Profiktól tanultuk meg a természetes álomsminket

2022. május 25.
Milyen színű pirosító illik az arcbőrünkhöz, hogyan lehet tökéletes a bőr, és mi a természetesen árnyalt szem titka? Egy gyors, profi, mégis természetes alapsmink olyan eszköz, ami hihetetlen magabiztosságot tud adni a mindennapokban, és ami a legjobb, hogy negyvenöt perc alatt simán megtanulható.

Nem mondom, hogy teljesen fogalmatlan voltam a sminkelés terén, de azért messze nem vagyok profi sem. Egy ideje viszont megszületett bennem az igény, hogy legyen egy jól kitalált hétköznapi sminkem, amit viszonylag gyorsan el tudok készíteni, és ami majdnem minden alkalomra – ez a valóságomban mondjuk, egy a játszóterezéstől az interjúkészítésen át a baráti vacsoráig terjedő szolid skála – működik.

Nagyon sokáig tényleg szinte alig sminkeltem magam, de így, harminc után be kellett látnom, hogy a legtöbb emberhez hasonlóan én is jobban nézek ki egy természetes, nagyon egyszerű alapsminkkel. Valamennyire egyedül is boldogultam ezzel, és ha szükség volt rá, ki tudtam magam sminkelni egy eseményre is, de nagyon érdekelt, hogy mit mondana egy profi: hogy milyen színek állnak jól, milyen technikákkal kell dolgozni, milyen típusú termékeket érdemes használnom, egyáltalán, pontosan hova és mit kell raknom az arcomon ahhoz, hogy jobban nézzen ki, mint smink nélkül. A legfontosabb szempontom az volt, hogy a smink minimum természetes legyen, de leginkább valami olyasmit szerettem volna, ami egy no make-up make-uptól (azzal együtt, hogy nyilván naiv elképzelés, hogy egy 4-5 termék felhasználásával készülő smink teljesen észrevétlen legyen) egy kicsit látványosabb sminkig alakítható. Röviden: szerettem volna egy termékekből és technikákból álló eszköztárat egy gyorsan elkészülő, variálható, természetes és szép sminkhez – ahogyan, gondolom, elég sokan. Olyan tanfolyamot kerestem, ahol ezt nem kell nagyon magyarázni, ezért választottam végül a Bobbi Brownt, amelyről tudtam, hogy  egyrészt magas minőségű termékekkel dolgoznak, másrészt alapfilozófiájuk a természetes, ízléses smink és a ragyogó bőr.

Amit biztosan tudtam, hogy nem akarok füstös szemeket, meg ami azt illeti, leginkább semmi sminket a szememre (ennek mondjuk később meggyőztek az ellenkezőjéről), arra viszont nagyon kíváncsi voltam, hogy hogyan lehet szép, egységes arcbőröm, és hogy pontosan hogyan érdemes pirosítani és bronzosítani – egészen pontosan, hogy lehet (mert ahogyan a kontúrozós YouTube-videók bizonyítják, nagyon is lehet) ezekkel optikailag formálni az arcot.

sminktanfolyam-bobbi-brown-teszt-pirositas-kontur-arcapolas

sminktanfolyam-bobbi-brown-teszt-pirositas-kontur-arcapolas

Az elmúlt években amúgy is nagyon hasít a glass skin, vagyis a rengeteg bőrápoló termékkel előkészített, táplált és ragyogó bőr, amit az alapozó éppen csak egységesít, miközben a súlyosabb bőrhibákat helyileg alkalmazott korrektor fedi el. Nekem nagyon tetszik ez a szép, egészséges alap, szóval abban maradtunk a Bobbi Brown sminkmesterével, Pitsch Brigittával, hogy ezt a vonalat fogjuk követni.

Brigi rögtön azzal indított, hogy a jó smink a megfelelő bőrápolási rutinnal kezdődik: ebben nincs kompromisszum, a száraz, fakó bőrön egyszerűen semmi sem fog olyan szépen mutatni, mint egy megfelelően ápolt és hidratált arcon. Ez nyilván egy hosszabb távú küldetés, de vannak azért instant megoldások is: az egyik legizgalmasabb termék, a Vitamin Enriched Face Base is pont ebben segít – ez egy nagyon lágy textúrájú, kellemesen citrusos illatú krém, ami egyszerre hidratálja a bőrt és előkészíti a sminkelésre. Az alapja shea vaj, ami tényleg másodpercek alatt érezhetően bepuhítja a bőrt, de A-, C-, és E-vitamin is került bele az extratáplálásért. A szemkörnyékre külön hidratálót használtunk, ami nyilván nagyon hasznos, de én úgy érzem, otthonra nekem ez a szuper krém tökéletesen elég lesz az arc gyors előkészítéséhez: külön előnye, hogy villámgyorsan beszívódik, és egy finom, bársonyos rétegen túl nem hagy semmilyen nehéz vagy ragacsos érzetet a bőrön.

sminktanfolyam-bobbi-brown-teszt-pirositas-kontur-arcapolas

Mivel a természetesen csillogó koreai üvegbőr volt a cél, Brigi egy színezett hidratálókrémet ajánlott. A Nude Finish Tinted Moisturizer egységesíti, és kicsit tökéletesíti a bőrt – anélkül, hogy elmaszkolná azt. Nincs ijesztő, viaszbábuszerű matt arc, vagy nehéz érzet, mégis van egy nagyon kellemes, egészséges ragyogás az arcon. Sajnos az én zsírosodásra és pattanásokra hajlamos bőröm ennyivel azért nem ússza meg, szóval kellett egy kis korrektor is – ehhez a Skin Corrector Sticket használtuk, ami az egyik kedvencem lett az összes megismert termék közül. Könnyen használható és szállítható, nagyon praktikus darab, amivel könnyű dolgozni, és ami még a csúnyább bőrhibákat is pazarul elfedi. A Beige árnyalat nekem tökéletesen passzol, talán soha nem volt még korrektor ennyire természetes a bőrömön. Az elsőre sűrűnek tűnő textúra valójában szépen eloszlatható, szóval a szem alatti karikákra, sötétebb árkokba is lehet használni, ezzel tökéletesen megfelel a multifunkcionális eszközöket előnyben részesítő rutinomhoz. 

Miután megvan az alap, kicsit vissza kell adnunk az arc háromdimenziós érzetét, amit az alapozás tompított, erre való a bronzosító és a pirosító. Már előre szóltam, hogy ha lehetséges, folyékony vagy krémes pirosítót szeretnék, mert azt tapasztaltam, hogy ezek sokkal szebben beleolvadnak a bőrbe (így természetesebb hatást eredményeznek), ráadásul nem kell ecsetekkel sem vacakolni. A Pot Rouge a márka egyik legnépszerűbb terméke, ez egy arcra és ajakra is használható krémes formula, ami nagyon jól építhető, szóval még amatőrök sem igazán tudnak bénázni vele. A Powder Pink egy univerzális, szépítő árnyalat, ami leginkább az arc természetes pírját utánozza. Brigitől megtudtam, hogy ezt a legújabb trendek szerint nem az arc közepére, hanem a járomcsont tetejére (nagyjából oda, ahova egyébként a highlightert vinnénk fel) érdemes tenni, mert így nyújtja az arcot, ahelyett, hogy kerekítené. A pirosítóból került egy kicsi a számra is, ez éppen csak kiemelte az ajkakat egy természetes, rózsás árnyalattal. (A Pot Rouge egyébként szintén annyira tetszett, hogy másnap azonnal megrendeltem magamnak.)

Az arccsont hangsúlyozására, és az egész arc felmelegítésére a Bronzing Powder Golden Light árnyalatát használtuk, ami egy nagyon enyhén csillámos, viszonylag világos árnyalat – az én bőrömhöz alapvetően túl világos is (gondoltam én), de Brigi azért ajánlotta ezt, hogy szép fokozatosan lehessen építeni a bronzosságot, így még kevésbé gyakorlott kézzel sem lesz szerencsétlen és foltos a végeredmény. Ehhez már ecsetet kell használni, de tényleg nem olyan bonyolult a dolog: körkörös, nagyon laza és puha mozdulatokkal kell felvinni a port az arccsontra, a homlok és az állcsont széleire, mintha egy-egy 3-as számot írnánk le az ecsettel az arc két oldalán. (Ezt biztosan egy csomóan tudják, nagyjából én is képben voltam, de az őszintén meglepett, hogy mennyire finoman kell csinálni, mintha alig érintené az ecset az arcot.) Ebből egyáltalán nem lesz Kardashian-hatás, de így nyáron nagyon egészségessé és gusztusossá teszi az arcot, mintha egy olyan nyaraláson lettünk volna, ahol még pihenni is tudtunk.

sminktanfolyam-bobbi-brown-teszt-pirositas-kontur-arcapolas

Őszintén szólva egy kicsit megijedtem, amikor egy ponton előkerült a csillogó, aranyszínű Long-Wear Cream Shadow Stick, és jeleztem is, hogy a Studio 54 ihlette glam elég távol áll a hétköznapi sminkről alkotott elképzeléseimről. De a végeredmény tényleg inkább csak kiemelte, árnyalta a szemet: Brigi megmutatta, hogy a szempillatő mellett végighúzva a krémes szemfestéket egészen visszafogott hatás érhető el, míg a teljesen szemhéjon már egy kicsit látványosabban mutat. Ennek a praktikus sticknek is nagy előnye egyébként, hogy nem kell ecseteket használni, satírozgatni, színeket keverni, és egyetlen termékkel elkészíthető a szemsminkünk. A szemet szempillaspirállal fejeztük be, és a szemöldököt is kiemeltük a Perfectly Defined Long-Wear Brow Pencillel – ennek kapcsán szuper tipp volt Brigitől, hogy a szemöldökceruza másik végére applikált kefével a szemöldök átrajzolása után nagyon szépen lehet puhítani és finomabbá tenni a kontúrokat, így természetesebbé alakítható a végeredmény.

sminktanfolyam-bobbi-brown-teszt-pirositas-kontur-arcapolas

Kevesebb mint egy óra alatt – egy életre

Szerintem nagyon jó érzés, hogy egy 45 perces, koncentrált tanfolyamon tényleg mindent megtanulhatunk, ami egy hétköznapi alapsminkhez kell. Iszonyú megnyugtató egy profi kezei között rájönni, hogy mi áll jól az arcunknak, és milyen színeket érdemes választani – én úgy látom, ez olyasmi, ami miatt sok nő szenved, és vásárol össze-vissza mindenféle termékeket, amikben végül aztán nem érzi jól magát. Én tényleg rajongok a praktikus megoldásokért: ha van egy jó minőségű, könnyen használható termék, ami jól áll, életem végéig hajlandó vagyok hűséges lenni hozzá, semmi vágyam a további kísérletezgetésre. Itt 45 perc alatt több olyan terméket is találtam, ami jó eséllyel már örökre az alapkészletem része lesz. Egy ilyen alkalom egyébként arra is jó, hogy lássuk, egy hétköznapi smink tényleg 20 perc alatt kész van. Ha a 45 percből levonjuk a beszélgetést és a tippek-trükkök megosztását, akkor kapunk egy nettó 15-20 perces rutint, amit aztán tényleg simán, még gyerekek mellett is be lehet építeni a napba.

sminktanfolyam-bobbi-brown-teszt-pirositas-kontur-arcapolas

A legjobb az egészben, hogy a Bobbi Brown sminktanfolyamok árát levásárolhatjuk az üzletben, szóval rögtön haza is vihetjük azokat a termékeket, amik a legjobban tetszettek. Érdemes egyébként szétnézni a márka kínálatában, mert az 5 perces sminkoktatástól a speciális, egy-egy területre fókuszáló tanfolyamokig rengeteg izgalmas workshopot kínálnak.

Fotók: Kecskés Kala

Olvass tovább!