3 pofonegyszerű otthoni ajakradír cserepes szájra

2022. november 30.
A kirepedezett, kiszáradt ajkak sajnos gyakori jelenségnek számítanak télen. Ma már nem feltétlenül kell kisebb vagyont költenünk, a spórolás jegyében akár otthoni, csináld magad ajakradírokkal is jobb formába hozhatjuk a szánkat, és elkerülhetjük a cserepes, száraz ajkak kialakulását.

Időről-időre szinte mindannyian küzdünk a kisebb-nagyobb mértékben kicserepesedő, száraz ajkakkal. Az okok között számos dolog szerepelhet, lehet allergia, napégés, kiszáradás, túlzott hőség, de természetesen a hideg időjárás vagy szél is kiszáríthatja az ajkunk finom bőrét. Védőfunkció terén az ajkak érzékeny bőre nem teljesít éppen fényesen, nehezen tartja meg ugyanis a nedvességet, így pedig meglehetősen gyakran van kitéve szárazságnak, kicserepesedésnek.

Ha már az sem megoldás, hogy az ajakbalzsamunkat szinte 10 percenként vetjük be, lehet, hogy itt az ideje egy alapos, de mégis gyengéd otthoni ajakradírozásnak!

otthoni-ajakradir-kiszaradt-ajkak

Az ajakradír előnyei

Ma már nagyon sok szépségmárka kínálatában megtalálható egy-egy ajakradír is, az egyre bővülő kínálat pedig nem véletlen. Ezeknek a szépségtermékeknek ugyanis tényleg van létjogosultsága, hiszen amibe az ajakbalzsamoknak bele is akad a bicskája, abban ők nagyot teljesítenek. Eltávolítják ugyanis a hámló, elhalt bőrréteget, amely az ajkak cserepes, száraz állapotáért felelősek. A fakó, száraz, cserepes ajkak pedig szinte garantáltak, ha a szánk körül lévő elhalt bőrréteget nem távolítjuk finoman el. 

Márpedig ilyenkor télen mindez szinte általános jelenség, így ha szeretnénk jobb formába hozni ajkainkat, érdemes egy alapos bőrradírozásra is gondolnunk, akár megelőzés jelleggel is az ajakbalzsam használata mellett. Természetesen nem szükséges mindenáron a nagy márkáktól beruházunk egy új termékre, otthon, szinte fillérekért is összeállíthatjuk saját ajakradírunkat a spórolás vagy éppen a csináld magad-mozgalom jegyében.

Milyen egy jó ajak radír?

Szakértők szerint az életkor előrehaladtával az ajkak elvékonyodnak, köszönhetően a kollagéntermelés csökkenésének. Egy bevált otthoni ajakradír ezen a téren is sokat segíthet, hiszen kisimíthatja az ajkak ráncait, segítheti a véráramlást, ami pedig elengedhetetlen az öregedés jelei ellen való hatásos küzdelemhez. A szakértők szerint számos ponton kell jól teljesítenie egy jó kis otthoni ajakradírnak: egyszerre legyen hámlasztó, hidratáló, ápoló, tápláló és fertőtlenítő hatású. 

3 egyszerű, de hatásos otthoni ajakradír

otthoni-ajakradir-kiszaradt-ajkak

Alap ajakradír

Egy tényleg nagyon egyszerű kis házi ajakradír, szuper, ha időhiányban szenvedsz, vagy csak néhány alapanyagod van hozzá.

Hozzávalók:

1 teáskanál méz

2 teáskanál cukor

Cukros ajakradír

Finom, és még mindig az egyszerű kategóriát képviseli. Elképesztően puhává varázsolja ajkakat.

Hozzávalók:

2 evőkanál finomra őrölt cukor

1 evőkanál olívaolaj

½ teáskanál méz

1-2 csepp a kedvenc illóolajodból

Fahéjas ajakradír

Ha a teltebb, dúsabb ajkak trendjének is akarsz áldozni, miközben puhábbá varázsolod a szádat, akkor ez a fahéjalapú recept neked való.  

Hozzávalók:

2 evőkanál kókuszcukor

2 evőkanál kókuszolaj

1 evőkanál fahéj

1 evőkanál méz

Elkészítés:

Keverd össze az összetevőket, és dolgozd át vele az ajkad bőrét, majd bő vízzel mosd le. Légmentesen záródó edényben el is tudod tenni magadnak.

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!