Benőtt szőrtüszők? Így akadályozd meg!

2022. január 28.
Sajnos az otthoni szőrtelenítés, bármelyik módszert választod is, előidézhet kis pattanásszerű szőrbenövéseket, amik nemcsak csúnyák, de ha begyulladnak, fájhatnak is. Szépségbloggerünk, Peonilla azonban most ellát a leghasznosabb tanácsokkal, hogy elkerülhesd őket.

Puhítsd fel a bőrt

Az egyik leggyakoribb hiba, hogy sokan nem puhítják fel kellően a bőrt szőrtelenítés előtt. Borotválkozni például zuhanyzás után, nedves bőrön érdemes, amihez használj borotvahabot vagy krémet, de legalább egy kis gyengéd tusfürdőt.

szor-lab-epilalas

A szőrnövekedéssel ellentétesen soha ne borotválkozz

Ez is egy olyan alapszabály, amit, ha megszegsz, az is okozhatja a szőrtüszők benövését, gyulladását. A gyantázás már természetesen más tészta, ott épp ellentétesen kell haladni. Ha az eddig alkalmazott szőrtelenítési módszertől mindig pöttyös leszel, akkor érdemes más módszereket is kipróbálni, esetleg elgondolkozni a tartós szőrtelenítésen.

Fertőtlenítsd az eszközeid és a bőröd

Szintén probléma, ha fogalmad sem volt, hogy az újrahasználható borotvát használat előtt és után fertőtleníteni kell. Sőt a legjobb, ha az epilátorodat és egyéb eszközeidet is rendszeresen lefújod például gyógyszertárban kapható oktenisept spray-vel. Ezzel szőrtelenítés után a bőrödet is fertőtlenítsd, nem fog csípni.

Bővebb infóért a gyantázásról kattints IDE!

Borotválkozás utáni napon hámlassz

A rendszeres hámlasztás szuper, ha szeretnéd megelőzni a kis benövéseket vagy akár a keratosis pilarist. A legjobb választás egy BHA-t (szalicilsavat) tartalmazó hámlasztó tonik vagy testápoló. Ezt soha ne a szőrtelenítés napján, hanem másnap használd, és nyáron ne feledkezz meg a fényvédelemről sem, ha ez a terület UV-sugárzásnak van kitéve. Sokat segíthet a megelőzésben a heti legalább két-háromszori szárazkefés masszázs is, aminek van hámlasztó hatása is.

szor-lab-epilalas

Hidratálj könnyed hidratálóval

Szőrtelenítés és fertőtlenítés után mindig hidratáld a bőröd alaposan. Ehhez azonban mindenképpen könnyedebb, gyengéd, alkohol-, illat- és illóolajmentes lotionöket használj, és ne zsíros, nehéz, illatos testvajakat.

Vesd be az aloe verát

Jó ötlet az is, ha szőrtelenítést követően aloe vera zselével vékonyan bekened az igénybe vett bőrt. Ez nyugtat, gyulladáscsökkent és hidratál is egyszerre.

Csökkentsd a gyulladást

Ha már kialakult a gyulladás, használhatsz Tetran vagy Gentamicin-Wagner nevű recept nélkül kapható krémeket, de ezeket jobb, ha nem heti rendszerességgel alkalmazod, ugyanis antibiotikumot tartalmaznak.

Irány az orvos

Ha nagyon begyullad egy vagy több szőrtüsződ, durván bedagad vagy indokolatlanul gyakran jelentkezik ez a probléma, netán belázasodsz, mihamarabb látogass el bőrgyógyászhoz. Bizonyos betegségek (pl. cukorbetegség, immunhiányos betegségek) is okozhatnak ilyen tüneteket, komolyabb gyulladás esetén pedig nagy valószínűséggel külső-belső antibiotikumos kezelésre vagy súlyos esetben kimetszésre lesz szükség.

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!