Beauty sleep: így szépíti a bőrt a jó alvás

2023. február 06.
A beauty sleep műfaja valóságos jolly joker a szervezetünk számára, amely valóban sokat hozzáadhat a szépségünkhöz. Megnéztük, hogy miként is járul hozzá a kiadós, jó minőségű alvás az általános egészség mellett a szebb bőrképhez.
A bőrképet is szépíti
  • Az alváshiányos emberek fáradtabbak és kevésbé egészségesnek tűnnek.
  • National Sleep Foundation szerint hét-kilenc órát kellene aludnia minden felnőtteknek éjszakánként. 
  • Egy kiadós  alvás segít növelni a bőr felső rétegének a véráramlását.

Sokan nagyon is sokat teszünk azért, hogy a bőrünk reggelente jól nézzen ki. Ma már kismillió lépéses szépségrutinok, célzottan ható krémek és szérumok hada, vagy éppen a legújabb, innovatív, a bőrt is ápoló alapozó segíthet minket a szép vagy szebb bőrállapot elérésében. De mi van akkor, ha a szép és egészséges bőrt úgy is el tudjuk érni, hogy lefekszünk és szundikálunk?

A beauty sleep nem klisé

A beauty sleep koncepciója mögött áll némi kutatás és tudomány. A szépítő alvás valóban vonzóbbá tehet, ugyanis a legfontosabb belső – és külső – regenerálódási folyamatok az alvás során mennek végbe. Az alváshiányos emberek hajlamosak fáradtnak és kevésbé egészségesnek tűnni, állapították meg svéd kutatók egy 2010-es kutatás során. A vizsgálatban a résztvevők egy csoportja 23 férfi és nő fotóját értékelte véletlenszerűen – vonzerejük alapján. Mindegyik személyt kétszer fényképezték le: egyszer egy normális éjszakai alvás után, egyszer pedig alvásmegvonás után.

Érdemes profin kezelni az alvást

Érdemes profin kezelni az alvást

Az eredmények egyértelműek voltak: az alváshiányosok sokkal kevésbé tűntek vonzónak az értékelők szemében. Az észlelt egészség, a vonzerő és a fáradtság értékelései alacsonyabbak voltak az alváshiányos éjszaka után készült fotókon.

Hogyan befolyásolhatja az alváshiány a megjelenésünket?

A National Sleep Foundation szerint a felnőtteknek minden éjszaka hét-kilenc órát kellene aludniuk. Ha hatnál kevesebbet alszunk, valószínűleg nem csak a hangulatunkra, a fizikai egészségünkre lesz hatással, hanem a bőrünk állapotára is. Egy rosszul átaludt éjszaka egyértelműen nem fogja a woke-up-like-this hatást kölcsönözni, hiszen duzzadt szemekkel, szem alatti karikákkal, sápadtabb bőrrel, több finom ránccal és vonallal találhatjuk szembe magunkat. Az, hogy hogyan érezzük magunkat, összefügg a megjelenésünkkel és önbizalmunkkal. Egy jó beauty sleep, vagyis ha jól alszunk, valóban sokat ad, jobban fogjuk érezni magunkat, és valószínűleg jobban fogunk törődni magunkkal.

Íme az elegendő pihenés szépítő hatásai:

Fokozott véráramlás
A jó alvás segít növelni a bőr felső rétegének, különösen az arcnak a véráramlását, ami csökkentheti a szem alatti puffadtságot. A megfelelő alvás a bőr egészséges vérellátását is elősegíti, ami ébredéskor egyenletesebb bőrtónust eredményez.

Segíti a kollagéntermelést
Amikor elalszunk, vagyis egy jó beauty sleep segítségével a testünk olyan növekedési hormonokat termel, amelyek számos módon segítik a testünket – többek között a kollagéntermelő sejtek javításában. A kollagén szükséges a ráncok kialakulásának megakadályozásához. A növekedési hormonok biztosítják, hogy a bőrünk elegendő kollagént termeljen, ami feszesen, mégis rugalmasan tartja a bőrt.

Egészségesebb arcbőr
A rossz alvás közvetlen összefüggésben áll a bőr egészségének romlásával. Az elégtelen alvás megakadályozhatja, hogy bőrünk teljesen meggyógyuljon a nap okozta károsodásokból, és fokozhatja a meglévő bőrbetegségek súlyosságát. A jó hír azonban az, hogy a bőr állapota néhány egymást követő, jól átaludt éjszakával elég gyorsan talpra állhat.

Kevesebb pattanás
A hormonális pattanásoktól a stressz okozta pattanásokig nehéz lehet jól érezni magunkat a saját bőrünkben. A stressz és az alváshiány kéz a kézben járnak. A rossz alvás megnövekedett stresszhormonokhoz és rossz hormonháztartáshoz vezethet, ami pattanásokat eredményezhet. Hét-kilenc óra beauty sleep után stresszmentesen ébredhetünk, és kevesebb pattanásunk lesz.

A bőrképet is szépíti

A bőrképet is szépíti

Tippek a jó alváshoz

Az alváshigénia olyan szokások és magatartásformák összessége, amik javíthatják az alvás minőségét. Ahhoz, hogy a szépítő alvás eredményeit élvezhessük, fontos a jó alváshigénia gyakorlása.

Hozz létre egy nyugodt lefekvés előtti rutint: Az ellazulás nem mindenkinek megy könnyen, ezért vedd fontolóra, hogy lefekvés előtt feljegyzed aggasztó gondolataidat egy naplóba, vagy kikapcsolod a telefonod, hogy enyhüljenek az alvástól esetleg visszatartó szorongásaid.

Teremts magadnak megfelelő alvási környezetet: A hálószobádnak jeleznie kell a testednek, hogy itt az idő aludni. Szerezz be magadnak egy ultrakényelmes matracot, kapcsolj le minden erős fényt. Emellett tudnod kell, hogy a hálószoba hőmérséklete 18 fok körül optimális.

Lefekvés előtt tisztítsd meg az arcod: A sminkben alvás az egyik legrosszabb dolog, amit a bőröddel tehetsz. Győződj meg róla, hogy lefekvés előtt alaposan megmosod az arcod, hogy eltávolítsd a nap folyamán felgyűlt szennyeződéseket.
Hetente egyszer cserélj ágyneműt: Az ágynemű gyakori tisztítása segít eltávolítani az esetlegesen pattanásokat okozó baktériumokat.

Az esti italozás merüljön ki a víznél: Egy pohár bor talán pihentetőnek tűnik, de másnap a tükörben inkább kiszáradt bőrt és nagy, látható pórusokat fogsz látni. Csökkentsd az esti italozást, és igyál helyette sok vizet.

Mozogj rendszeresen: Próbálj meg mindennap legalább 20-30 perc testmozgást végezni. Ez nemcsak az éjszakai ébredések számát csökkenti, de hosszú távon az önbizalmat is növeli.

Amint láthatjuk, a beauty sleep, amely lényegében jó minőségű alvást jelent, kiválóan szolgálja az általános egészséget és jólétet, ugyanakkor a szebb bőrképet is. A legfontosabb az, hogy azáltal, hogy megfelelő időt hagyunk a szervezetünknek a pihenésre és a regenerálódásra, kívül-belül ragyogni fogunk.

3 éjszakai szépítő beauty kedvenc

filorga ejszakai krem

Filorga Sleep and Peel 4.5, 20 300 Ft 

A Filorga Sleep and Peel lényegében egy professzionális hámlasztó kezelések által inspirált mikro-hámlasztó éjszakai krémbe ágyazva. Ragyogó arcbőrt és egyenletes bőrszerkezetet ígér. Érzékeny bőrre is használható, és egy hónapos kezelésként érdemes bevetni.

nivea ejszakai kremNivea Q10 Ultra Recovery Éjszakai Szérum, 5439 Ft
A Nivea Q10 koenzim széruma dupla koncentrációban gondoskodik a ráncaid kisimításáról, mindezt alvás közben, maximalizálva a bőr megújulásának és regenerációjának természetes ciklusát.

Vichy Neovadiol Magistral éjszakai balzsam

Vichy Neovadiol Magistral éjszakai balzsam, 11 499 Ft
Ha a menopauza utánra keresed az igazit, és a bőröd lipidtartalmát növelnéd, ezzel az éjszakai balzsammal nagyon szépen kezelheted a feszülő, száraz bőrérzetet reggelre. Táplál és tömörséget ad minden éjjel az arcbőrnek.

Szerző: Bárdos Andrea Tímea, az ELTE BTK Kommunikáció és Média Tanszékének alapszakos hallgatója, Termékösszeállítás: Sütő Emese Franciska, Fotó: Getty Images, Unsplash