5 sminkbaki, amitől valójában öregebbnek tűnsz

2023. február 20.
A jó smink kiemeli természetes szépségünket, üdévé, frissebbé tesz minket – de ha nem csináljuk jól, a smink öregíthet is. Mutatunk néhány gyakori sminkbakit, amit inkább jobb elkerülni!

Túl sok szemceruza

A túl erősen, vaskosan felvitt szemceruza összenyomja a tekintetet, és éppen hogy kiemeli a szem körüli ráncokat és sötét karikákat – különösen ha az alsó szempilláknál esünk túlzásba. A szemceruza ugyanakkor megfelelően használva igazi „lifting”-hatást eredményezhet: kinyitja, hangsúlyozza a szemeket. Mindenképpen bánjunk tehát óvatosan vele, esetleg próbáljuk ki, hogy csak a felső szemhéjon húzzuk végig, az alsóknál pedig csak egy keveset elsatírozunk egy fültisztító segítségével – szorosan a szempillák tövénél maradva. Szintén jó ötlet lehet finomabb színt választani a fekete helyett, például sötétbarnát vagy mályvaszínt!

Matt rúzs

Nagyon szépek a bársonyos hatású, matt rúzsok, de sajnos ezekkel gyakran öregítjük magunkat. A lágyabb, fényesebb, enyhén szaténos textúrájú rúzsok és szájfények segítségével üdébb és fiatalosabb sminket tudunk alkotni. Ha tehát ez a cél, nyúljunk inkább ilyen termékekhez!

Túl sötét ajkak

A másik hiba, amit a szájunk sminkelésénél elkövethetünk az, ha túlságosan sötét rúzst használunk. Ez különösen akkor jelenthet gondot, ha alapvetően is vékonyabb ajkaink vannak, a sötét szín ugyanis optikailag még inkább összenyomja majd a szánkat. Visszatérve az előző pontra: ez még inkább igaz lehet, ha a sötét színű rúzsunk matt is – vagyis ha tényleg mindenképpen sötét színt szeretnénk használni, válasszunk könnyebb, fényesebb textúrát!

Harsány műszempillák

Természetes, hogy mindenki szeretne égig érő, csodásan ívelt pillákat. A szépen göndörödő és jól hangsúlyozott pillák nagyon szépen nyitják és frissítik a tekintetet, ha azonban túlméretezett műszempillákat vagy túl sok rétegben felkent – és már csomósodó – szempillaspirált használunk, azzal épp ellenkező hatást érhetünk el.

Vékony szemöldökök

Manapság amúgy is a dúsabb, természetesebb szemöldök a divat, de ha nem tetszik a trend, akkor se vaduljunk meg túlságosan a csipesszel. A vékony szemöldöktől szigorúbbnak, és idősebbnek tűnhetünk, míg egy szépen hangsúlyozott, vastagabb szemöldök nemcsak keretezi az arcunkat, de fiatalíthat is! Használjunk finomabb színeket a természetes hatás érdekében: még sötétebb haj- és szemöldökszín esetében se nyúljunk fekete ceruzához!

Forrás: BrightSide Fotó: Getty Images