Így trenírozd a szaglóhagymád!

2023. február 21.
Mindenki tapasztalta már, hogy vannak bizonyos illatok, amelyek régi emlékeket hoznak elő. Aki nem bízná a véletlenre, és tudatosan szeretne örök emlékeket teremteni, az illatokat hívja segítségül! Elmagyarázzuk, hogyan!
szaglás
  • Az illatokhoz gyakran emlékek, élmények, nosztalgikus pillanatok tapadnak, amelyeket az agy mélyen elraktároz.
  • A szaglóhagyma (szaglógumó) tudatos edzésével mi magunk is létrehozhatunk mély emlékeket.
  • Az orr trenírozásához nincs másra szükség, mint némi tudatosságra és játékosságra. 

Egy frissen sült sütemény a nagyi konyhájából, egy virágcsokor a mezőről, egy nyári citrusos koktél a tengerparton, a frissen mosott ágynemű illata: se szeri se száma azoknak az illatoknak, amelyek örökre megtapadnak az emlékeinkben, hogy megőrizzenek egy-egy fontos pillanatot.

„Az információkat szaglás útján dolgozzuk fel” – mondja Saskia Wilson-Brown, az Institute for Art and Olfaction igazgatója. A 2012-ben alapított nonprofit szervezet az illatokkal kapcsolatos kutatásokat, oktatást és művészi kísérletezést támogatja. – A szag bejut a szaglóhagymába, onnan pedig az agyba, hogy aztán lehetővé váljon a felismerés” – magyarázza a szakember, és hozzáteszi, hogy a látványhoz, a hanghoz, az ízleléshez és az érintéshez hasonlóan az illat is olyan érzékszervi bemenet, amely emlékezést és érzelmeket válthat ki. – „Egy kicsit más, mint a többi érzékszerv, mert megkerüli elménk ésszerű részét, és egyenesen az emlékezetet és a tanult válaszokat feldolgozó részekhez megy. Emiatt ősibb, mint mondjuk a látvány, amelyet jobban tudunk elemezni.”

sütemény illata

Az illat szorosan összefügg az ízleléssel. Míg az ortonazális szaglás során az orrunkon keresztüli szimatolunk, a retronazális szaglás az, amikor a szánk hátsó részén keresztül szaglunk. Valójában az így tapasztalt ízek olvasztótégelye az illat. (Aki szeretné próbára tenni a fenti elméletet, fogja be az orrát, ha legközelebb mondjuk egy fagyit eszik, és azt tapasztalja, hogy az édes ízen kívül mást nem érez).

„Minden ember illatemlékezése meglehetősen sajátos” – mondja Saskia Wilson-Brown, aki a levendula illatát hozza fel példának. Sokan úgy tartják, hogy a levendula nyugtató hatású, ez azonban csak akkor igaz, ha az illathoz egy kellemes emlék társul, például, ahogy az édesanyánk egy zsebkendőre csepegtetett belőle, hogy könnyebben elaludjunk. Másképp gondol a levendulára az, aki egy levendulaföldön dolgozott napi tíz órában.

Ha tudatosan szeretnénk az illatokkal kísérletezni, új emlékeket megalkotni, akkor:

  • Erősítsük a szaglóizmainkat! Egy 2017-es Brain Imaging and Behavior tanulmány megállapította, hogy a szaglóhagyma mérete növelhető, ha mindennap négy különféle aromát (legyen az mondjuk étel, ital), naponta kétszer, egymástól függetlenül harminc másodpercig szagolunk.
  • Kötelezzük el magunkat néhány hónapra egy illat mellett! Andy Warhol három hónapig viselt egy illatot, majd félretette egy dobozba. Mindezt azért csinálta, hogy a zsigeri szagláson keresztül megörökítse ennek a három hónapnak az emlékét. Vagyis ha elkötelezzük magunkat mondjuk három hónapra egy illat mellett, és közben tudatosan megfigyeljük magunkat, netán naplót is írunk, majd néhány hónap elteltével újra elővesszük az illatot, annak nosztalgikus ereje lesz.
  • Alakítsunk ki egy illatrutint! Az illat olyan különleges és egyedi hangulatot teremthet, mint a zene, a világítás vagy épp egy különleges enteriőr látványa. Az illatok segítségével olyan rutint alakíthatunk ki, amely tudatja az elmével, hogy mikor kell dolgozni, pihenni vagy épp sportolni.
  • Teremtsünk tudatosan emlékeket! Legyen szó egy különleges eseményről, mondjuk egy esküvőről, illatosítsuk be a helyiséget egy egyedi illattal, ami mindörökre erre a napra emlékeztet majd bennünket.
  • Gondoljuk tovább az illatot! Legyen az egy tea, egy testápoló, egy szappan vagy egy étel illata, időzzünk el azon, hogy az adott szagélmény milyen érzelmeket vált ki belőlünk. Bár egyszerű a feladat, ezzel kiválóan trenírozható az orr.

Forrás: Shondaland Fotó: Getty Images