Így kezelheted a fokozott izzadást

2022. január 17.
A lokális izomrelaxáns terápia alkalmazásával egy ebédszünetnyi idő alatt nemcsak a ráncok, de a túlzott izzadás is enyhíthető.

A verejtékmirigyek kóros túlműködése (hyperhidrosis) mintegy 100 ezer embert – férfiakat és nőket azonos arányban – érint ma Magyarországon. Az izzadás számukra akár azt is jelentheti, hogy naponta 6 liter verejtéket termel a szervezetük – összehasonlításképp: az emberek többsége naponta átlag fél litert izzad.

Ez az összetett egészségügyi probléma az attól szenvedők szerint nem csupán a ruhán éktelenkedő foltok miatt kellemetlen. A kézen vagy lábon jelentkező extrém verejtékezésnél egy egyszerű kézfogás is problémát okozhat. A hyperhidrosis a szociális kihívásokon túl olyan egészségügyi problémákat is szülhet, mint a lábgomba, a talpon jelentkező vírusos szemölcs vagy a kézekcéma. A hónalj tájéki izzadásnak pedig a kellemetlen testszag a gyakori velejárója, mivel az érintett területeken elszaporodnak a baktériumok.

izzadás

Az állandó izzadással rendkívül nehéz együtt élni

A hyperhidrosisnak nem csupán a fizikai tünetei kellemetlenek: sokszor a mentális egészségre is negatívan hat, hiszen a szégyenérzet a társas kapcsolatokat is befolyásolja, a túlzott verejtékezéstől szenvedők zárkózottabbá válhatnak. Mivel az izzadás sajnos még mindig tabutéma, kevesen beszélnek róla nyíltan a mindennapokban. Pedig van megoldás: a lokális alumínium-klorid-terápia, az iontoforézis, mikrohullámú vagy bipoláris rádiófrekvencia mellett a lokális izomrelaxáns terápia akár hosszú hónapokra is megszüntetheti a kellemetlen tüneteket. Ez idő alatt sokak számára akár az izzadásgátló dezodorok használata is elhagyható. Néhány hónap elteltével a szer teljesen kiürül a szervezetből.

A bőrgyógyász-kozmetológus vagy a plasztikai sebész nyújthat megoldást a túlzott verejtékezésre

A túlzott izzadás izomrelaxánssal történő kezelése esetén a szakember a hónalj meghatározott pontjaiba egy vékony tű (lokális injekció) segítségével juttatja be a hatóanyagot, megszüntetve ezzel a verejtékmirigyek fokozott működését. A művelet, hasonlóan az esztétikai kezelésekhez, csak 15-20 percig tart, a bejuttatott anyag pedig már néhány nap alatt ki is fejti a hatását, így az izzadás csökkenése már röviddel a beavatkozás után tapasztalható. Nem kell tehát önbizalomhiánytól szenvedve, szégyenkezve élni, hiszen léteznek gyors és hatásos megoldások a mindennapokat megnehezítő, túlzott izzadással járó problémára is. Forduljunk bizalommal bőrgyógyászhoz vagy plasztikai sebészhez, aki a számunkra legalkalmasabb kezelést fogja ajánlani.

Fotó: Getty Images Forrás: Mozogjbátran.hu

Olvasd el ezt is!