Így tegyünk a lelkünkért, ha pikkelysömörrel élünk

2022. március 04.
Krónikus bőrbetegséggel élni nem könnyű, ám nem is kell, hogy egyedül küzdjünk vele. A pszoriázis vagy pikkelysömör 150-200 ezer embert érint Magyarországon, nem tekinthető ritkának tehát, így érdemes és fontos tudni, hogyan találhatjuk meg a leghatásosabb kezelést erre a sokszor elég összetett, ám tünetmentessé tehető állapotra, kívül-belül.

Mindenekelőtt fontos leszögezni, hogy a mentális egészségről való gondoskodás mindenki számára egyaránt fontos. Aki ráadásul krónikus betegséggel, például pszoriázissal él, a lelkével való törődés nemcsak a jóllét, de a kezelés szempontjából is kulcsfontosságú lehet. Ha a mentális jóllétünket is legalább olyan fontosnak tartjuk, mint a testi egészséget, segíthet csökkenteni a stressz, szorongás és depresszió tüneteivel, melyek gyakran együtt járnak a krónikus betegségekkel. Sőt, a pikkelysömör tüneteit is enyhítheti. 

A pikkelysömör egy krónikus bőrbetegség, a bőr sejtjei gyorsabban nőnek, emiatt vastag, viszkető és gyakran fájdalmas plakkok képződnek a bőrön. „A betegség súlyossága széles spektrumon mozog – mondta Dr. Michelle Henry bőrgyógyász. – Vannak, akiknél csak egyetlen testrészen alakulnak ki a plakkok, leggyakrabban a térden és könyökön. Másoknál viszont, a súlyosabb esetekben az egész test érintett lehet. Sőt, a pszoriázisos arthritisz esetében az ízületeket is károsíthatja.”

pszoriazis-lelki-egeszseg

Bármelyik esetről is legyen szó, a pszoriázis fizikailag is megterhelő lehet az emberek számára, ennek egyik oka az, hogy a pikkelysömör gyakran vezet depresszió kialakulásához. A látható tünetek miatti stressz csak az egyik ok ebben. A betegséggel járó kellemetlenségekkel való együttélés, a megfelelő kezelés folyamatos fenntartása a fellángolások megelőzésére és a plakkok miatti aggódás jelentős mentális terhet jelent. „A pszoriázis miatt gyakran nem vesznek részt az emberek olyan tevékenységekben, melyek alapvetően örömforrást jelentenének a betegnek – mondta dr. Suzanne Friedler bőrgyógyász. – Gyakran aggódnak amiatt a pikkelysömörrel élők, hogy az edzőteremben meglátják a foltjaikat, vagy inkább nem is mennek emberek közé, hogy ne kelljen a kérdéseikre válaszolni, érezni a néma ítélkezést, ami felőlük árad.” Kialakul egy túlzott éberség, ami roppant fájdalmas lelkileg, a látható bőrbetegség miatt gyorsan izolálttá válhat valaki. 

„Ha valaki a pikkelysömörhöz hasonló krónikus betegséggel él, nehéz nem ezen a szűrőn keresztül látni mindent az életünkben” – mutatott rá Grace Dowd pszichoterapeuta. A jó hír az, hogy megtanulható a stresszel való megküzdés, ami akár a pszoriázis tüneteire is jó hatással lehet. „Bármi, amit a testi-lelki egészségünkért teszünk, segíthet a pikkelysömörön is” – tette hozzá dr. Fiedler. Persze tudjuk, hogy ezt könnyű mondani, hiszen magát a betegség korádban tartását is épp elég lehet menedzselni, ezért célszerű inkább egy egyszerű, de hatásos léleksimogató rutint kialakítani, amitől mind fizikailag, mind érzelmileg jobban érezhetjük magunkat.

A pikkelysömörrel olyan lehet az élet, mint egy hullámvasút. Hogy megelőzzük a hullámhegyeket és hullámvölgyeket, fontos pontról pontra követnünk azt a kezelési tervet, amit az orvosunk előír. „Ez nyilvánvalónak tűnhet, ám újra és újra muszáj hangsúlyozni, hogy nem szabad eltérni attól, amit az orvosunk előír a gyógyszerekkel kapcsolatban, fontos a folyamatos orvosi kontroll, hogy a lehető legkevésbé legyen hatással az életünkre ez a betegség. És nem utolsósorban a mentális egészségünkkel is törődnünk kell” – mondta dr. Friedler.

A mentális egészség támogatására használt leggyakoribb módszerek alkalmazhatók a pszoriázissal kapcsolatos stresszorok esetében is. „Nagyon fontos a megfelelő alváshigiénia a pikkelysömörrel élők számára – mondta a bőrgyógyász. – A szervezetünk kortizolszintje az éjszaka közepén töltődik újra, és a pszoriázissal való harchoz szükséges az egészséges kortizolszint. Arról nem is beszélve, hogy a nem megfelelő minőségű és mennyiségű alvás általában véve is mentális stresszforrás.”

A rendszeres, könnyed testmozgás szintén hatalmas változást hozhat a közérzetünkben – mind fizikai, mind mentális értelemben. Különösen ha odakint, a közelgő tavaszi napsütésben sétálhatunk, kerékpározhatunk egy kicsit. A bőrgyógyász külön kiemelte a napfény hatását: nemcsak a depresszió tüneteit enyhítheti, de az UV-B sugárzás a pikkelysömör bőrtüneteit is. (Ha nincs lehetőségünk vagy nem tudunk odakint lenni eleget, érdeklődjünk a fényterápia lehetőségeiről a kezelőorvosunknál is.)

Minden krónikus betegség izoláló hatású lehet, ezért törekedjünk arra, hogy támogató barátokkal és családtagokkal vegyük körbe magunkat. Az is sokat számít, ha van lehetőségünk pszichológushoz járni. Szinte bármelyik terapeutának megvannak a megfelelő módszerei arra, hogy segítsenek megbirkózni a pikkelysömörrel járó érzelmi és fizikai stresszel, ám ha találunk olyan szakembert, aki a krónikus betegek támogatására szakosodott, még hatásosabb lehet a kezelés.

Amikor az ember egyedül érzi magát és úgy érzi, nem tud megbirkózni a rá nehezedő fájdalommal, keresi azokat a módszereket, amikkel tompíthatja a zajt. Ám a gyógyszerek és az alkohol vagy más, tudatmódosító szerek valójában csak rontják a depresszió tüneteit. „A túlzott alkoholfogyasztás fokozza a szervezet gyulladásra való hajlamát, ami a bőrtünetekre is hatással van. Emellett az alkohol a pszoriázisra szedett gyógyszerek hatását is csökkentheti” – figyelmeztetett Henry. 

Fontos megtalálnunk azt, aki olyankor is mellettünk áll, amikor épp rosszabb periódusba kerülünk. Bár vannak időszakok, amikor ezt nem így látjuk, ám a krónikus betegség csak egy része annak, akik vagyunk. Ahogy a pszichológus is mondta: „a pszoriázis lehet, hogy nagy részét teszi ki az életünknek, de nem ez határozza meg, kik vagyunk.”

Forrás: Allure Fotó: Unsplash

Olvass tovább!