Megoldások rosszul sikerült esztétikai beavatkozások után

2023. november 27.
Manapság csodás eredmények érhetők el az esztétikai beavatkozásokkal – ám megeshet, hogy a dolgok nem úgy alakulnak, ahogy azt elterveztük. Ilyenkor sem kell azonban kétségbe esni: egy jó szakember és a legújabb technológiák segíthetnek, hogy közelebb kerüljünk a vágyott külsőhöz.

Az esztétikai beavatkozásokat végző szakemberek évről évre kifinomultabb technikákkal és fejlettebb technológiákkal dolgoznak, így a végeredmények is egyre harmonikusabbak, természetesebbek. Ma már nem kell, hogy messziről látszódjon, ha valaki feltöltette a száját, az arcát, vagy valamilyen ráncsimító, esetleg arcemelő kezelést végeztetett, sőt. Alapvetően a beavatkozásoknak csak a finoman szépítő hatását érzékeljük, és a túlzó, szembetűnő változást inkább tekintjük hibának, esetleg komplikációnak. (Leszámítva persze azt az esetet, amikor valaki valamilyen testképzavar miatt esik túlzásba.)

„A modern, viszonylag biztonságosnak mondható módszerek növekvő száma miatt többen választják ezeket a megoldásokat – magyarázza dr. Buda Bernadett esztétikaiterápia- és komplikációmenedzsment-specialista. –  És ahogy nő az elvégzett kezelések száma, úgy nő a szövődmények esélye, ha csak statisztikailag nézzük is. Sok mindenben változott a tudásunk az elmúlt öt évben, nagyobb hangsúly került a komplikációk kezelésére, egyre több kutatás is fókuszál erre. Ráadásul az újgenerációs szépészeti beavatkozások, az injektálható töltőanyagok, a lézeres, rádiófrekvenciás kezelések hosszabb távú hatásai is mostanában kezdenek jelentkezni, ezért ezek orvoslása is időszerűvé vált.”

Mi ment félre?

Ha egy szépészeti beavatkozást követően (közvetlenül vagy akár később) nem tetszik, amit a tükörben látunk, annak sokféle oka lehet. És bár a legtöbben hajlamosak vagyunk rögtön keresni valakit, akit hibáztatni lehet, egyáltalán nem biztos, hogy a nem várt eredmény, esetleg szövődmény mulasztás vagy tévedés miatt alakult ki. Szakértőnkkel sorra vesszük, mi minden állhat a háttérben, és mit lehet tenni ilyen esetekben.

Gépek és savak

A komplikációk viszonylag kis része köthető az ultrahangos, rádiófrekvenciás készülékekkel vagy az intenzív hatóanyagokkal, például hámlasztó savakkal végzett kezelésekhez. Az elmúlt években komoly technológiai fejlődésen mentek át a gépek, az ezeket kezelő szakembereket remek tréningeken képzik, ennek ellenére persze előfordulhat, hogy rossz beállítás, nem megfelelő használat miatt komplikáció (pigmentáció, égést követő hegesedés, esetleg pigmenthiány a hegszövetben) alakul ki.

A megoldás: 

A fenti panaszokra éppen úgy kell reagálni, mintha nem szövődményként jelentkeztek volna: a pigmentációt gátló hatóanyaggal, a remodellációt serkentő, például tűs terápiákkal, szükség esetén kimetszéssel vagy energiaalapú kezeléssel. Ám ha mindezeket szövődménykezelésként alkalmazzák, akkor elengedhetetlen az átlagosnál jóval komolyabb orvosi szakértelem. Minél hamarabb fordulunk képzett, gyakorlott szakemberhez, a probléma annál hatékonyabban kezelhető.

Szerző: Rózsa Ágnes, fotó: Getty Images

A teljes cikket és a többi elrontott kezelés utáni esztétikai javító megoldást keresd a friss Marie Claire-ben!