A Kylie Jenner-féle túltöltött arcoknak leáldozott - A bukkális zsír eltávolítás a legújabb trend a plasztikában

A Kylie Jenner-féle túltöltött arcoknak leáldozott – A bukkális zsír eltávolítása a legújabb trend a plasztikában

2023. február 21.
A fillerektől duzzadt mókuspofiknak leáldozott – a Kylie Jenner nevével fémjelezett Instagram-arcnak úgy tűnik végleg búcsút inthetünk. Készülhetünk rá, hogy a következő hónapokban egyre több híresség debütál majd vadiúj, „beesett” arcával.

A hialuronsavas és saját zsíros arcfeltöltések óriási változást hoztak az esztétikai kezelések, illetve plasztikai beavatkozások piacán. Leváltották a bonyolult, illetve drága sebészeti beavatkozásokat, és a szépséget egy jóval nagyobb réteg számára tették megvásárolhatóvá. Szív alakú arcok, icipici orrok, duzzadt ajkak és orcák – ez az úgynevezett Instagram-arc, amire nagyjából 2016 óta nők millió vágyakoztak, és ami a töltőanyagok elterjedésének köszönhetően ma már bárki számára elérhetővé is vált. Egy valamirevaló influenszert az utóbbi években el sem tudtunk volna képzelni az előbb említett tipikus vonások nélkül. Néhány hónappal ezelőtt azonban egy kifejezetten markáns változás indult el a plasztikaesztétika terén: a pufi orcákat elkezdték felváltani az éles arccsontok és a szinte betegesen beesett arcok.

Leáldozott a fillereknek?

„Eddig mindenki úgy akart kinézni, mit Kylie Jenner. Most viszont Bella Hadidra akarnak hasonlítani” – magyarázza egy érzékletes példával a változást Matthew James, brit sminkmester és beauty influenszer, aki maga is tíz éven keresztül volt az arcfeltöltés megszállottja.

@matthewjamesbeauty Filler dissolving process over 2 weeks #fyp #foryoupage #filler #dissolvingfiller #natural #aesthetics #dissolve ♬ The Catfish - Chunkysdead

James szerint a változás mögött többféle ok is húzódhat, de kétségtelenül szerepe lehetett benne annak, hogy az elmúlt évek során egyre többen tapasztalták a töltőanyagok nem várt mellékhatásait. „Kiderült, hogy nem a filler a fiatalság elixírje, mint ahogy azt reméltük. Idővel a töltőanyag elvándorolhat, és eltorzíthatja az arcot” – teszi hozzá az influenszer, felhívva a figyelmet a fillerek egyik leggyakoribb hátulütőjére. Töltőanyag-migrációról akkor beszélünk, ha a hialuronsav elmozdul az eredetileg befecskendezett helyéről, és természetellenes torzulást okoz az arcon. A jelenség általában akkor fordul elő, ha valaki túlzásba viszi a fillerek használatát, vagy ha a beavatkozást elvégző szakember nem elég tapasztalt, nem megfelelő technikát alkalmaz. Gyakori például, hogy szájfeltöltés esetén túl sok filler gyülemlik fel az ajkak felső részénél és kialakítja a kacsacsőrnek vagy fillerbajusznak is nevezett elváltozást.

@mediqclinicswe #lipfiller #lipaugmentation #olaflex ♬ BILLIE EILISH. - Armani White

Sok más pácienshez hasonlóan Matthew James is abban a hitben élt, hogy a töltőanyagok használata minimális kockázattal jár – bár tudta, hogy a migráció lehetséges, ám a szakemberek mindig megnyugtatták, mondván, hogy csak nagyon ritka esetben fordulhat ilyesmi elő. Mi több, az aggodalmaskodó pácienseket gyakran azzal nyugtatgatták (és nyugtatják még ma is), hogy mivel a fillerek hamar felszívódnak, hosszú távon egyáltalán nem tudnak problémát okozni. Ma már tudjuk, hogy ez az állítás sem teljesen igaz. „Azt szoktuk mondani, hogy a töltőanyag csak egy évig marad meg, azután felszívódik. De ez egyáltalán nincs így. Az esetek többségében sokkal tovább megmaradnak a testben” – mondja Sagar Patel, Beverly Hills-i plasztikai sebész. Hogy miért pont most jött elő ez a rengeteg új információ a fillerekkel kapcsolatban? Nagyon úgy tűnik, hogy egészen mostanáig sem az orvosok, sem a páciensek nem voltak tisztában ezekkel a részletekkel. És sokan talán a mai napig nem tudnak róluk.

Hannah, a New York-i végzős hallgató 2021-ben töltette fel az arcát, és kezdetben rendkívül elégedett volt az eredménnyel. „Szebb voltam, mint valaha” – mondja –, „aztán az ötödik hónap környékén az egész arcom bedagadt, és nem akart elmúlni”. Hannah azt mondja, összesen 20 orvost keresett fel a problémájával, egyenes választ azonban senkitől sem kapott. „Visszamentem az orvoshoz, aki csinálta az arcomat, és miután meglátott, közölte velem, hogy ilyen reakció nem lehetséges. Még soha nem látott ilyet.” Hannah-nak több tucat gyógyszert írtak fel a problémájára. Amikor egyik sem vált be, úgy döntött, inkább kioldattatja az arcából az elvándorolt töltőanyagot.

De úgy, mint maga a filler, a töltőanyag feloldása sem valamiféle csodafegyver. A hialuronsav feloldását egy hialuronidáz nevű enzim befecskendezésével végzik, és bár a beavatkozás biztonságosnak tekinthető, Simon Ourian sebész szerint – akihez Kim Kardashian, Megan Fox és számos Victoria’s Secret angyal jár – csak akkor szabad alkalmazni, ha igazán nagy a baj. Ourian azért ennyire óvatos a hialuronidáz használatával, mert a szakértő szerint ez az enzim nemcsak a töltőanyagot, de a természetesen szövetek egy részét is képes feloldani. Ráadásul sok páciens a feloldást kellemetlen – és egyes esetekben rendkívül fájdalmas – folyamatként írja le. A fájdalom azonban még így is csak a jobbik eset, ha a hialuronidáz-komplikációkról van szó. A közösségi médián rengeteget számoltak be az enzim alkalmazása után jelentkező rendkívül nyugtalanító bőrtünetekről – az érintettek szivacsosnak, kocsonyásnak írták le a a hialuronidáz utáni bőrüket. „Olyan érzés, mintha a bőröm nem tapadna az arcomhoz” – mondta videójában egy húszas éveiben járó nő.  Ma már külön Facebook-csoportok is alakultak kifejezetten azok számára, akik saját bőrükön tapasztalták a fillerek mellékhatásait. 

@rubyyfrais #filler #filler #fillerdissolving #allergicreaction #foryou ♬ Oh no, oh no, oh no, no no - Hip Hop

Az új trend: bukkális zsír eltávolítás

„Néhány évvel ezelőtt az orvosok még csak tanulták, hogyan kell a töltőanyagokkal bánni. Hajlamosak voltak túlzásba esni, az egész arcot és vele együtt minden egyes vonalat feltölteni, hogy az öregedés minden egyes jelét eltüntessék.  Az emberek is minél jobb eredményt szerettek volna, ezért újra és újra visszamentek újabb töltésért. Mostanra viszont a páciensek rájöttek, hogy a túltöltött mókusarc egyáltalán nem vonzó” – magyarázza Simon Ourian.

A balul elsült feltöltések és a sztárvilágban látott új esztétikai trend hatására a hétköznapi emberek is egy újfajta irányba mozdultak el: miután feloldatták az arcukból a fillereket, bejelentkeztek bukkális zsír eltávolításra. A bukkális zsír eltávolítás egyáltalán nem számít újdonságnak, a hírességek régóta használják már ezt a beavatkozást arcuk keskenyítése céljából. A hétköznapi emberek azonban egészen mostanáig nem is nagyon tudták, hogy létezik ilyen eljárás. „A dús ajkak és kis orrok helyett határozott állkapocsíveket és arccsontokat látunk” – mondja Patel. „2017-ben még arról szólt minden, hogy fiatalnak és csinosnak kell látszani, most viszont az emberek nem akarnak többé babaarcot maguknak, nem akarnak 15 évesnek tűnni. 28 évesnek és szexinek akarnak látszani.”

„Az arccsontot egy kis töltőanyaggal hangsúlyozzuk ki, az orcákból pedig eltávolítjuk a bukkális zsírpárnákat. Ezzel egy kifejezetten sikkes, kifinomult megjelenést lehet elérni. Sokkal természetesebb hatást kelt, mint egy túltöltött arc” – magyarázza Simon Ourian. A bukkális zsír eltávolítása során lényegében a járomcsont és az állkapocs közötti zsírpárnákat távolítják el, hogy az így „beeső” arcterület jobban hangsúlyozza az arc csontozatát. Ezt a szépen rajzolt arcformát próbálták a nők korábban kontúrozással elérni. A bukkális zsír eltávolításnak (és persze sok más egyéb beavatkozásnak) köszönheti jellegzetes arcát a szupermodell Bella Hadid, vagy éppen Zoe Kravitz színésznő.

Ám úgy, mint az arcfeltöltésnek, a bukkális szír eltávolításának is vannak árnyoldalai. Nagyon fontos tisztában lenni például azzal, hogy ez az eljárás nem visszafordítható. Az eltávolított zsírpárnákat nem lehet visszahelyezni, a változás egy örök életre szól – és pontosan ez az, ami az orvosok szerint néhány év múlva azoknak a pácienseknek is problémát fog okozni, akik most elégedettek a beavatkozás eredményével. Lehet, hogy a húszas éveinkben még szexinek és kifejezetten trendinek tűnünk a zsír eltávolítása által kreált „beesett” arcunkkal, az arczsír hiánya miatt viszont a későbbiekben sokkal látványosabb jelentkezhetnek az arcunkon az öregedés jelei.  Éppen azért a szakértők inkább csak azoknak szokták javasolni ezt a beavatkozást, akiknek az arcuk már eleve teltebb, és a bukkális párnák eltávolítása után is marad elegendő zsír az arcukban. 

Kell ez neked?

Mielőtt gondolkodás nélkül alávetnéd magad a legújabb és legtrendibb szépészeti beavatkozásnak, érdemes megállnod egy pillanatra és őszintén válaszolni a következő kérdésre:

miért is szeretnéd megváltoztatni a külsődet?

Hasonlítani szeretnél a kedvenc sztárodra? Úgy érzed, csak akkor lehetsz népszerű, ha beállsz a sorba, és ugyanolyan egyenarcot csináltatsz magadnak, amilyenekkel tele van a közösségi média? Vagy egyszerűen csak jobban szeretnéd érezni magad a bőrödben? De vajon tényleg jobban fogod magad érezni ezektől a beavatkozásoktól? 

Szépségtrendek jönnek és mennek, folyton változnak és nem egyszer egymásnak is ellentmondanak. Ahelyett, hogy az elképzelt tökéletességet hajszolnánk (reménytelenül), sokkal jobbat tenne mindannyiunk mentális (és jó eséllyel a fizikai) egészségének is, ha végre megpróbálnánk elfogadni és szeretni önmagunkat.

Forrás: The Cut, Fotó: Getty Images, Kántor Zsófi