Az almaecet lenne a csodaszer a hajápolásban?

2022. augusztus 06.
Az almaecetnek nemcsak a konyhádban, hanem a fürdőszobádban is ott a helye!

Bár évről évre egyre több csodaszernek kikiáltott termékkel találkozhatsz a szépségápolásban, ha egészséges fejbőrre vágysz, valójában csak egy régi receptet kell leporolnod – ez pedig nem más, mint az almaecet beiktatása a hajápolási rutinodba. Az illata ugyan nem a legkellemesebb, ám a savassága kimondottan jót tehet a (fej)bőrödnek és a hajadnak – segíthet egészségesebbé varázsolni őket. (A bőrünk természetes pH-értéke savas, amikor nem éri stresszhatás.)

Hajápolás almaecettel

A jótékony hatások felsorolása előtt persze először azt kell tisztáznunk, pontosan hogyan készül az almaecet. Nos, fogják a névadó gyümölcsöt, amelyet összetörnek, hogy kiereszthesse a levét – ezt addig erjesztik, amíg savvá nem alakul. Így kapják meg az almasavat és az ecetsavat, melyek egyaránt alfa-hidroxi savak (AHA-savak), tehát kémiai hámlasztók. Éppen ezért megfékezhetik a haj zsírosodását, a pikkelyes fejbőr kialakulását és eltávolítanak minden szennyeződést a fejbőrről, ami a napi tevékenység miatt rátapadhat – továbbá az elhalt bőrsejtektől is megszabadíthatnak minket, amelyek korpásodáshoz vezethetnének. Az ecetsav ráadásul antibakteriális hatású is, emiatt rendkívül hatékony fegyver lehet az ekcéma ellen vívott harcban. Sőt, fényesebbé és puhábbá is varázsolhatja a tincseinket, illetve megőrzi a hajszínünket is!

Ám amennyiben még sohasem próbálkoztál otthon az almaecetes szépségápolással, úgy kezdetben kifejezetten óvatosnak és körültekintőnek kell lenned – mégiscsak egy savról beszélünk. Először azt is tesztelned kell, nem vált-e ki allergiás reakciót az esetedben a használata. Arról sem szabad elfelejtkezned, hogy nem kombinálhatod más savakkal vagy akár retinollal, mert ez irritálhatja a bőrt.

Röviden, az észszerű mértéktartás kulcsfontosságú ebben a kérdésben. Általánosságban elmondható, hogy a hámlasztókat hetente legfeljebb két-három alkalommal ajánlatos használni a bőrön. Ellenkező esetben megfoszthatják a bőrt a fontos olajoktól, amelyek segítenek megtartani a nedvességet, és növelik az irritáció kockázatát.

A jó hír az, hogy szerencsére számtalan olyan szépségápolási termék akad, amiben ecetsav vagy ecet található – ezt általában az összetevők listájának élén szúrhatod ki, még az első öt között. Amennyiben a címkén a gyümölcskivonat szót olvashatod, az azt jelenti, hogy az ecetsavat tovább hígították oldószerben, például glicerinben vagy csak egy százalékban van jelen a termékben. A nyers almaecet viszont akár többet is árthat, mint használhat, ezért a szakértők szerint érdemes vízzel hígítani azt (1/4 csésze ecet, 1 csésze víz), majd hajmosás után a fejbőrünkre spriccelhetünk belőle, aztán gyengéden belemasszírozhatjuk. (Ha akarod, rozmaringgal és levendulával is felturbózhatod a házi permetet.) Ám öt perc elteltével alaposan le kell öblíteni.

Forrás: Allure Fotó: Getty Images

Erről hallottál már?