Ezért kellene borotválkozniuk a nőknek is

2023. január 24.
A női arc borotválásának gondolatától bár sokan ódzkodnak, szakértők állítják, nem kell félni tőle, a szőrzet nem erősödik meg, de a bőr sokkal szebb lesz.
női arc borotválása
  • Bár nehéz elképzelni és megvalósítani, bőrgyógyászok szerint a női arcbőrnek is jót tenne a rendszeres borotválkozás.
  • A borotválkozás a hámlasztás egyik lehetséges módja, amivel nemcsak az elhalt hámsejteket távolítjuk el, de sejtmegújulásra ösztönözzük a bőrt.
  • A női arcbőr borotválása godnos felkészülést igénylő műfaj, éppen ezért nem árt szakemberre bízni azt. 

Az amerikai plasztikai sebész és televíziós személyiség, Dr. Terry Dubrow szerint jót tenne a nők bőrének, ha rendszeresen borotválnák az arcukat. „Az ok, amiért a férfiak bőre valamivel jobban öregszik, mint a nőké, nem a bőrkülönbségek alapvető természetében keresendő, hanem abban, hogy borotválkozunk” – magyarázza Dr. Dubrow. – A borotválkozás a hámlasztás egyik formája, amely valóban lehetővé teszi a bőr eltávolítását és regenerálódását.”

A sztársebész véleményét osztja Dr. Neal Schultz New York-i kozmetológus-bőrgyógyász is. „Simább lesz tőle a bőr, lehetővé teszi, hogy az utána felvitt termékek mélyebbre hatoljanak, és elősegíti a sejtmegújulást, ami az egyik oka annak, hogy a férfiak mindig úgy néznek ki, mintha öt vagy akár annál is több évvel fiatalabbak lennének. Borotválkozás során folyamatosan hámlasztanak, ezzel pedig a sejtmegújulásra ösztönzik a bőrt.”

A női arcbőr borotválásának lépései

A szakember szerint fontos a jó, steril borotva, a borotválkozó krém, illetve az, hogy borotválkozás előtt a bőrt benedvesítsük, majd száliránnyal megegyező irányban dolgozzunk. Borotválkozás után az öblítés és a hidratálás ugyancsak fontos lépés. A  legjobb választás az, ha szakemberre bízzuk a feladatot, aki a mozzanat előtt megfelelően előkészíti, felpuhítja (pl. gőzöli), ha kell, hámlasztja a bőrt, a szőr eltávolítása után pedig hidratálja azt. A hagyományos borotva szóba sem jöhet, kimondottan női arcra tervezett borotvát szabad használni, a nők arcszőrzete ugyanis nem azonos a férfiakéval, az sokkal finomabb, puhább. A borotvahab helyett krémet javasolnak a szakemberek, és hangsúlyozzák, nagyon fontos, hogy ne csak az eszköz, de arcbőr is tiszta legyen.

A borotválkozás nemcsak hámlasztja a bőrt, de hozzájárul ahhoz, hogy a pórusok tisztán maradjanak, a különféle bőrtápláló termékek pedig mélyebbre hatolhassanak, legyen az a C-vitamin, az antioxidánsok vagy épp a glikolsav. Akik bevállalták a borotválkozást, állítják, az arcbőrük sokkal simább lett, emiatt a smink felhordása is egyszerűbb, a végeredmény pedig ragyogóbb.

Sok nő, aki eljátszott már a borotválkozás (avagy a dermaplaning) gondolatával legtöbbször attól tart, hogy az arcszőrzet megerősödik, ám Dr. Schultz szerint emiatt nem kell aggódni, a borotválkozástól nem lesz az ember arcán több szőrtüsző. Ahogy a hajunk sem lesz vastagabb az állandó hajvágástól, úgy arc arcszőrzet sem erősödik meg.

A téma kapcsán a szakértők hangsúlyozzák, a szőr nem véletlenül van az arcunkon, az egyfajta védelmi funkciót lát el. Ha ezt eltávolítjuk, rendkívül fontos, hogy a bőrünket megfelelően védjük.

A női arcbőr borotválása során fontos, hogy:

    • az aknés, érzékeny bőrt csak akkor borotváljuk, ha elmúlt az érzékenység, a gyulladás, a hegesedés!
    • mindig tiszta, a női arcbőrre kifejlesztett eszközzel dolgozzunk!
    • az arcbőrt készítsük elő, hámlasszuk, puhítsuk!
    • borotválkozáshoz speciális borotválkozó krémet használjunk!
    • a folyamat során a száliránnyal egyező irányban haladjunk!
    • a fizikai hámlasztás után hidratáljuk, tápláljuk, nyugtassuk a bőrt!
    • gondoskodjunk a bőr barrierjéről!
    • csak akkor vágjuk bele, ha minden létező szakirodalmat elolvastunk a női arc borotválásának miértjéről és hogyanjáról!

A szakemberek senkit nem akarnak meggyőzni a borotválkozás előnyeiről, de arra bíztatnak mindenkit, ha a borotvát nem is vállalják be, a hámlasztás legyen rendszeres! A borotva is csak a hámlasztás egy módja.

Forrás: The List Fotó: Getty Images