Tudod mi történik a bőröddel, ha sminkben alszol? Soha többet ne tedd!

2022. december 03.
Már biztosan veled is előfordult. Kár lenne tagadni. Fáradtan hazaérve egy hosszú nap vagy buli után úgy döntesz, hogy kihagyod a megszokott bőrápolási rutint, és sminkkel az arcodon bújsz ágyba. Ez nem a legjobb döntés a bőrödre nézve. Amikor sminkben alszol el, bizony számos negatív következménnyel kell számolnod, mint az eltömődött pórusok, pattanásos bőr, ráncok és bőrszárazság.

Sminkben alvás = korai öregedés

A sminkben alvás a bőr korai öregedéséhez vezethet. Ennek az az oka, hogy amikor az arcbőrt smink fedi, a bőr nem tud rendesen lélegezni és önmagát regenerálni. Ahogy telik az idő, ez finom, majd mély ráncok kialakulásához vezethet. Ehhez még az is hozzáadódik, hogy a sminkben alvás elveszi a bőr egészséges színét és élettelenné teszi azt. Tehát ha szeretnéd megakadályozni bőröd korai öregedését, mindenképp szánj időt a sminked lemosására, mielőtt ágyba kerülsz. Ehhez használhatsz enyhébb arctisztítót vagy sminklemosót, melyek segítenek eltávolítani a smink legapróbb maradványait. Amint alaposan megtisztítottad a bőrödet, használj hidratálókrémet, hogy arcbőröd ne száradjon ki az éjszaka folyamán.

mi-tortenik-sminkben-aludni

Ne is álmodj pattanásokról!

Ha nem mosod le a sminket alvás előtt, eltömődnek a pórusaid. Egyszerű a képlet. Ha hajlamos vagy rá, akkor valószínűleg ki is fog pattogni tőle a bőröd. A smink a szó szoros értelmében magába szívja a szennyeződéseket a pórusokban, ami a mitesszerek és pattanásokhoz vezető egyenes út. Hogy ezt elkerüld, esténként alaposan meg kell tisztítani az arcod, mielőtt lefekszel. „Az arctisztítás nagyon fontos, mindenekelőtt azért, hogy megelőzzük a bőrbetegségeket, ugyanakkor a megfelelő rutin segít kezelni a már létező bőrproblémákat is. Tehát ez lépés nemcsak a higiénia része, hanem a bőrgyógyászati szempontból is kiemelkedő jelentőségű” – mondja dr. Ray Moutran bőrgyógyász.

Pandaszemek és egyéb szembajok

Ha sminkben alszol el, nemcsak a bőröd sínyli meg, hanem bizony a szemeid is! Ha csak egy estéről is van szó, amikor fennmarad a szemsmink, abból is számos komoly problémát adódhat. Például szemirritáció alakulhat ki és károsíthatja a látásod. Ha ez még nem lenne elég aggasztó, a szemeden felejtett smink árpát is előidézhet. Jó tudni, a szemhéjunk bőre vékonyabb, mint a papír zsebkendő, sőt az arcbőr egészét tekintve is ott a legvékonyabb a bőr. Ezért kifejezetten érzékeny a fertőzésre és az irritációra, és a legsérülékenyebb is a rajta felejtett smink miatt.

Regenerálódás a kulcs a száraz bőr ellen

Nem alszol sminkben, ezt már tudjuk. De alszol eleget? Ez is nagyban befolyásolja, hogy milyen orca tekint vissza reggel a tükörben. Az éjszakai mélyalvás során a kollagéntermelés jóval intenzívebb, csakúgy, mint a véráramlás a bőrben, ennek következtében több oxigén és tápanyag jut a bőrsejtekbe. Az elegendő alvás időt ad a bőrnek a regenerálódásra és a gyógyulásra. A bőr képes így arra, hogy megóvja magát a kiszáradástól. Azonban, ha sminkkel az arcodon alszol el, ráadásul keveset, a bőr nem tud lélegezni és regenerálódni. Következésképp kiszáradhat és hámlani kezd.

Konklúzió: ragaszkodj az alapos esti arcápolási rutinhoz!

Ha szeretnéd elkerülni a sminkben alvás csúnya következményeit, ragaszkodj az alapos esti arcápolási rutinodhoz. Lerövidítheted, de semmiképp ne hagyd ki! Sminkeltávolítás, alapos arctisztítás, hidratálás. Ha követed ezeket az egyszerű lépéseket, megóvod arcod egészségét és elkerülheted a bőr idő előtti öregedését.

Forrás: Foreo

Olvass tovább!