Csináld magad: borsmentás hajápolók

2022. május 02.
A borsmentából nyert illóolaj a legtöbb haj- és fejbőr problémára gyógyírt jelenthet, abból házilag is számtalan hatékony ápolót készíthetünk.

Csináld magad: élénkítő sampon

A rozmaringolajhoz hasonlóan frissítő hatással van a hajra és a fejbőrre, ha a samponunkhoz és a kondicionálóhoz egy-két csepp jó minőségű illóolajat adunk, vagy házilag készítjük el a sampont.

Hozzávalók:

125 ml kasztíliai szappan
125 ml szűrt vagy desztillált víz
2 teáskanál jojobaolaj (elhagyható)
10 csepp rozmaring-illóolaj
5 csepp borsmenta-illóolaj

A hozzávalókat öntsük egy flakonba, majd adjuk hozzá a desztillált vizet, és keverjük össze!

borsmenta olaj

Csináld magad: nyugtató fejbőrápoló

Rengeteg hajprobléma forrása a fejbőr állapotára vezethető vissza, annak elváltozása befolyásolhatja a haj növekedését, hullását, a korpásodást és megannyi más betegséget. A borsmenta antimikrobiális gyulladáscsökkentő, ami érezhetően jó hatással van a fejbőrre.

Hozzávalók:

2 evőkanál ricinusolaj
1 teáskanál jojobaolaj
5 csepp borsmentaolaj

Az összetevőket keverjük össze, hordjuk fel a fejbőrre, tekerjünk a fejünk köré törülközőt, és legalább egy órán keresztül hagyjuk hatni.

Csináld magad: bőrradír

A bőrradírral kombinált fejmasszázs ugyancsak jótékony hatással van a fejbőrre, tisztítja az eltömődött pórusokat, és serkenti a hajnövekedést.

Hozzávalók:

2 evőkanál cukor
1 evőkanál jojobaolaj
1 evőkanál méz
2-3 csepp borsmenta-illóolaj

Keverjük össze a hozzávalókat, vizezzük be a hajunkat és a fejbőrünket, majd pár percen keresztül gyengéden masszírozzuk át a fejbőrt! Utána mossunk hajat, és használjunk kondicionálót!

Csináld magad: hajpakolás

A nedvességet pótolja a hajból a borsmentás hajpakolás.

Hozzávalók:

fél avokádó
½ csésze olíva- vagy avokádóolaj
5 csepp borsmenta-illóolaj

Az avokádót törjük össze, keverjük hozzá az olajakat. Mossunk hajat, majd hordjuk fel a maszkot a hajszálak végeire, illetve ha szükséges, az egész hajra. Hagyjuk hatni húsz percig, majd meleg vízzel öblítsük ki!

Forrás: Treehugger Fotók: Getty Images

Olvasd el ezt is!