen sportolgatnánk. Valahogy így kell elképzelni azt is, amikor a szépségápolás szakértői felépítenek egy bőrápolási programot. Ahogy az edző (és sok esetben a csapata) a fitnesztermi gyakorlatok mellé otthoni vagy a szabadban végezhető edzéstervet, étrendet, nyújtási és relaxációs tippeket is ad, úgy egyre több bőrszépítéssel foglalkozó szakember gondolkodik holisztikusan a szépségrutinunk és a korai bőröregedést megfékező kezeléstervek kapcsán.

ezért van szükség szakszerű szépségápolási tervre

Biztos alapokon

„A jó arcápolási rutin kialakításához tisztában kell lennünk a bőrtípusunkkal, de ez tényleg csak a legelső lépés – figyelmeztet Jilek Viktória bőrápolási tanácsadó, természetgyógyász. – Fontosnak tartom, hogy ezt minden esetben szakember határozza meg, ugyanis gyakran tapasztalom, hogy sokan tévesen diagnosztizálják a saját bőrüket, így persze a maguk által választott kozmetikumok se lesznek olyan hatásosak. Egy hosszú távon fenntartható program felépítéséhez a bőrtípuson túl figyelembe kell venni az életmódot és az átmeneti bőrállapotokat is. Emiatt a választott kezelések gyakorisága és fajtái is változhatnak, és az is, hogy épp hányféle kozmetikumot használunk. Szerintem elengedhetetlen, hogy legyen mellettünk olyan szakértő, aki segít irányt mutatni és motiválni.”

Az egész képet nézzük

Egy jó szakember ráadásul nem csak a tüneteket igyekszik kezelni átfogó tanácsadásával. „A bőr minőségére és állapotára a belső működésünk is hatással van – folytatja Jilek Viktória. – A szervezetünkben minden mindennel összefügg . Minél inkább megteremtjük a feltételeket a szervezetünk optimális működéséhez, annál jobban el tudja látni azokat a feladatokat is, amelyektől a bőrünk szebb lesz. Alapvető, hogy a tanácsadás során felmerüljön a táplálkozás, a testmozgás, a stresszorok meghatározása, a betegségek és az allergiák ismerete, a használt tisztító-, tisztálkodószerek és a magunkkal cipelt lelki problémáink is. A fizikai jóllét mellett ugyanolyan fontos a lelki, érzelmi stabilitás. Továbbá a szakértőnek fel kell ismerni azt is, amikor tovább kell irányítani a hozzá fordulót: nőgyógyász, bőrgyógyász, mesterkozmetikus, táplálkozási tanácsadó, kineziológus, pszichológus, belgyógyász, endokrinológus, gasztroenterológus segítségére is szükség lehet. Szerencsére ma már egyre több szépségklinikán fűződnek össze ezek a területek.”

A tartós karcsúság titka

A testkezeléseknél ugyanígy fontos, hogy ne csak egy-egy trendi alakformáló kúrára nevezzünk be, hanem az egész életmód átalakításában, jól átgondolt kezeléstervben gondolkodjunk. „Az ötletszerűen, nem megalapozottan kiválasztott kezelések maximum tüneti megoldást nyújthatnak, és elég nagy a kudarc, a csalódás esélye ilyen esetekben – magyarázza Jójárt Lilla kozmetikus, testkezelő, életvezetési és funkcionális táplálkozási tanácsadó. – Ha csak a tüneteket kezeljük, például a felesleges zsírt igyekszünk lebontani, de az okokat nem próbáljuk felderíteni és megszüntetni, akkor nem lesz hosszú távú a siker. Nagyon nem mindegy például egy fogyasztó kezelésnél, hogy a zsírfelesleg zsigeri vagy kötőszöveti, hiszen másféle kezeléskombináció hozhat eredményt egyik és másik esetben. Ahhoz, hogy valóban segíteni tudjunk, ezen a területen is részletes állapotfelmérésre van szükség: ismerni kell az illető táplálkozási szokásait, az anyagcseretípusát, a hormontípusát, a már diagnosztizált problémáit, és ennek tudatában érdemes kiválasztani a megfelelő módszert. Az embereknek egyre inkább szükségük van arra, hogy a figyelembe vegyük a személyes adottságaikat, a történetüket, és egészségtudatosságra is tanítsuk őket.”

A teljes cikket a Marie Claire legfrissebb számában olvashatod!

Szerző: Rózsa Ágnes, Fotó: Getty Images

Olvasd el ezt is!

Szólj hozzá te is!

Még több Szépség