6 gyulladáscsökkentő zsír, amit 30 felett minden nőnek enni kellene

2023. április 06.
A gyulladáscsökkentő és gyulladást megelőző ételek segítenek, hogy a szervezetünkben krónikus betegségeket okozó gyulladásos folyamatok ellen sikeresen vegye fel a testünk a harcot. A dietetikus elmondta, melyek azok a jótékony zsírokat tartalmazó ételek, amiket 30 felett rendszeresen enni kellene a nőknek.
6 gyulladáscsökkentő zsír, amit 30 felett minden nőnek enni kellene
  • A gyulladáscsökkentő ételek segítenek megelőzni az olyan betegségeket, mint a diabétesz, Alzheimer-kór vagy bizonyos rákbetegségek.
  • Az alkoholfogyasztás, életkor és az egészségtelen, úgynevezett szaturált zsírokban gazdag ételek mind gyulladásos folyamatokat indítanak el a szervezetünkben.
  • Bár nincs egyetlen olyan étel, ami varázsütésre csökkentené a szervezetünkben zajló gyulladásos folyamatokat, a mediterrán diéta, sok gyümölcs és zöldség, valamint az egészséges zsírokban gazdag étrend hosszú távon hatásos.

Mindegy, hány maratont futunk le, milyen táplálékkiegészítőket szedünk nap mint nap, vagy milyen gyakran járunk a masszőrünkhöz. A gyulladás kivédhetetlen. Sérülések, fertőzések, stressz és a környezetből származó méreganyagok mind gyulladásokat gerjeszthetnek a testünkben. Ez elég rosszul hangzik, viszont a szervezetünk arra van kitalálva, hogy harcoljon a gyulladásos folyamatok ellen és képes legyen meggyógyulni. Ám ehhez kell, hogy megfelelően támogassuk az étrenddel és életmóddal. 

Különböző rákbetegségek, diabétesz és Alzheimer-kór lehet a következménye ugyanis a szervezetünkben zajló krónikus gyulladásos folyamatoknak a hónapok, évek alatt. Az alkoholfogyasztás, életkor és az egészségtelen, úgynevezett szaturált zsírokban gazdag ételek mind gyulladásos folyamatokat indítanak el a szervezetünkben. A jó hír? Felvértezhetjük a szervezetünket, hogy képes legyen hatékonyan harcolni a krónikus betegségek kialakulása és a gyulladások ellen. 

Bár nincs egyetlen olyan étel, ami varázsütésre csökkentené a szervezetünkben zajló gyulladásos folyamatokat, a mediterrán diéta, sok gyümölcs és zöldség, valamint az egészséges zsírokban gazdag étrend hosszú távon hatásos.

A dietetikus elmondta, melyik az a hat, egészséges zsírokban gazdag étel, ami a legerősebb gyulladáscsökkentő hatással bír. 

A makréla szuperereje az omega-3 zsír

Egy 2021-es vizsgálatban nézték meg alaposabban, hogyan fejtik ki hatásukat a gyulladások ellen a makrélában is nagy mennyiségben megtalálható omega-3 zsírsavak, az EPA és DHA. Különösen arra voltak kíváncsiak a kutatók, hogyan segít csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. 

A makréla nem csak az omega-3 zsírsavak miatt jó választás a 30 feletti nőknek

A makréla nem csak az omega-3 zsírsavak miatt jó választás a 30 feletti nőknek

A kutatók azt figyelték meg, hogy aki sok olajos halat fogyaszt, annak alacsonyabb a szervezetében egy bizonyos fehérje (plazma C-reaktív fehérje) szintje, ami a szív- és érrendszer gyulladásos folyamatait jelzi. 

A makréla nem csak az omega-3 zsírsavak miatt jó választás a 30 feletti nőknek. Ugyanis nagy mennyiségben tartalmaz kalciumot, D-vitamint, A-vitamint és a létfontosságú kolin nevű vegyületet, ami a sejtfal felépítésében játszik szerepet.

Extra szűz olívaolaj, csodafegyver a gyulladás ellen

Az extra szűz olívaolaj jótékony hatásainak se szeri, se száma. A mediterrán étrend egyik alappillére, fontos szerepet játszik a gyulladások elleni küzdelemben. Az évek során rengeteg kutatást végeztek az extra szűz olívaolajjal kapcsolatban. Megfigyelték, hogy más növényi olajokhoz képest ebben található a legtöbb olyan zsír, ami csökkenti a szervezet rosszkoleszterin-szintjét, egyúttal növeli a jót.

Az olívaolaj minél jobban kaparja a torkunkat, annál több gyulladáscsökkentő hatóanyag található benne

Az olívaolaj minél jobban kaparja a torkunkat, annál több gyulladáscsökkentő hatóanyag található benne

Az olívaolaj gyulladásos folyamatok elleni hatását az úgynevezett oleokantál nevű vegyületnek köszönheti. Emiatt érzünk maró, kaparó érzést a torkunk hátsó részében, ha olívaolajat eszünk. Tehát minél jobban mar, annál egészségesebb az olívaolaj, mert annál több olekantált tartalmaz.

Ha szeretnénk a szívbetegségek kockázatát csökkenteni, nyugodtan fogyasszunk naponta több mint egy evőkanálnyi extra szűz olívaolajat

Jó hír, hogy az étcsokoládé is jótékony zsírt tartalmaz

Ideje megbarátkozni azoknak is a legalább 70 százalékos étcsokoládéval, akik eddig kissé ódzkodtak a kesernyés, erős ízétől. Olyan jótékony antioxidánsokat tartalmaz ugyanis – az úgynevezett flavonolokat –, melyek gyulladáscsökkentő hatásúak. Emellett az étcsokoládéban található olajsav, ami egy olyan zsírsav, ami az étcsokin kívül az olívaolajban fordul még elő. 

Az étcsokoládéban található olajsav igazi nagyágyú a gyulladások ellen

Az étcsokoládéban található olajsav igazi nagyágyú a gyulladások ellen

Az olajsav igazi nagyágyú a gyulladások ellen. Csökkenti a gyulladás szintjét a szemekben, bőrön, tüdőben, az emésztőrendszerben és a májban. Aktiválja az immunrendszert és a vérben kimutathatóan csökkenti a gyulladásra utaló markerek szintjét. 

A lenmag kicsi, de hatásos a gyulladások ellen

Az amerikai Arhtritisz Alapítvány vizsgálatai szerint csupán két evőkanál őrölt lenmag lefedi a napi omega-3 bevitel 140 százalékát. A lenmag nemcsak egészséges zsírban, de rostban is gazdag, ami szintén hatásos a szervezet gyulladásos folyamatai ellen, különösen a rákot okozó folyamatokat gátolja. 

A gyulladások ellen őrölt formában a leghatásosabb a lenmag

A gyulladások ellen őrölt formában a leghatásosabb a lenmag

Ha a lenmag gyulladások elleni hatását akarjuk kiaknázni, jobb, ha az őrölt lenmagot illesztjük az étrendünkbe. Ebből jobban felszívódnak azok a hatóanyagok, melyek a szervezet gyulladások elleni harcát segítik.

Az edamame nem csak a vegánoknak való

A vegetáriánus és vegán étrend egyik gyakori hozzávalója az edamame. Ez a még éretlen szójabab, ami roppant ízletes, laktató étel. Ráadásul egészséges is.

Általában a fehérje- és rosttartalmát emelik ki, ám a zöld hüvelyesekhez hasonlóan nagy mennyiségben tartalmaz egészséges zsírokat és növényi antioxidánsokat, amik legyűrik a szervezetünkben kialakuló gyulladásos folyamatokat. 

Az edamame fogyasztásával nem csak gyulladáscsökkentő zsírokhoz, de létfontosságú tápanyagokhoz is juthatnak a nők 30 felett

Az edamame fogyasztásával nem csak gyulladáscsökkentő zsírokhoz, de létfontosságú tápanyagokhoz is juthatnak a nők 30 felett

A 30 feletti nők számára azért is javasolják a dietetikusok az edamame fogyasztását, mert többek között a már említett kolint, folátot, A-vitamint, kalciumot, luteint és az egészséges látáshoz roppant fontos zeaxantint is tartalmaz. 

Egy 2020-ban végzett kutatásban azt is megfigyelték, hogy a szója és szójatermékek – edamame, tofu – jó hatással vannak a bélrendszer egészségére, csökkentik a gyulladásos bélbetegségek kialakulásának kockázatát. 

A dióban minden van a gyulladások ellen

A dietetikusok és tudósok is mind egyetértenek abban, hogy a dió az egyik legjobb csonthéjas termés a gyulladások ellen és a koleszterinszint egyensúlyban tartására. 

A dió az egyik legjobb csonthéjas termés a gyulladások ellen

A dió az egyik legjobb csonthéjas termés a gyulladások ellen

Amikor beleharapunk egy dióba, érezhetjük az olajos textúrát. Ezt a benne található nagy mennyiségű omega-3 zsírnak köszönheti. De az egészséges zsírok mellett tartalmaz linolsavat, rostot, növényi szterolokat, foszfort és fehérjét is.

Forrás: Eating Well, fotó: Unsplash