Fejbőrhámlasztás: így lesz sűrű, egészségesen ragyogó a hajad!

2022. december 05.
Ahogy az arcnak, úgy a fejbőrnek is jót tesz a rendszeres hámlasztás, amitől nemcsak a fejbőr, de a haj is fényesebb, sűrűbb és egészségesebb lesz. Összeszedtük a fejbőrhámlasztás legfontosabb tudnivalóit.

Mit jelent a fejbőrhámlasztás?

Bár a szervezet új bőrsejtekkel pótolja az elhalt hámsejteket, hámlasztás formájában néha nem árt egy kis segítséget is igénybe venni. Ez pedig a fejbőrre is igaz. A fejbőr hámlasztása során, ahogy az arcnál is, fizikai és kémia hámlasztást is alkalmazhatunk, hogy az elhalt bőrsejteket, a zsírt, a korpát és a különféle hajápoló és formázó termékek maradványait eltávolítsuk. Szakértők szerint a rendszeres hámlasztással fényesebb, egészségesebb és dúsabb lesz a hajkorona, a hajtőtől egészen a hajvégekig.

Így kell helyesen elvégezni a fejbőrhámlasztást!

Így hámlasszuk a fejbőrt!

Bár a fejbőr hámlasztása jótékony hatású, túlzásba vinni nem szabad, heti egy-két alkalomnál többször alkalmazni nem szabad, az túlzott zsírtermelést okozhat. Ha fizikai hámlasztót használunk, nedves, frissen mosott hajon végezzük el! Fésüljük át a hajunkat, fésű segítségével válasszuk szét, majd az ujjbegyekkel vigyük fel a bőrradírt, és körkörös mozdulatokkal masszírozzuk át a fejbőrt. A fizikai hámlasztók olyan összetevőket tartalmaznak többek között, mint a sárgabarackmag, a tengeri só, a cukor, illetve jótékony olajakat (például avokádó, mandula) és aloét, hogy megnyugtassák a fejbőrt, és megakadályozzák az irritációt. A szulfátmentes hámlasztók a festett hajat nem bántják.

Ami a kémiai hámlasztókat illeti, olyan aktív összetevőket tartalmaznak, amelyek mechanikus beavatkozás nélkül hámlasztják a fejbőrt. Ezeknél a termékeknél fontos elolvasni és betartani a használati utasítást. A kínálatban fellelhető termékek között találunk többek között betain-szalicilát vagy teafaolaj tartalmút, ami az elhalt hámsejteket bontja le, míg a cink segít csökkenteni a felesleges olajtermelést. Természetesen a kémiai hámlasztókból sem spórolják ki az olyan jótékony és tápláló összetevőket, mint az E-vitamin vagy a sheavaj.

Egyes esetekben az érzékeny bőrű emberek úgy találhatják, hogy bizonyos kémiai vagy fizikai hámlasztók túl durvák a fejbőrükhöz. Ha hámlás közben kellemetlen érzést, duzzanatot vagy irritációt tapasztal, hagyja abba a használatát. Beszéljen orvosával, ha a kellemetlen érzés továbbra is fennáll.
A fejbőrhámlasztás nem ajánlott fertőzés, nyílt vágás, seb, illetve tetvesedés esetén, de abba kell hagyni a hámlasztást akkor is, ha irritációt, duzzanatot, vagy egyéb más kellemetlen mellékhatást tapasztalunk. Külön ki kell emelni, hogy hámlasztás után a fejbőr különösen érzékeny, így a napfénytől óvni kell.

Forrás: Healthline Fotó: Getty Images

Olvasd el ezt is!