Ezért ne tépkedd ki soha az ősz hajszálakat

2022. július 25.
Mindannyian hallottuk már valószínűleg, hogy ha kitépünk egy ősz hajszálat, több nő vissza a helyére. Erről kijelenthetjük, hogy pusztán városi legenda, mítosz, ha úgy tetszik. Van azonban egy sokkal valódibb és nyomósabb érv amellett, hogy ne tépkedjük ki a fehér hajszálainkat.

„Bárcsak igaz lenne, mert ez azt jelentené, hogy a hajhullással, kopaszodással küzdő embereknek is könnyedén visszanöveszthető lenne a haja – mondta Mirza Batanovic hajspecialista az ősz hajszálak kihúzkodásával kapcsolatos városi legendáról. – Nem, a fehér hajszálak kitépése után nem nő vissza még több fehér hajszál, ennek egyszerűen nincs tudományos alapja. Teljesen normális az is, hogy nagyjából 160 hajszálunk kihullik egy nap, ám ezek nincsenek összefüggésben, egyetlen hajhagymából nem tud több hajszál kinőni ugyanott.”

osz-haj

De mi történik, ha kitépünk egy ősz hajszálat?

„A kitépett hajszál, aminek az életét lerövidítettük azzal, hogy kihúztuk a helyéről, nyugvó fázisba kerül, a hajhagymából a következő növekedési ciklusban, nagyjából három hónap múlva nő új hajszál – magyarázta Michael Van Clarke fodrász. – Húszéves kor felett minden ciklussal egy kicsivel vékonyabb hajszálak nőnek és egy picivel rövidebbre tudnak csak megnőni. A hajnövekedés ciklusa nagyjából ötéves, és a ciklusok száma nem végtelen, egy idő után kimerül a hajhagyma.”

Ha egy ciklust tulajdonképpen megtörünk azzal, hogy kitépjük az ősz hajszálat, akár helyrehozhatatlan károkat is okozhatunk. „A haj kitépése traumatizálhatja is a hajhagymát, fertőzésekhez, sőt, kopasz folt kialakulásához is vezethet” – figyelmeztetett Jennifer Korab hajterapeuta. 

De miért látunk több ősz hajat a kitépés után?

Az őszülés a korral jár, egyre szaporodnak az ősz hajszálaink a húszas éveink végétől. A hajszál alapvetően nem szürkévé válik, hanem teljesen átlátszó lesz. A szürkés árnyalat csupán a természetes hajszín maradéka, ami különböző arányú az egyes hajszálaknál, azért tűnhet úgy, hogy nem egyenletes a hajszín. 

Vannak olyan dolgok a biológián kívül – életmódbeli tényezők, stressz –, melyek felgyorsíthatják az őszülést. Tehát nem több ősz hajszál nő vissza a kihúzott helyére, hanem egyszerűen a folyamat halad előre, és lehet, hogy felgyorsult valami külső tényező vagy belső, biológiai állapot, betegség miatt.

Forrás: Huffington Post Fotó: Getty Images

Olvass tovább!