Vörösfény-terápia: a sztárok kedvence

2022. december 06.
Egyre több híresség szeret bele a vörösfény-terápia, ami állítólag nemcsak az öregedés jeleit radírozza ki, de aknék esetén is hatásos.
  • A vörösfény-terápia ma az egyik legfelkapottabb beauty kezelés.
  • A piros LED-fény nemcsak az öregedés folyamatai ellen hat, de gyorsítja a sebek gyógyulását, csökkenti a gyulladást, enyhíti a fájdalmat, és a hangulatot is javítja.
  • A vörösfény-terápia ereje tudományosan nem igazolt, használói mégis pozitív változásokról számolnak be.

A bőrápolás olyan akár egy mókuskerék, nincs megállás: a legtöbben tizenéves korunktól egészen a menopauzáig, folyamatosan azon kapjuk magunkat, hogy egyik bőrápolási problémából ugrunk bele a következőbe, legyenek azok a pattanások, a kitágult pórusok, az aknés hegek, a pigmentáció, a ráncok vagy épp a bőr rugalmatlansága. A mai világban érthető, hogy sokaknak nincs kedve, se ideje arra, hogy folyamatosan újabb és újabb válaszokat keressenek, ehelyett egy olyan univerzális megoldásra vágynak, ami remekül karban tartja a bőrt. Kelly Rowland, Emma Stone és Kourtney Kardashian számára a vörösfény-terápia jelenti a megoldást, nem nagyon csinálnak titkot abból, hogy mennyire hiszek a technikai vívmányban. De vajon tényleg működik?

Így fiatalítja a bőrt a vörösfény-terápia

Mi az a vörösfény-terápia?

A kezelés során az arcot alacsony hullámhosszú vörös fénynek teszik ki, hogy a sejtek mitokondriumába hatolva kifejthesse jótékony hatását: szabályozza az energia-anyagcserét és a stresszreakciókat. A piros LED-fény 600 és 900 nm közötti hullámhosszon, kb. 10 milliméter mélységig hatol. A terápia segítségével finomodnak az öregedés jelei, a pigmentáció, a pattanások és a hegek, de tompul a fájdalom, és felgyorsul a sebgyógyulás is. Az energialöket serkenti az izomszövetek helyreállítását, új sejtek képződését, a kollagéntermelést, a vérkeringést és a sebgyógyulást. (A mitokondrium a sejtekben található, az energia előállításában és annak elraktározásában szerepet játszó sejtszervecske). A vörösfény-terápiáról úgy tartják, hogy a rossz hangulatra is hatással van.

A terápia (amit fotobiostimulációnak, és alacsony intenzitású fényterápiának is hívnak) során használt hőszint alacsony, így nem égeti meg bőrt, és káros sugárzásnak sem teszi ki azt. Ami a hatékonyságot illeti, a Photomedicine and Laser Surgery folyóiratban 128 önkéntes bevonásával végzett kísérlet érdekes eredményeket hozott: a többi résztvevőhöz képest az RLT-ben részesülők közül 57-en számoltak be pozitív változásokról a bőrtónusban, a kollagén sűrűségében és a bőr érdességének csökkenésében. A bizonyítékok hiányában persze nehéz volna következtetéseket levonni, a szakértők mindenképp azt tanácsolják, hogy otthoni használat előtt mindenki próbálja ki előbb: klinikákon, wellness hotelekben, edzőtermekben elérhető a terápia. Az otthoni használatra szánt eszközök közül csak olyat vásároljunk, amelyek eredete ellenőrzött!

Forrás: Glam Fotó: Getty Images

Olvasd el ezt is!