Mi a különbség a pixie és a bobfrizura között?

2022. június 02.
Évszakváltáskor sokan érzik úgy, hogy a külsejüket is felfrissítenék kicsit. Ennek remek módja lehet például egy újító hajvágás. De milyen fazont válasszunk? Egyáltalán mi a különbség a pixie és bob között? Egyet előre elárulhatunk: mindkettőt minden életkorban és minden arcformához választhatjuk, a lényeg csak az, hogy a stílusunknak és az adottságainknak leginkább megfelelő verziót kérjük a fodrászszékben ülve!

A hajakkal foglalkozó újságcikkekben, a közösségi médiában és a fodrásznál is csak úgy repkednek a szakszavak. Na de mi az pontosan, hogy bob, lob, bubi vagy éppen pixie?

Bob, semi-bob, lob

Régen úgy tartották, a bob a modern, független, erős nők frizurája, története egészen a 18. századra nyúlik vissza. A bob vágás nem más, mint egy körülbelül tarkótól induló és állvonalig tartó, rövid frizuratípus, aminek a hosszabbra hagyott, kulcscsontig érő verziója a lob. A lob szó a long bob rövidítése, azaz hosszú bobot jelent. Létezik még a semi-bob kifejezés is, ezt a kulccsont fölött végződő, de az állvonalnál hosszabb frizurára használják.

A lob és a semi-bob szuperül nyújtja az arcot, gyakran kombinálják izgalmas festéstechnikákkal is, például balayage vagy melírtechnikával, mely kiemeli a pontosan vágott végeket. A rövidebb állású bob viszont a hosszúkás, karakteres arcéleket képes lágyítani. Létezik még A-vonalú, aszimmetrikus és franciás, frufrus fazon is, így tényleg minden karakter megtalálhatja a hozzá illő bobfrizurát.

pixie-bob-bubi

Kaia Gerber klasszikus bob fazonnal

pixie-bob-bubi

Cate Blanchett semi-bobbal

pixie-bob-bubi

Alexa Chung lob hajjal

Bob vagy bubi?

A bob és a bubi frizura körülbelül ugyanolyan hosszú, a kettő közötti különbség csupán annyi, hogy egyhossz frizuráról van-e szó. A bobfrizura nem tépett fazon, egyenes, határozott kontúrja van, míg a bubi fejtőtől lépcsőzetesen vágott.

A bubifrizura kifejezetten a szív formájú arccal rendelkezőknek áll jól, de itt is fontos az, hogy pontosan milyen fazont választunk, mert könnyen kerekítheti az amúgy is kerekebb arcot vagy nyújthatja az egyébként is hosszú arcot. A vékony hajszerkezetű nőknek ez a frizura az egyik legjobb választás, mert optikailag dúsít. Nagyszerű döntés még göndör vagy hullámos tincsek esetén is, mert sokkal jobban kiemeli a haj természetes hullámait, göndörségét, mint az egyhossz bob vágás.

pixie-bob-bubi

Victoria Beckham ikonikus bubi frizurája

Pixie: a legrövidebb

Az állvonal felett végződő, extrarövid frizurák a pixie-k, melyek lehetnek extrém rövid, néhány centis úgynevezett buzzcutok vagy nőies, rétegezett, hosszabbra hagyott, esetleg körbevágott fazonok is. Körülbelül száz éve jött divatba ez a praktikus, rövid női hajviselet, nagyon érdemes élni vele! Hiszen a pixie minden arcformához remekül áll, csak arra kell ügyelni, hogy a karakterünkhöz megfelelőt válasszunk! Ne feledjük, 50, 60 felett is bátran választhatjuk ezt a snittet, ugyanis kifejezetten fiatalítja az arcot, kiemeli a szemet és az ajkakat, az arc kontúrjait lágyítja.

pixie-bob-bubi

Tais Araujo elegánsra formázott pixie frizurával

pixie-bob-bubi

Tilda Swinton a pompadour pixie koronázatlan királynője

Hogyan válasszunk a fodrásznál?

Természetesen nem kell kitanulnunk a fodrász szakmát azért, hogy a legmegfelelőbb frizurát megtaláljuk magunknak. Sokkal jobb, ha szakszavak helyett inkább inspirációs fotókkal megyünk a fodrászunkhoz, így pontosabban ki tudjuk fejezni magunkat laikusként is. A fodrásznak utána már csak az a feladata, hogy a fejformánkhoz, arcformánkhoz, nyakhosszunkhoz, stílusunkhoz, öltözködésünkhöz vagy éppen az életkorunkhoz alakítsa az elképzelésünket.

Fotó: Getty Images

Ezt már olvastad?