Retinol: nemcsak a pattanást, de a beteg bőrt is gyógyítja

2022. november 25.
A retinol az A-vitamin egyik formája, ami megannyi krém, testápoló és szérum értékes összetevője. Leggyakrabban pattanások kezelésére és a bőr öregedésének lassítása miatt használják, pedig megannyi más bőrelváltozás és betegség esetén is bevethető.
  • A retinolt bár legtöbben a pattanások miatt és anti-aging hatása végett használják, az A-vitamin megannyi más probléma esetén is bevethető.
  • Bőrgyógyásszal érdemes konzultálni a retinol esetleges használatáról, ha az alábbi bőrbetegségek egyikétől szenvedünk.
  • A legmakacsabb bőrelváltozások esetén is jusson eszünkbe a retinol!

Mit tesz a retinol a bőrrel?

A retinol fokozza a bőrsejtek termelését, segít felszabadítani a pórusokat, ezenkívül hámlasztja a bőrt és fokozza a kollagéntermelést, ami csökkentheti a finom vonalak és ráncok megjelenését, így a bőrnek frissebb, feszesebb megjelenést kölcsönöz.

Így gyógyítja a beteg bőrt a retinol

Mennyi idő alatt hat a retinol?

A retinol azonnal hatni kezd a bőr sejtjeiben, de több hétbe is telhet, mire bőrünk megjelenésében és érzetében javulást tapasztalunk.

Mit kezel a retinol?

Retinol aknéra: A retinol a pattanások ellen hat, méghozzá úgy, hogy megakadályozza a pórus eltömődését. A kezelés első néhány hónapjában továbbra is megjelenhetnek a pattanások, a bőr állapota átmenetileg rosszabbodhat (ezt nevezik retinoltisztításnak), de érdemes kitartani, a bőr idővel kitisztul.

Retinol aknés hegekre: Sok esetben az akné rózsaszín, piros vagy sötét foltokat, illetve maradandó hegeket hagy maga után, a retinol pedig azon túl, hogy segít megelőzni további aknék kialakulását, enyhítheti a már kialakult hegek látványát is.

Retinol a sötét foltok ellen: A napfény okozta hiperpigmentáció a melanin felhalmozódását jelenti a bőrben, ami legtöbbször az arcon, a nyakon és a karokon jelentkezik. A retinol sok esetben ezeket is halványítja, igaz, ehhez hosszú hónapokon át kell alkalmazni.

Retinol a tág pórusok ellen: Az elhalt hámsejtek, az olajok gyakran a pórusokban gyűlnek fel, amitől a pórusok kitágulhatnak. A bőrre felhordott retinol ezt a problémát kezeli azáltal, hogy fokozza a sejtek „forgalmát”, a bőr teltebb, feszesebb lesz, a pórusok pedig nem tudnak feltelni.

Retinol a Kaposi-szarkóma elváltozásaira: A Kaposi-szarkómában szenvedő betegeknél általában sötét színű (kék, fekete, rózsaszín, piros vagy lila) foltok alakulnak ki, amelyek laposak vagy göröngyösek lehetnek. Az alitretinoin nevű retinoid lassíthatja a Kaposi-szarkómasejtek növekedését.

Retinol melasma kezelésére: A melasma a hiperpigmentáció egy fajtája, egy olyan gyakori bőrelváltozás, ami sötét (világosbarna, sötétbarna vagy kékesszürke) foltokkal jár, és ami a napsugárzás, a genetika, hormonális változások, bőrgyulladás, illetve az öregedés számlájára írható. A helyileg alkalmazott retinoid (tretinoin) segíthet elhalványítani a melasmafoltokat.

Retinol pikkelysömör ellen: A psoriasis a bőrt, körmöket, ízületeket, nagyon ritkán a nyálkahártyákat érinti, krónikus, kiújulásra hajlamos betegség. A helyileg alkalmazott retinol lassítja a bőrsejtek túlszaporodását és csökkenti a gyulladást, ami segíthet a kiütések kezelésében.

Retinol striák ellen: A striák olyan hegek, amelyek akkor keletkeznek, amikor bőrünk megnyúlik terhesség, súlygyarapodás, extrém fogyás vagy gyors izomnövekedés hatására. Ezek a csíkok eleinte rózsaszínek, pirosak vagy lilák, majd fokozatosan elhalványulnak, végül ezüstös vagy fehér színűek lesznek. A helyileg alkalmazott retinol segíthet a striák halványításában is.

Forrás: clevelandclinic Fotó: Getty Images

Olvasd el ezt is!