10 dolog, amire tényleg hasznos a botox, és nem a ráncok ellen

2023. április 10.
Ha azt halljuk, hogy botox, azonnal a ráncmentes arc ugrik be. Pedig azon túl, hogy kisimíttatjuk vele a mimikai ráncainkat, vannak tényleg hasznos dolgok is, amire használják a botoxot. Segíthet egy sor problémán, legyen szó a lábunkról, húgyhólyagunkról vagy a vaginánkról.
A botox messze több, mint a ráncok csökkentésére használt injekció.
  • A botox messze több, mint a ráncok csökkentésére használt injekció.
  • Egy olyan idegméreg a botox, ami ellazítja, átmenetileg lebénítja az izmokat, így egy sor betegségben is segíthet, köztük a túlműködő hólyag vagy a fogcsikorgatás problémáján.
  • A szemtől a hüvelyig az orvosok számos betegséget kezelnek botoxszal, mutatjuk azt a tízet, amiről a legkevesebbet tudunk.

Az orvosok a testünk számos pontján használják a botoxot egy sor egészségügyi probléma kezelésére. Bár a legismertebb dolog a botoxszal kapcsolatban a ránctalanítás, ennél sokkal hasznosabb dolgokra is használható.

A botox a botulinumtoxin ismertebb neve. Amikor a szervezetünkbe injekciózzák, megakadályozza, hogy az idegek jeleket küldjenek az izmoknak. Ez megelőzi az izmok összehúzódását. Így fejti ki a hatását a botox a ráncok ellen: ha nem tudjuk mozgatni az arcizmokat, nem képződnek ráncok, a meglévők kisimulnak. 

Az idegmérget nem csak arra használhatjuk azonban, hogy szépek legyünk. Sőt, ennél sokkal fontosabb dolgokra is alkalmazható. Mutatjuk, melyik az a 10 meglepő egészségügyi probléma, ami ellen bevethető a botox.

Botox a hónaljba a túlzott izzadás ellen

Hiperhidrózisnak nevezik azt az állapotot, amikor valaki abnormálisan sokat izzad akkor is, ha nincs meleg vagy nem mozgott. Ezt a problémát az izzadtságmirigyeknek jelet küldő ideg túlműködése okozza. Nagyjából az emberek 3 százalékát érinti a betegség. 

Az izzadtságmirigyeket izmok veszik körül. Ha ezeket kezelik botoxszal, meggátolható az izzadás. Bármelyik olyan testtájba injektálható botox, ahol izzadunk, beleértve a talpat, fejbőrt, hónaljat, tenyeret és lágyékrészt is.

A botox enyhítheti a túlműködő hólyag problémáját

Gyakori probléma, hogy a húgyhólyag fala bizonyos időközönként összehúzódik, akkor is, amikor valójában nem kell vizeletet ürítenie. Az ember ilyenkor azt érzi, hogy sürgősen pisilnie kell, és akár nem szándékos vizeléshez is vezethet.

11-ből 1 embert érint a túlműködő hólyag. Nők körében és 65 év felett gyakoribb a betegség. 

Az úgynevezett cisztoszkóp segítségével injekciózza az urológus a botoxot a húgyhólyag falába. Itt az idegméreg ellazítja az izmokat és sokkal ritkábbá válnak az összehúzódások. A rossz hír, hogy a hatás általában csak 12 héttel az injekció után jelentkezik, és 6 hónappal a botox befecskendezése után el is múlik. 

A nyálcsorgást is megakadályozhatja idegrendszeri problémáknál

A botox a gyerekeknél és felnőtteknél is alkalmazható a túlzott nyáltermelődés csökkentésére, különösen, ha az már más problémákat is okoz. A túlzott nyálcsorgás gyakori például a Parkinson-kórban szenvedőknél, de más, görcsökkel járó idegrendszert érintő betegségeknél is jelentkezik. A statisztikák szerint a Parkinson-kórban szenvedők 78 százaléka tapasztal túlzott nyálcsorgást, valószínűleg azért, mert a nyelés sokkal nehezebb a betegség miatt. 

Azon túl, hogy roppant kellemetlen és megalázó lehet a túlzott nyáltermelődés és nyálcsorgás, bőrirritációt, rossz leheletet, sőt, a félrenyelés miatt akár tüdőgyulladást is okozhat. Ennek megakadályozására az orvos a nyálmirigyekbe fecskendezheti a botoxot, így 3-4 hónapra csökkenthető a nyáltermelődés. Hátránya, hogy cserébe szájszárazság jelentkezhet.

A botox kezelheti a hideg kézzel járó betegséget

Raynaud-betegségnek nevezik azt a problémát, amikor a vérerek a kéz és a láb ujjaiban túlságosan szűkek. Ilyenkor hideg vagy stressz hatására a betegséggel küzdők bőre fehérré, érzéketlenné, hideggé válhat. 

Nincs gyógymód a Raynaud-betegségre, ám egy 3 éves kísérleti kezelésből úgy tűnik, a botox csökkentheti a tüneteket. A Chicagói Egyetem orvosai Raynaud-betegségben szenvedő önkéntesek kezébe fecskendeztek botoxot. Az idegméreg lebénította a megcélzott izmokat az erek körül, így azok jobban ki tudnak tágulni és a véráramlás javul a végtagokban. 

A fájdalmas szexet okozó probléma is orvosolható botoxszal

A vaginizmus esetében a medencefenék izmai ösztönösen összehúzódnak a hüvelyi behatolás hatására. Emiatt a szex vagy éppen a tampon felhelyezése is nagyon fájdalmas lehet. 

Bár egyelőre az amerikai gyógyszerügynökség nem engedélyezte konkrétan a vaginizmus esetében a botox használatát, mint gyógymódot, a klinikai vizsgálatok biztatók. Egy 2017-ben megjelent tanulmány szerint a botox és pszichoterápia kombinációja a megszüntette a szex közben jelentkező fájdalmat az esetek 71 százalékában.

Átmenetileg javíthat az aknén és a sebhelyeken a botox

A rendszeres botoxinjekciók csökkentheti az akné megjelenését a faggyútermelődés mérséklésével. Sőt, a Mayo Klinika vizsgálatai szerint a pattanások nyomán keletkezett hegeket is eltüntetheti valamelyest, simábbá teheti a bőrt. 

Rossz hír azonban, hogy a hatás csak néhány hónapig tart, így nem biztos, hogy az arcunkba adatott rendszeres botoxinjekció a legjobb megoldás a pattanások ellen. 

A botox segíthet a fogcsikorgatásnál

Az állkapocs izmaiba adott botoxinjekció enyhítheti a fogcsikorgatást

Az állkapocs izmaiba adott botoxinjekció enyhítheti a fogcsikorgatást

A rágóizmokba adott botoxinjekció csökkentheti a fogcsikorgatást. Ötből egy felnőttet érint a probléma, ami hosszú távon fogínyproblémákat és a fogzománc károsodását okozhatja. Nagyon fontos persze a fogcsikorgatás kiváltó okának megszüntetése is, ami legtöbb esetben a stressz és szorongás. Ám a botox addig is segíthet, hogy ne szenvedjenek kárt a fogaink a fogcsikorgatás miatt.

Előbb engedélyezték kancsalság ellen a botoxot, mint a ránctalanításra

Akár hisszük, akár nem, a botoxot először a kancsalság kezelésére engedélyezték. Az orvosok egyenesen a szem izmaiba fecskendezik a toxint. Persze a hatás itt sem végleges, 3-4 hónap után a szem izmai visszaállnak az eredeti helyzetbe. A kezelés ismétlésével a hatás egyre hosszabb ideig tarthat. 

Az 1990-es években figyelték meg, hogy a ráncok is eltűntek, amikor egy szemorvos a páciensének szűk szemhéj problémáját botoxszal kezelte. Ezután kezdték ránctalanításra is használni az idegmérget. 

A migrén ellen is bevethetjük a botoxot

A nyak és a fej is gyakori célpontja a botoxkezelésnek. Az ezekre a területekre adott injekció segíthet a krónikus migrén tüneteinek enyhítésében. Ellazítja ugyanis az arc és a fejbőr izmait, így enyhíti azt a görcsös feszültséget, ami a fejfájást okozza. 

A gyomorba adott botoxtól azt remélik, fogyasztó hatású

Kutatások folynak azzal kapcsolatban, hogy ha endoszkóp segítségével botoxot fecskendeznek a gyomorba, az elősegítheti, hogy az étel tovább maradjon a gyomorban, lassíthatja az emésztést, így a pácienseknél tovább tarthat a teltségérzet. 

Az eredmények egyelőre vegyesek a botoxkezelés fogyasztó hatásával kapcsolatban. Egy 2016-os vizsgálatban, ahol 20 elhízott embernél próbálták ki a botoxszal való fogyasztást, sikerült elérni súlycsökkenést, ám az eredmény nem volt tartós. A Weill Cornell Orvostudományi Egyetem kutatói által 2017-ben végzett vizsgálat viszont egyáltalán nem talált bizonyítékot arra, hogy az elhízásnál tényleges fogyást lehet a botox gyomorba injekciózásával elérni.

Forrás: Insider, fotó: Unsplash