Selyem párnahuzat lehet a szép bőr és haj titka

2023. február 28.
Mivel az életünk jelentős részét az ágyban töltjük, egyáltalán nem mindegy, hogy milyen ágyneműhuzatban pihenünk. A haj és a bőr szépségének egyik titka a párnahuzatban rejlik.
selyem párnahuzat
  • A pamut párnahuzatot nagyon megéri selyemre cserélni: a finom textúra ugyanis a hajnak és a bőrnek is jót tesz.
  • A selyem nem szívja a nedvességet, nem vonzza az allergéneket és a bacikat.
  • A selyem nagy melegben, netán hőhullámok idején is jól jön, az ugyanis hűsít.

Bár ideális esetben életünk egyharmadát alvással töltjük, sokan vagyunk, akik ennek mozzanatait nem feltétlenül gondoljuk át. A megfelelő hőmérséklet, a minőségi ágy és matrac mellett bár apróságnak tűnhet, a párnahuzat is kardinális kérdés: ez ugyanis az a felület, ahol nemcsak az arc, de a haj is napi sok órát pihen. A kérdésre, hogy milyen a megfelelő párnahuzat, egyszerű a válasz: selyem, és hogy miért, azt alább meg is indokoljuk.

Ezért használj selyem párnahuzatot!

Nem töri meg a hajat: a hagyományos, pamut párnahuzatokkal ellentétben a selyemhuzatok sima, puha textúráján csökken a súrlódás, a haj nem gubancolódik, nem törik. Mivel a selyem alapanyag szerkezetéből adódóan nem koptató hatású, a haj természetes olajai is tovább kitartanak, a hajkorona tovább marad hidratált és puha. Különösen vegyszeres eljárások és beszárítás után lenne fontos a selyem párnahuzat.

Nem irritálja a bőrt: mivel a párna és a bőr közötti súrlódás minimális, elmaradnak a lepedőnyomok, nem gyűrődik, így nem ráncosodik a bőr, a mimikai ráncok nem alakulnak ki. Az sem utolsó szempont, hogy irritáció sem jelentkezik, a selyemhuzat ugyanis hipoallergén, vagyis se a penész, se a gomba, se a poratka „nem szereti”. Például akné, ekcéma vagy pikkelysömör esetén kimondottan ajánlott a selyemfelület.

Nem szívja fel a nedvességet: aki sok időt és energiát fordít az esti szépségápolási rutinjára, biztosan nem örül annak, ha a bőrápoló termékeit a párnahuzat szívja fel. A selyem sokkal kevesebb nedvességet szippant magába, mint más anyagok, vagyis valamennyi szérum és hidratáló a bőrön marad.

A selyemhuzat hűsít: jó hír az izzadósoknak, hogy a selyem nemcsak hűsítő hatású, de képes felvenni a szoba hőmérsékletét is, ezért a hőérzetet is csökkenti.

Tippek: Így vásárolj selyem párnahuzatot!

Nézd meg a selyem súlyát! – Minél magasabb a szám, annál vastagabb, ellenállóbb az anyag, vagyis lassabban szakad el. Általában 19-25 gramm körül szokott lenni egy selyem párnahuzat súlya.

Ellenőrizd a kezelési útmutatót! – Bár a selyem párnahuzatokban kevesebb baktérium telepszik meg, mégis gyakran kell mosni azokat. Vásárlás előtt érdemes elolvasni a kezelési útmutatót, hogy képbe kerülj, milyen tisztításra van ahhoz szükség, hogy a selyem megőrizze puhaságát.

Forrás: Wellandgood Fotó: Getty Images