Ezért száműzd a sminket a konditeremből!

2023. április 21.
Bár a sminktől sokan magabiztosabbnak érzik magukat a konditeremben is, a bőr szépsége és egészsége érdekében érdemes lenne lemondani róla. Elmondjuk, miért!
Nem jó ötlet sminkben megjelenni az edzőteremben!
  • Sokan edzés előtt elfelejtik lemosni a sminket, ami meglehetősen rosszat tesz a bőrnek.
  • A sminken megtapadhatnak az edzőtermi bacik, amik gyulladást, pattanást okozhatnak.
  • A bőr az izzadással tisztul, de csak akkor, ha nem viselünk edzés közben sminket. 

Sokan vannak, akiknek az idejébe nem fér bele a hajnali edzés, például mert korán kezdenek a munkában, el kell vinni a gyereket az óvodába, iskolába… ők legtöbbször este tudnak mozogni, vagyis gyakran talpig sminkben érkeznek meg az edzésre. Közöttük sajnos sokan vannak azok, mivel az izzasztó mozgás után úgyis tusolnak, nem gondolnak arra, hogy még edzés előtt lemossák a sminkjüket. Pedig a bőrnek kimondottan jót tesz a sminkmentes izzadás: a testmozgás fokozza a bőr vérellátását, kiöblíti a méreganyagokat, csökkenti a stresszt, és fiatalabbá teszi a bőrt. A tiszta arccal végzett gyakorlatok segíthetnek kitisztítani a pórusokat, míg ugyanez sminkkel pont ellenkező hatást válthat ki.

Edzőtermi baktériumok

„Ha úgy gondolunk a véráramra, mint a sejtek alapvető tápanyagainak és a salakanyag eltávolításának fő útvonalára, úgy a testmozgás megnöveli a sebességet, ami azt jelenti, hogy minden tápanyag gyorsabban célba ér, a salakanyagok és a méreganyagok pedig gyorsabban távoznak a sejtekből” – magyarázza Dr. Amy McClung amerikai bőrgyógyász.

A smink sajnos gátat jelent ebben a folyamatban, sőt az alapozó és a púder egyfajta hálóként működik, azon megtapadnak az edzőtermi baktériumok, amik szépen elzárhatják a pórusokat, hogy aztán gyulladást és pattanásokat okozzanak. A bőr még nagyobb kockázatnak van kitéve akkor, ha az arc erőteljesebben izzad, ekkor ugyanis hajlamosabbak vagyunk megérinteni, megdörzsölni, a jógamatracon és a kondigépeken megtelepedő baktériumok pedig szépen átkerülnek a bőrre.

Forrás: Women, Fotó: Getty Images