Ezért érdemes mindennap kamillateát fogyasztani

2022. december 29.
A kamillatea nyugtató, alvást segítő hatása már régóta ismert, de ennél még sokkal több egészségügyi előnyt is tartogat. Mutatjuk a tudományosan igazolt pozitív hatásokat.

1. Remek stresszoldó

Már a nagyszüleink is használták a kamillateát „idegnyugtatásra”, és ez nem csak régi babona: egy 2016-os, szorongásos zavarban szenvedő betegek körében végzett kutatás szerint a kamilla hatóanyagai hatékonyan csökkentik az idegességet és a depresszió tüneteit, de még a pulzus normalizálásában is segíthetnek. Arról nem is beszélve, hogy a teázás rítusa eleve nyugtató hatású.

kamilla-tea-egeszseg-alvas-menstruacio

Ezért érdemes mindennap kamillateát fogyasztani

2. Segíthet az alvásban

A kamillateát érdemes lefekvés előttre időzíteni, hiszen a népi gyógyászatban hosszú évszázadok óta használják az inszomnia kezelésére. A gyógynövényben található növényi hatóanyag, az úgynevezett apigenin antioxidáns hatású, és az agyunkban ugyanahhoz a receptorhoz kötődik, mint a legtöbb szorongásoldó gyógyszer hatóanyagai. Vagyis a kamilla ellazít, megnyugtat, és így segít a pihenésben is.

3. Enyhítheti a menstruációs fájdalmakat

A menstruáció előtt vagy alatt is kifejezetten jó ötlet lehet kamillateát fogyasztani. A legtöbb nő tapasztal valamilyen szintű menstruációs fájdalmat minden hónapban, a kamillateában található vegyületek azonban izomlazító hatásúak, így a méh izmainak megnyugtatásával természetes módon enyhíthetik a menstruációs fájdalmakat.

4. Erősíti a csontokat

Egy 2004-es kutatás szerint a szervezet az ösztrogénhez hasonló vegyületként ismeri fel a kamilla hatóanyagaiat, így egy csésze kamillatea serkentheti a csontépítő sejtek termelődését a szervezetben. Ez különösen a menopauza környékén járó nők számára lehet fontos, akiknél a csökkenő ösztrogénszint miatt fokozottabb a csontritkulás kialakulásának esélye.

Forrás: Insider Fotó: Getty Images

Olvass tovább!