Varázsmogyoró és méz: házi gyógymódok száraz fejbőrre

2023. március 28.
Banán, varázsmogyoró, argánolaj, almaecet: se szeri, se száma azoknak a házi gyógymódoknak, amikkel a száraz fejbőr kellemetlen és idegesítő tünetei kezelhetők.
száraz fejbőr

A száraz, viszkető fejbőr az egyik létező legkellemetlenebb és legbosszantóbb testi tünet, ami sok esetben fájdalommal, hajhullással és hámlással is jár. A száraz fejbőr hátterében számtalan ok állhat, úgy mint a hajápoló termékekre adott allergiás reakció, az időjárás, az elégtelen hidratálás, a túlzásba vitt hajmosás, vagy az ekcéma és a pikkelysömör. Jó hír, hogy ma már senkinek nem kell a száraz fejbőr miatt szenvednie, az alábbi néhány természetes gyógymódot például otthon is ki lehet próbálni.

A pandémia és a karantén ideje alatt az illóolajok az egyik legnépszerűbb házi gyógymód lettek, amiket az alvászavar, a szorongás és az allergiák mellett a fejbőr viszketésekor is bevetnek. Fontos hangsúlyozni, hogy az illóolajok erős koncentrátumok, éppen ezért használat előtt fontos, hogy képbe kerüljünk annak helyes felhasználásával, adagolásával, hígításával, felhordás előtt pedig megkerülhetetlen, hogy a fejbőr egy kisebb részén kipróbáljuk, hogyan reagál rá a bőr.

Teafaolaj

A teafaolaj talán a legnépszerűbb illóolaj, ami samponokban, tusfürdőkben és szappanokban is megtalálható, legtöbben gombaölő, fertőtlenítő és antibakteriális tulajdonságai miatt keresik. Kókusz- vagy olívaolajjal a fejbőrre kenve segíthet enyhíteni a száraz fejbőr kellemetlen tüneteit.

Marokkói argánolaj

Gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságai miatt az argánolaj is a legkeresettebb illóolajok között található, ami száraz fejbőr esetén a lehető legjobb választás, ugyanis erőteljesen hidratál. Tipp: Egy-két csepp illóolajat keverjünk össze valamilyen hordozóolajjal (például kókuszolajjal vagy olívaolajjal), hogy a keverék minél kíméletesebb legyen. A keveréket dörzsöljük össze a tenyerünkben, majd masszírozzuk át vele a fejbőrt! Hagyjuk hatni tíz percen át, majd mossunk hajat!

argánolaj

Argánolaj

Avokádó és méz

A száraz fejbőr egyik leghatásosabb gyógymódja az avokádó és méz keveréke: míg előbbi zsírsavakban, A- és B-vitaminban gazdag, addig a méz gyulladáscsökkentő antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik. A két komponensből egy hidratáló maszk készülhet, ami segít pótolni a fejbőr nedvességét.

Varázsmogyoró (Hammelis)

A varázsmogyoró gallyaiból, kérgéből és leveleiből készített kivonat számtalan szépségápolási termékben fellelhető, az ugyanis gyulladáscsökkentő, és kiválóan csillapítja a száraz bőr viszketését. Tipp: Otthoni felhasználás esetén vízzel vagy hordozóolajjal kell keverni.

Hammelis

Hammelis

Almaecet

Az almaecet jótékony hatásait már régóta ismerjük. Például segít csökkenteni a vércukorszintet és javítja a koleszterinszintet. Antimikrobiális és gyulladáscsökkentő tulajdonságai segítenek a hámlasztásban és eltávolítják a baktériumokat vagy gombákat, amelyek viszkető fejbőrt okozhatják. Tipp: Keverjünk össze 1:2 arányban almaecetet és vizet, masszírozzuk be a fejbőrbe, hagyjuk hatni öt percig, majd mossunk hajat samponnal, és öblítsük balzsammal.

Banán

A gyors és közkedvelt megoldások közé tartozik a banánból és kókuszolajból készített pakolás is, ami nemcsak hidratál, de a viszketést is megszünteti.

Aloe vera

Az aloe vera, mivel kiváló gyulladáscsökkentő, a bőrbetegségekre és irritációkra is tökéletes megoldás. Tipp: Hordjuk fel a gyógynövényt a fejbőrre, hagyjuk hatni tíz percig, majd mossuk meg samponnal, balzsammal!

Forrás: cnet Fotó: Getty Images