E szempontok alapján választhatod ki a tökéletes naptejet

2024. április 03.
Az első meleg napsugarak már jócskán elkezdték simogatni az arcbőrünket, mindez pedig piros betűs figyelmeztetés, hogy itt az ideje a folyamatos napvédelemnek. Megmutatjuk, hogyan válassz a bőrödnek megfelelő naptejet.
megfelelo-naptej

A legtöbben élvezettel adjuk át magunkat az első tavaszi napsütésnek és a cirógató napsugaraknak, ám az olyannyira várt tavaszi napsütés sajnos károsíthatja is a bőröd. Ahhoz, hogy az arcbőröd egészséges és ragyogó maradjon, elengedhetetlen, hogy mindennap gondoskodj a megfelelő naptejről és fényvédelemről. A bőrtípusod számára ideális fényvédőt megtalálni nem mindig egyszerű feladat, de a Foreo szakértői néhány célirányos tanáccsal segítenek, hogy ki tudd választani a neked megfelelő naptejet. Lássuk, hogyan ápold a bőröd egész évben, és hogyan hozd ki a legtöbbet a napsütésből, káros hatások nélkül.

Mit jelent az SPF-szám?

Az SPF azt méri, hogy a fényvédő krém mennyire képes megvédeni a bőröd az UVA- és UVB-sugaraktól, vagyis a leégést okozó, a bőröregedéshez és a bőrrák kialakulásához hozzájáruló ultraibolya sugárzástól. Sok mítosz kering azzal kapcsolatban, hogy mit is mér pontosan az SPF-szám, de hadd oszlassuk el most ezeket a tévhiteket: az SPF nem azt jelzi, hogy pontosan hány percig tartózkodhatsz biztonságosan a napon bőrkárosodás nélkül, hanem hogy mennyivel hosszabb idei tartózkodhatsz a napon leégés nélkül. Tehát például, ha rendszerint már 10 perc napozás után leégsz, egy SPF 30-as fényvédő alkalmazása 300 percre növeli ezt az időt.

De vajon elég az SPF 30-as védelem?

Fontos megjegyezni, hogy az SPF-értékek nem egyenesen arányosak a védelem erősségével. Az SPF 15 az UVB-sugarak körülbelül 93%-át blokkolja, míg az SPF 30 körülbelül 97%-át, az SPF 50 pedig 98%-át. Általánosan elmondható, hogy a maximalista fényvédelem és a megfelelő naptej alkalmazása érdekében 30 és 50 közötti SPF-vel rendelkező terméket ajánlott választani, és kétóránként megismételni naptejezést. Azt is jó tudni, hogy a fényvédő krém a felkenés után csak 15 perccel kezd „működni”, így mindig érdemes előre gondolni rá.

Különböző bőrtípusok különböző igényekkel

A megfelelő naptej és a neked való SPF kiválasztásánál döntő tényező – akárcsak bármely más kozmetikum esetén – az egyéni bőrtípusod is. Lássuk, milyen fényvédelmet érdemes választanod bőrtípusodnak megfelelően.

megfelelo-naptej

Száraz bőr

Ha száraz a bőröd, az azt jelenti, hogy nagyon alacsony a nedvességtartalma, és emiatt folyamatosan feszül vagy hámlik. Ezért érdemes olyan fényvédőt választanod, ami hidratáló összetevőkben gazdag, például magasabb a hialuronsav- vagy a glicerintartalma. Ezek helyreállítják a bőr nedvességtartalmát, így bőröd nem érzed majd száraznak.

Olajos vagy pattanásos bőr

Ha ilyen bőrtípusod van, akkor hajlamos vagy a túlzott faggyútermelésre, ami kipattogzást okozhat arcodon. Ezért fontos, hogy olyan olajmentes, tényleg neked megfelelő naptejet és fényvédőt keress, amely nem tömíti el a pórusaidat, így nem súlyosbítja a helyzetet. Válassz inkább könnyű, mattító formulákat, amelyek nem hagynak zsíros érzetet a bőrön.

Érzékeny bőr

Az érzékeny bőr könnyen irritálttá válhat, és sokkal szélsőségesebben reagál bizonyos összetevőkre vagy környezeti tényezőkre. Ha ilyen a bőröd, akkor a neked megfelelő naptej egy hipoallergén és illatanyagmentes kozmetikum, hogy minimálisra csökkentsd az esetleges irritáció kockázatát.

Kombinált bőr

A kombinált bőrre jellemző, hogy a T-zónában (homlok, orr és áll) zsírosodásra hajlamos, de az arc többi területén pedig száraz. Ennél a bőrtípusnál a legjobb döntés, ha olyan széles spektrumú fényvédő krémet használsz, amely UVA- és UVB-védelmet is nyújt. Olyan könnyű, nem zsíros formulákat keress, amelyek nem fokozzák a T-zóna zsírosságát, ugyanakkor megfelelő hidratálást biztosítanak a szárazabb területeken.

Érett bőr

Az öregedő vagy érett bőrön már jelentkeznek a finom ráncok, valamint a rugalmasság elvesztésének jelei. Ha arcbőröd ebbe a csoportba tartozik, olyan, a bőrödnek tényleg megfelelő naptejet válassz, amely hozzáadott antioxidánsokat, például C-vitamint vagy niacinamidot tartalmaz, hiszen ezek a hatóanyagok segítenek a szabad gyökök okozta károk leküzdésében és elősegítik a kollagéntermelést. Léteznek olyan SPF-készítmények, amelyeket kifejezetten az öregedés jeleinek, például a finom ráncoknak a kezelésére terveztek. Ezek a kozmetikumok további előnyöket is nyújtanak, például hidratálják és feszesítik a bőrt.

Égés esetén

Ha a sok jótanács ellenére mégis megkap a nap, az after sun termékek mellett még mindig bevetheted a LED erejét – akár LED-funkciós arckezelő formájában. A piros LED-fény ugyanis növeli a kollagén- és az elasztintermelést, így csökkentheti a bőr duzzanatát és a napégés tüneteit. Sőt, a krioterápia is sokat segíthet, amely azonnali hűsítő segítséget nyújt a megégett bőrfelületen.

Fotó: Getty Images