Akit érdekel a bőrápolás, számtalan tanácsot kaphat az internet bármely fórumán – nagyjából bárkitől. Ma már elég, ha valakinek üde és ragyogó (vagy legalábbis a képernyőn annak látszó) bőre van, és máris rengetegen szeretnék tudni a titkát, követni a rutinját, beszerezni a termékeket, amelyektől ilyen csodásan néz ki. Néhány jó videó vagy fotó elegendő ajánlólevél lehet, hogy tömegek legyenek kíváncsiak készítőjük bőrápolási szokásaira. A kémiai hámlasztás nagyrészt ennek a jelenségnek köszönheti az elképesztő népszerűségét: rövidebb távon is látványos hatása lehet, és ha szakszerűen végezzük, akkor valóban nagyon szép eredmények érhetők el vele. A kulcsszó itt a szakszerűség, hiszen ha nem kellő odafigyeléssel, az alapvető szabályok ismerete és betartása nélkül alkalmazzuk a hámlasztó készítményeket, nehezen helyrehozható károsodásokat okozhatunk.

Nem játékszer

„A hámlasztás óvatosan és megfelelő gyakorisággal alkalmazva remek dolog a bőrnek – kezdi Nagy-Mayer Mónika kozmetikus mester, gyakorlati szakoktató. – Élettelibbé, egységesebbé, simábbá, jobb tapintásúvá teszi. Ám én rengeteg példát látok arra is, mit okoz, ha helytelenül használják. Egészen fiatal lányok is jönnek hozzám a túlzásba vitt savas kezelések miatt rendkívül érzékennyé, irritálttá vált bőrrel. Megannyi tipp, tanács és nagyon sok hámlasztó savat tartalmazó termék érhető el bárhol, de ezek veszélyeiről és a mértékletesség fontosságáról kevés szó esik. Mindenki szép, hibátlan, ragyogó bőrre vágyik, lehetőleg azonnal, és emiatt sokan túlzásba esnek, aminek a bőrük látja a kárát.”

Új bőrt szeretnék

„Hámlasztani sokféleképpen lehet, de a lényege mindegyik módszernek ugyanaz: ha eltávolítjuk az elhalt szarusejteket a bőr felszínéről, vagyis mérsékeljük a hiperkeratinizációt (a fokozott szaruképződést), azzal normalizálhatjuk a bőrlégzést, támogathatjuk a felvitt hatóanyagok beszívódását és serkenthetjük a bőr saját megújító folyamatait – magyarázza a szakértő. – Az oxigénellátás javítása segíthet mérsékelni a gyulladásos folyamatokat, az elszarusodott hámréteg óvatos eltávolítása megkönnyíti a faggyúmirigyekből a termelődött faggyú felszínre ürülését, ezzel csökkentve, illetve megelőzve a mitesszerek, gyulladt pattanások kialakulását.”

Fizikai hámlasztásMechanikai peelingnek is hívják, krémes vagy zselés bázisba ágyazott dörzsanyag, vagyis szemcsék segítségével koptatja le a lazán kötődő és leválni készülő szarusejteket. Az utóbbi időben háttérbe szorult, mert az terjedt el róla, hogy megsértheti a bőrt. Mint mindent, ezt is lehet jól és rosszul is használni, itt is fontos a mértékletesség. A fizikai hámlasztók sem mindennapos használatra valók, és abba a hibába sem szabad beleesni, hogy túl erősen és túl hosszú ideig dörzsöljük a bőrt. De mellőzni sem érdemes őket: nagyon gyengéd és hatékony termékek kaphatók, amelyek fokozzák a mikrokeringést és a hatóanyagok felszívódását, szépen beilleszthetők a bőrápoló rutinba.

HA50x Hyaluronic Scrub & Mask kettős hatású tisztító peeling Bruno Vassari 11 000 FtGrapelove Release The Past arcradír Andrea Gere Skincare 17 900 Ft

Enzimes hámlasztás: Az enzimek (bromelain, papain, fitin) hámlasztó anyagai, a proteázok rendkívül gyengéden, finoman bontják a bőr felszínén lévő, elhalt hámsejtek közötti kötéseket, ezért érzékeny bőrön is alkalmazhatók.

Enzimes hámlasztó arcmaszk Grown Alchemist 22 990 Ft
Kecsketejes enzimes hámlasztó bőrradír Ziaja 2290 Ft

Kémiai hámlasztás: Napjaink elképesztően felkapott módszere, amely a professzionális használatból szivárgott át a mindennapos bőrápolásba. A savak felbontják a szarusejteket összetartó kötéseket, mintegy leoldják a bőrről az elhalt hámsejteket. Mélyebben a bőrbe hatolnak, mint az enzimek, ezért a hatásuk is látványosabb. Többféle típusuk is létezik, lássuk, melyiknek mi az erőssége.

otthoni-hamlasztas

A hámlasztótípusok – Milyen sav való nekem?

AHA-savak (glikolsav, tejsav, mandulasav)

Vízben oldódó savak, a bőr felszínén hatnak. Segíthetnek a pigmentfoltok halványításában, a fakó bőrszín megszüntetésében, a kollagéntermelés fokozásában, és ezáltal a bőr feszességének megtartásában, a ráncok elleni küzdelemben. Az öregedés jeleinek csökkentése mellett a bőr hidratáltságának fokozására is bevethetők, az összes típus közül ezek hatása a leglátványosabb.

Lactic Acid 10% + HA szérum The Ordinary 3790 Ft
Apple AHA hámlasztó gél Q+A 4400 Ft
AHA gyümölcssavas hámlasztó arcradír málnával és ananásszal Colo 3990 Ft

BHA-sav (szalicilsav)

Zsírban oldódó sav, amely a pórusok mélyén is képes hatni, onnan is eltávolítva a felesleges, elhalt hámsejteket. Mitesszeres, pattanásos bőr kezelésére, a zsíros bőr problémássá válásának megelőzésére is használható, javítja a tág pórusú bőr kinézetét, és a gyulladáscsökkentő hatása kiemelkedő.

Just Salicylic Acid 2% szérum Revox 2690 Ft
Skin Perfecting 2% BHA Liquid Exfoliant Paula’s Choice 15 990 Ft
Peel Power AHA/BHA hámlasztó Pem Delian 3600 Ft

PHA-sav (laktobionsav)

Mechanizmusa az AHA-savakéhoz hasonló (vízben oldódó savként a bőr felszínét hámlasztja), de mivel a molekuláik nagyobbak, lassabban és kíméletesebben hat, kifejezetten jó az érzékeny, akár rosaceára hajlamos bőr hámlasztására, és hidratálásban is kimagasló.

Calm Down 4% PHA + BHA Liquid hámlasztó folyadék Geek & Gorgeous 7900 Ft
3% Gluconic Acid PHA hámlasztó szérum Almost 1.618, 4490 Ft
PHA hámlasztó gél Benton 6990 Ft

Törékeny egyensúly

A hámlasztók népszerűsége nem véletlen: a hatásuk akár már egy használat után is szembetűnő lehet, többszöri, kitartó alkalmazással pedig nagyon szép eredmények érhetők el. Ám pont ez az, ami könnyelműségre csábíthat! A hámlasztó elhitetheti használójával, hogy minél többet és többször vet be belőle, annál hamarabb érhet célt, hiszen „gyengéd módszerről van szó, ami nem okozhat fizikai sérülést, ugyan mi történhet?”. Sajnos elég sok minden. Nagy-Mayer Mónika már sorolja is, milyen hibalehetőségeket rejt a kémiai hámlasztás.

– Túl gyakran használjuk

– Túl magas koncentrációban

– A bőrtípusunknak nem megfelelő terméket választunk

– Nem figyelünk eléggé a fényvédelemre

– Nem mossuk le alaposan a terméket

– Nem megfelelő az utóápolás

– Azt gondoljuk, hogy „akkor jó, ha csíp”, és emiatt nagyobb mennyiséget és tovább használunk, mint kellene

Mindezek akár külön-külön, együtt pedig főképp azt okozhatják, hogy sérül a bőrt borító, annak védelmet adó hidrolipidréteg. Ez savas hámlasztás során megbomlik, de megfelelő hidratáló és ápoló termékek használatával, valamint a bőr természetes megújuló képességének köszönhetően visszaépül. Persze csak akkor, ha hagyunk erre elegendő időt – a mindennapos hámlasztással erre nem adunk lehetőséget, a regenerálódás nem lesz tökéletes. A következmény pedig: fokozatosan érzékenyebbé váló, egyre könnyebben irritálódó és nehezebben megnyugtatható bőr. A túlhámlasztás ezenkívül a bőr mikrobiomjára is hat. Az érzékeny baktériumegyensúly rossz irányba tolódhat miatta, amelynek köszönhetően hajlamosabbá válhat a fertőzésekre, gyulladásokra. Hosszú távú, rendszeres és túlzott használattal pedig a felhám, azaz a bőr legfelső rétege tartósan elvékonyodhat, ami szintén érzékenységet és a bőr védelmi funkciójának csökkenését okozza.

Amitől jó lesz

Most már tudjuk, hányféleképp lehet „elrontani” a hámlasztást, az alábbi szabályok és óvintézkedések betartásával azonban biztosíthatjuk, hogy csak a jótékony hatásait élvezzük.

– A legjobb, ha először a kozmetikusunkkal egyeztetjük, milyen hatóanyagot milyen koncentrációban alkalmazzunk.

– A fokozatosság elengedhetetlen mind a gyakoriság, mind a koncentráció tekintetében. Ha bizonytalanok vagyunk, hogy az alacsonyabb vagy a magasabb koncentrációjú termékkel kezdjünk, akkor mindenképp az alacsonyabb kerüljön a kosárba. A bőrnek hozzá kell szoknia a hámlasztáshoz.

– Az ajánlott hatóidőt szigorúan tartsuk be, és utána alaposan mossuk le a terméket – akkor is, ha esetleg erre nem hívják fel külön a figyelmet.

– Még szakemberként is nehéz megjósolni, mire hogyan reagál a bőr, a hámlasztás pedig különösen nagy odafigyelést és rugalmasságot igényel. Ha valami nem az igazi, akkor (ha nem is azonnal, de pár alkalom után) tudni kell váltani.

– A hámlasztás előtti tisztítás, utána pedig hidratálás és bőrnyugtatás kötelező.

– Bár nem mindegyik sav kimondottan fényérzékenyítő, jó, ha mindenféle hámlasztás után fokozottan figyelünk a fényvédelemre. Főleg AHA-savak használata esetén!

– Alapesetben elég hetente-kéthetente egy-két alkalommal peelingezni a választott módon, és ősszel tanácsos egy erőteljesebb hámlasztó kúrát végezni magasabb koncentrációjú készítményekkel, kicsit gyakoribb használattal, de csak meghatározott ideig, az utóápolásra nagy figyelmet fordítva. Így anélkül ösztönözhetjük a bőrt megújulásra, hogy hosszan és erőteljesen avatkoznánk bele a működésébe.

Szöveg: Rózsa Ágnes, fotó: Getty Images

Ez a cikk a Marie Claire májusi lapszámában is megjelent.