3 esztétikai beavatkozás, amit megbánhatsz

2023. február 07.
A kozmetikai és plasztikai ipar rengeteg izgalmas, hatásos újdonságot és bevált kezelést kínál, de nem minden esetben járunk jól velük. Szakemberek összesítették, melyek azok az esztétikai beavatkozások, technikák, amelyek nemcsak furcsa, de akár torz eredményt is adhatnak az arcunkon.
szepseg-beavatkozas-hiba
 
  • A plasztikai sebészek szerint “csak a rossz munkát vesszük észre”, a természetes, szép eredményű beavatkozás legtöbbször nem látszik.
  • Akkor van gond, ha az arc arányait és a megszokott harmóniáját megbolygathatjuk.
  • Egy képzett, kifejezetten tapasztalt plasztikai sebész kezében nagyobb biztonságban vagyunk.

A szép, természetes hatást eredményező kozmetikai beavatkozásokat kevésbé vesszük észre a környezetünkben, mint azt, ha valakinek furcsa, puffadt vagy éppen puklis lesz hirtelen az arca, arra utalva, hogy nem szerencsésen választott plasztikai beavatkozást, kozmetikai eljárást vagy éppen szakembert.

A plasztikai sebészek egyik kedvelt mondása, miszerint “csak a rossz munkát veszed észre”, igaz lehet akkor is, ha nem a megfelelő kezeléstől vagy szépségbeavatkozástól várunk eredményt. Mindannyian láttunk már szabálytalan, szilikonolajjal megkínzott, vagy csak szimplán túltöltött ajkakat, de hírességek is riogatnak sajnos rendszeresen egy-egy meggondolatlanul bevállalt kezelés eredményével. De nem csak a túlzásba vitt botox (a gyakori lárvaarc hatás, vagy ideiglenesen leesett szemöldökök drámájával), a hörcsögpofit idéző hialuronsavas túltöltés okozhat gondot. Az arc arányait, megszokott harmóniáját sokféleképpen megbolygathatjuk, nem éppen elismerő pillantásokat bezsebelve ezzel.

„Az arcunknak vannak olyan általános arányai, amelyek a szem számára elfogadható tartományba esnek” – magyarázza dr. Catherine Chang, okleveles Beverly Hills-i plasztikai sebész „Amikor ezek a normálisnak tekintett értékek eltorzulnak, akkor az arc elkezd furcsának tűnni.”

Természetellenes megjelenést szakértők szerint több kozmetikai vagy plasztikai beavatkozás is okozhat. Ezek közül mi most három, ennek ellenére meglepően népszerű választást mutatunk, amelyek egy képzett, tapasztalt orvos kivitelezésében akár szép eredményt is adhatnak.

Arcemelő szálak, vagyis thread lifting

„Nem vagyok híve a szálas emelésnek” – árulta el Dr Koo, mondván, hogy a fogazott szálak sérüléseket okozhatnak a bőr alá hatolva, és egyes esetekben körülhatárolható, látható az arcon a jelenlétük. “Ráadásul a hatás nem tarthat tovább egy-két évnél” – teszi hozzá Dr. Koo. „Tanulmányok kimutatták, hogy a szálak eredménye legfeljebb három-hat hónapig tart, és körülbelül 10-30% a szövődmények aránya, beleértve a fertőzést, a kontúrok szabálytalanságait, a fájdalmat, vagy az idegkárosodást. Nem alternatívája például az arcműtétnek – nem ad tartós eredményt, lehetséges szövődményekkel jár, és mindemellett drága. Kockázatos műfaj nagyon csekély eredményért” – tette hozzá Dr. Amir Karam is.

Szem alatti töltőanyag

„Kis mennyiségben a hialuronsavas töltőanyagok szép eredményt adhatnak a térfogatcsökkenés javításában, de amint a térfogatvesztés az egész szemkörnyéket érinti, a szakembereknek túl sok töltőanyagot kell használniuk a terület feltöltésére. A túl sok töltőanyag pedig a szem alatti régióban Tyndall-jelenséget eredményezhet, amely egy olyan optikai hatás, amelyet kékes elszíneződést mutat a szem körül.

Szintén gond, hogy a hialuronsav vízkedvelő tulajdonságai miatt sok vizet vesz fel, így, ha sokat fecskendeznek be, ez a terület nagyon puffadt lesz, vélekedik Dr. Amir Karam San Diegó-i plasztikai sebész, aki szerint teljesen szükségtelen félévente-évente töltetni az adott régiót, mivel a töltőanyagok sokáig kitartanak ezen a területen.

szepseg-beavatkozas-hiba

Később már gond a volumenhiány

Bukkális zsíreltávolítás

Óriási trend jelenleg, és egyre csak terjed. „Ez a teljes mértékben túltolt eljárás természetellenes bemélyedést hoz létre az arcunkon. Ráadásul ennek az eljárásnak nem tesz jót az idő, így a páciens korának előrehaladtával gyakran vissza kell adni az arc elvesztett térfogatát. A fiatalos arc ugyanis kerekebb és teltebb. Nem szabad túlságosan kidolgozott, szikár arcot formálnunk egy fiatal páciensen” — árulta el a New York-i Dr. Jennifer Levine, plasztikai sebész .

„Ha túl sok zsírt távolítunk el olyan helyekről, mint például az orcán lévő szájüregi zsírpárnák, akkor mindez az öregedés során üregesedést okozhat. A zsír helyreállításában pedig a töltőanyag használata később nem hoz természetes hatást – az orcák túl teltek lehetnek” — figyelmeztet Dr. Ava Shamban, bőrgyógyász.

Forrás: Real Self  Fotó: Getty Images