Mi az a beauty sleep és hogyan működik? Ez történik a bőröddel egy kiadós alvás során

2023. január 29.
A sok éjszakázás nemcsak az energiaszintedre, de bőrödre is kihatással van, így érdemes lehet átgondolni az alvási szokásaidat.
Mi az a beauty sleep és hogyan működik? Ez történik a bőröddel egy kiadós alvás során

Nagyon felkapott lett mostanában az internethasználók között az úgynevezett beauty sleep, vagyis szépítő alvás jelensége. Nem meglepő a téma népszerűsége, hiszen bizonyítottan van összefüggés egy minimum 8 órás alvás és a bőr állapota között.

Egy jól felépített alvási rutin nemcsak az energiaszint stabilizálásában, de a bőr ragyogó megjelenésében is rengeteg segítséget tud nyújtani. A több alvás tehát nem a lustasággal, hanem a testi és lelki egészségedre való odafigyeléssel és a bőröd egészségével hozható összefüggésbe!

Így segíti a pihentető alvás a bőrünk állapotát

Mint sok más dologban, az alvásban is nagyon fontos a rendszeresség, így érdemes arra törekedned, hogy időben és nagyjából minden nap azonos időpontban feküdj le aludni. 

Alvás közben a stresszhormon szintje csökken, ami lehetővé teszi a bőr regenerálódását és a korai öregedés megelőzését is. A testünk ilyenkor belekezd egy olyan hormon előállításába, ami a bőr kollagéntermelését segíti és csökkenti a ráncok kialakulását. 

Ennyit aludjunk az egészséges bőrhöz

Felnőtteknek átlagosan napi 7 és 8 óra alvásra van szükségük. Az alvást négy szakaszra tudjuk szétbontani, amelyek ciklikusan követi egymást nagyjából 90-110 percenként. 

Az első három fázist non-REM fázisnak hívjuk, azaz ebben a szakaszban nem figyelhető meg gyors szemmozgás. Ezt követően kezdődik meg a REM-fázis, amely a négy szakasznak nagyjából csak a 20%-át teszi ki. Ez történik a szervezeteddel amíg pihensz: 

Elbóbiskolsz:

Ez az elszenderülés szakasza, mely általában 5-10 percet vesz igénybe. Ilyenkor a tested és az agyad működése is lelassul, felkészül a pihenés állapotára. 

Éber alvás:

Nagyjából 25 perces szakasz, amikor a szemmozgás megáll. Az agyműködés és az észlelés is lelassul, felkészítve testedet az alvásra. 

Mély alvás:

Ebben a fázisban a tested regenerálja önmagát. Ilyenkor történik a szövetek helyreállítása is, így ez a 20-40 perces intervallum kifejezetten fontos a bőröd számára. 

REM-szakasz: 

Ez a legfontosabb időszak a bőr számára. Ilyenkor a test összes izma (kivéve a szem- és a légzőizmokat) ellazult állapotban van. 

Ebben az intervallumban álmodunk, a szervezet kortizolszintje csökken, a testhőmérséklet mérséklődik, így teret adva a kollagéntermelés megkezdésének. Az első REM-szakasz először nagyjából 10 percig tart, majd minden egyes alkalommal egy kicsit hosszabbra nyúlik. 

Az esti bőrápolást egy órával a lefekvés előtt érdemes elvégezni, így van ideje felszívódni a különböző hatóanyagoknak.

Miért olyan fontos a szépítő alvás? 

Bőrünk nappal és éjszaka máshogy viselkedik, hiszen más funkciókat is kell betöltenie. Éjszaka a védekező módból helyreállító módba kapcsol. Ez azt jelenti, hogy ilyenkor sokkal inkább befogadja az olyan aktív hatóanyagokat, mint a retinol és AHA-savak. A dehidratáltságnak is jobban ki van téve az éjszaka folyamán, így érdemes lefekvés előtt feltankolni az olyan jól hidratáló anyagokból, mint például a hialuronsav. 

Természetesen mindenkivel előfordulnak az alkalmankénti éjszakázások, azonban az alvási rutin folytonos felborítása gyorsan megmutatkozik a bőr megjelenésében. A nem megfelelő mennyiségű alvás fakó, dehidratált bőrhöz és sötét, szem alatti karikákhoz vezet. A stressz az egyik legnagyobb kiváltó oka a rossz minőségű alvásnak, így érdemes lehet először ezt kezelni különböző módszerekkel, mint a meditáció vagy az olvasás. 

Mi zavarhatja meg a pihentető alvást? 

A szoptatás, a terhesség, a menstruáció vagy a menopauza következménye a hormonszint hirtelen emelkedése vagy esése. Ilyenkor az alvás minősége könnyen romlik és ennek jeleit a bőrünk is megmutatja. Az ösztrogénszint csökkenése pedig nagyban befolyásolhatja a pihentető alvást az éjszaka is jelentkező hőhullámok formájában, különösen a menopauza esetében.

A különböző okoseszközök képernyőjének nézegetésével eltöltött idő éppen az ellenkező hatást váltja ki, mint az alvás: bőrünk öregedésének nagyjából 25%-át köthetjük a genetikánkhoz, a maradék 75% azonban a külső tényezőkből származik, mint az életvitel, a szennyezett levegő, a képernyőkből kiszűrődő fények és az alvás.

Fotó: Getty Images
Szerző: Axente Gréta