A rozmaringolaj valóban segíti a hajnövekedést? Minden, amit tudnod kell!

2023. március 02.
Az olasz konyha egyik főszereplője, a rozmaring borsos íze miatt közkedvelt – azonban a szépségápolási körökben is elterjedt az utóbbi hónapokban, a hajnövekedést serkentő képessége kapcsán. Egyesek úgy gondolják, hogy megakadályozza a hajtöredezést és a hajhullást, míg mások szerint serkenti az új hajszálak növekedését is.
Rozmaring szár, egy rozmaringolajos fiola mellett.

A rozmaring egy gyógynövény, amelyet számos betegség kezelésére használnak, beleértve a bőrirritációt és a hajhullást. Úgy tartják, hogy a rozmaringolaj erős gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik, ami elősegíti a bőr és a fejbőr gyógyulását.

A rozmaringolaj előnyei

  • Értágító és érszűkítő tulajdonságok: A rozmaring javítja a keringést – értágítóként is működik, aminek köszönhetően a vér könnyebben áramlik át az ereken, a jobb keringés pedig elősegíti a szőrtüszők fejlődését.
  • Elősegíti a hajnövekedést: A rozmaringolajat tanulmányozva megállapították, hogy a minoxidilhez hasonlóan fokozza a hajnövekedést. 
  • Erősíti a hajat: A rozmaringolaj megvédi a hajat a károsodástól és a töredezéstől, így segít a hajhullás megelőzésében. A rendszeres használat során a haj erősebbé válik – vastagabbnak, sűrűbbnek, fényesebbnek tűnik, illetve kevésbé törik.
  • Enyhíti az irritációt: A rozmaringolaj gyulladáscsökkentő tulajdonságai mellett egyik kulcsfontosságú összetevője a karnozinsav, amely erős helyreállítóként üzemel a bőrben és a szövetekben. Ezek a tényezők javíthatnak az irritáción, ezáltal helyreállítva a fejbőr általános egészségét.
  • Segít a korpásodás ellen: A rozmaringolaj segíthet a korpásodás okozta problémákon, mivel antibakteriális és gombaellenes hatása is van. Akkor is javíthatja a növekedést, ha gombás vagy bakteriális probléma károsodást okoz.

Hogyan használd?

A rozmaringolaj használata biztonságos minden hajtípusra, beleértve a festett hajat is. Más olajokhoz hasonlóan azonban a rozmaringolaj is elnehezítheti a vékony hajat – leginkább azok számára hasznos, akiknek zsíros a haja, vagy akiknek a haja sérült, töredezett, vagy hajritkulás bizonyos formái vannak jelen. Többféleképpen is használhatjuk a haj és a fejbőr kezelésére. Ha a hajnövekedés a célunk, az alkalmazásnak rendszeresnek és szándékosnak kell lennie.

  • Készítsünk saját olajat: Keverjük össze a rozmaringolajat kedvenc alapolajunkkal, például mandula- vagy kókuszolajjal. Vigyük fel a fejbőrre, és masszírozzuk be. Mosás előtt hagyjuk hatni pár órán keresztül.
  • Adjunk rozmaringolajat a samponunkhoz: Hajmosás előtt adjunk pár csepp rozmaringolajat a samponhoz. Ez valószínűleg nem lesz olyan hatékony, mint a közvetlen alkalmazás, de rendszeres alkalmazással így is észlelhetjük az olaj előnyeit.

Mint a legtöbb dolognál, a hangsúly a rozmaringolaj esetében is a következetességen van. Ne várjunk csodát egy használat után, alakítsunk ki egy 2-3x használatos heti rutint! Mindenkinél eltérő, hogy mikor lesznek látható hatásai az olajnak, azonban tanulmányok kimutatták, hogy az eredmények hat hónapos használat után jelentősek lehetnek.

Forrás: Byrdie Fotó: Getty Images