Arcköpölyözés, a bőrfeszesítés új mestere

2023. február 10.
Ha keltünk már puffadt, ödémás szemhéjjal, megszabadulnánk a karikáinktól, esetleg azt sem bánnánk, ha az arcunk kontúrosabb lenne, akkor ideje megismerkednünk egy elsőre bizarrnak tűnő, ám roppant hatékonynak ítélt otthoni módszerrel, az arcköpölyözéssel, amelyről a legfrissebb Marie Claire lapszámában olvashattok bővebben.
arckopolyozes-face-cupping
  • Kínában már több ezer évvel ezelőtt is alkalmazták a csészékkel való gyógyítást.
  • Kiváló módszer az izmok kezelésére, a nyirokkeringés és a véráram felpezsdítésére.

A bőrápolási paletta néhány évvel ezelőtt furcsa arckezeléssel bővült, amely ráadásul egyre nagyobb népszerűségnek is örvend. Az arcjóga és -masszázs, illetve a gua sha után az arcköpölyözés, azaz angol nevén facial cupping vált a természetes arcfeszesítési módszerek egyik legújabb üdvöskéjévé. De vajon tényleg olyan hatásos, ahogy a rajongói állítják róla? Szakértőkkel jártunk utána a kérdésnek.

A köpölyözés

A csészékkel való gyógyítást, vagyis a köpölyözést Kínában már több ezer évvel ezelőtt is alkalmazták, és még ma is a hagyományos kínai orvoslás eszköze. Főként fájdalomcsillapításra, izommerevség és légzési problémák enyhítésére vetették és vetik be, és noha egyesek szerint csak placebohatása van, élsportolók is esküsznek rá. Hívei állítják, a kezelésnek köszönhetően a feszültségpontok elengednek, a fájdalmak enyhülnek, de gyulladáscsökkentő hatást is tulajdonítanak neki. Sőt, azt mondják, hogy helyreállítja a sejteket és serkenti a nyirokelvezetést. A keleti hagyományok szerint a köpölyözéssel az energia (csí) áramlását is befolyásolni tudják, ám a nyugati szakemberek inkább az izmok kezelésére, a nyirokkeringés és a véráram felpezsdítésére használják.

Ugyanaz, de mégsem

A klasszikus köpölyözést a sokak által ismert, speciális csészékkel végzik: felmelegítik, majd a bőrre helyezik őket. Ahogy hűl a csésze, és benne egyre ritkább lesz a levegő, vákuum alakul ki, amely szívóhatást gyakorol a bőrre – és persze a benne lévő véredényekre és magára a vérre is. Ez az erőteljes szívóhatás hagyja maga után a feltűnő, pirosas-barnás foltokat is.arckopolyozes-face-cupping

Ismerve a módszert, nem csoda, hogy felszalad a szemöldökünk, amikor először gondolunk bele az arcköpölyözés szóösszetételébe. Ám aggodalomra semmi ok. Noha az alapelv hasonló, valójában az arckezelés során más történik, mint a hagyományos köpölyözésnél – piros foltok pedig még az érzékeny bőrűeknél sem jelentkeznek.
Egyrészt a test köpölyözéséhez nagyobb méretű, merev falú csészéket használnak, másrészt ezeket rajta hagyják a bőrön, mindezek együttese okozza a véraláfutásszerű foltokat. A facial cuppinghoz alkalmazott kúp alakú eszköz (hívjuk köpölynek) puhább, elvégre szilikonból van, és nem is kell egy ponton hagyni, hanem felfelé irányuló mozdulatokkal siklik a bőrön. Előtte ugyanis olajat is felviszünk az arcbőrre, hogy a kis csészécskék megfelelően csússzanak, ezzel is minimalizálva a sérülés esélyét. Extra előnye pedig, hogy a legtöbb arcápolási trenddel ellentétben nem is kell érte súlyos tízezreket fizetnünk, hiszen már néhány ezer forintért is kaphatók köpölyözőszettek.

Mester és a tanítványok

arckopolyozes-face-cupping

Sakina Di Pace több mint tíz éve végez akupunktúrás kezeléseket az Amerikai Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban. Gyakran különféle idegbetegségek okozta fájdalmakat csillapít vagy például arcidegbénulásban (Bell-parézis) szenvedőknek segít visszanyerni arcizmaik erejét. A tűk mellett elsők között kezdte használni az arcköpölyözést. „Rájöttem, hogy a köpölyözés valóban jótékony hatással van a pácienseimre, ezért úgy döntöttem, hogy azt beépítem a kozmetikai akupunktúrás kezeléseimbe is. Hiszen ha képes stimulálni a lebénult arcizmokat, akkor bizony segíthet a kozmetikai vendégeim arcizomtónusának javításában is” – meséli. A koronavírus-járvány beköszöntével, amikor a lezárások miatt nem fogadhatott pácienseket, @thefacialcuppingexpert nevű Instagram-oldalán kezdett oktatóvideókat közzétenni. A lezárásoknak vége, az Instagram-oldal azonban megmaradt, sőt egyre népszerűbb: ma már több mint 113 ezren követik.

Torna és masszázs az arcnakarckopolyozes-face-cupping

Az arcunkban 43 izom van, de a testünk többi izmával ellentétben ezeket hajlamosak vagyunk elhanyagolni. A megfelelően végzett arcköpölyözés ellazítja és tonizálja az arcizmokat, javítja a véráramlást, serkenti a nyirokrendszert – magyarázza Szűcs Ágnes, aki amellett, hogy Kence nevű szalonját vezeti, az Omorovicza bőrápolási szakértőjeként és független szakmai tanácsadóként is dolgozik. Az esztétikai terapeuta maximálisan egyetért abban, hogy a facial cupping remek alternatívája a nyirokmasszázsnak. „Amellett, hogy a helyesen végzett arcköpölyözéssel fokozódik a kezelt területen a vér- és a nyirokkeringés, a vákuummal húzóerőt fejtünk ki arcunk bőrrétegeire és izmaira. A masszázzsal csökkenthetjük a szem alatti karikákat és az ödémát, vagyis a szövetközi felesleges vizet, így megnyithatjuk a tekintetet is. És még az arc is kontúrosabbá válik – mondja. – Rendszeres alkalmazásával kirajzolódhatnak az orcák, kisebbé és feszesebbé válhat a toka területe, tónusosabbak lehetnek az arcélek és javulhat a bőr feszessége. Én is használom a vendégeimnél, akik szintén nagyon kedvelik.”

Szerző: Tóth Orsi Fotó: Anfisabeautycoach.com, Thefacialcuppingexpert.com

A cikk folytatását keresd a Marie Claire legfrissebb lapszámában!