Matt rúzs, ezért imádjuk idén nyáron is

2024. június 07.
A matt rúzs népszerűsége töretlen. Bár sokan tartanak az esetlegesen szárító hatástól, a kellemetlen ajakérzettől, ma már fantasztikus, tápláló matt rúzsok tömegéből válogathatunk.

A matt rúzsok az utóbbi években nagy népszerűségnek örvendenek. Sztárok sokasága imádja a matt rúzs előnyeit, a hosszan tartó hatást, az intenzív színeket. Sokan idegenkednek tőle, mondván, a hidratálásfronton nagyon lemaradnak a fényesebb társaikhoz képest, ám ma már a modern formuláknak hála ez nem feltétlenül igaz.

A matt rúzs és az X-faktor

1. Színintenzitás

A matt rúzsok többsége erőteljesebb és intenzívebb színt biztosít az ajkaknak. A fényes társaikhoz képest kevesebb olajat és több pigmentet tartalmaznak.

2. Tartós hatás

Hosszan tartóak, és azt is imádjuk a matt rúzsokban, hogy kevésbé kenődnek el. Ha fesztiválszezonra, egy húzósabb irodai napra készülünk, előnyösebb választás, legalábbis, ha a fő cél tényleg a tartósság.

3. Táplálás

A matt rúzsok fő jellemzője valóban nem a tápláló, hidratáló hatás, de a modern formuláknak hála egyre több olyan matt rúzs bukkan fel, amelynek összetevői között ott szerepel az E-vitamin, shea vaj esetleg a hialuronsav. Amennyiben imádjuk egy matt rúzs színét, de az összetevői között nem szerepelnek hasonló hidratáló összetevők, érdemes alá ajakbalzsamot bevetni.

4. Ajak előkészítése matt rúzshoz

Érdemes ajakradírral vagy egy puha kendőre felvitt vazelinnel átdörzsölni az ajkait, hogy a száraz bőrdarabokkal leszámoljunk és sima alapot hozzunk létre. Ezután vigyünk fel némi ajakbalzsamot, lehetőleg gyorsan beszívódó és matt rúzsfajtát. (pl. MAC Prep és Prime Lip )

5. Többféle állag

Van, aki a folyékony matt rúzsra esküszik, amelyet applikátorral viszünk fel, majd matt, mozdíthatatlan felületűre szárad. Itt nehéz utólag korrigálni. Az ajakkrémverziók többnyire tubusban érkeznek, folyékony rúzsként, de hidratálóbb hatással (az Anastasia Beverly Hills és NYX is remek lehetőségeket kínál). Ha a hagyományos „bullet” rúzsokat részesítjük előnyben, a L’Oréal Paris Color Riche Intense Volume Matte nagyszerű nude árnyalatokkal rendelkezik, krémes, de matt felülettel. Ha sötét és élénk árnyalatokra vadászunk, a Rouge Dior is szuper választás. Olyan, mint egy normál matt rúzs, de hihetetlen tartóssággal, de a MAC is nemrég indította újra matt ajakrúzs kollekcióját, nem szárító hatású formulával.

MAC Viva Glam 30 rúzs
A M·A·C Viva Glam rúzs nem csupán átalakította a szépségipart, de számtalan ember életére volt hatással. A szépséget és a jótékony célokat egyszerre szolgáló ikonikus rúzs idén 30 éves lesz, ezt megünneplendő pedig a márka Kim Petra és Danna Paola szupersztárokkal egyesíti erőit. A most bemutatott, kibővített jótékonysági küldetés mellett a rúzscsalád is megújult - mégpedig 4, csodaszép árnyalattal. Ha imádod a selymes, matt felületeket, intenzív, gazdag színeket, ne hagyd ki őket. Pláne, hogy a bevétel 100 százalékát jótékony célokra fordítják.
Lancôme L\'Absolu Rouge Intimatte Blushing Nudes rúzs
A francia luxusmárka L\'Absolu Rouge Intimatte szériája áprilisban jött ki az új, Blushing Nudes kollekcióval. A vadonatúj nude árnyalatok minden bőrtípushoz illeszkednek, a 13 árnyalatból álló - a csábító mályvától kezdve a gyengéd barnán és a meleg rózsákon át egészen a pirosló árnyalatokig - sorozat tagjai pedig lágy, második bőrként simulnak a bőrre. A könnyed, matt ajakrúzsokat ráadásul az ajkakon, vagy pirosítóként az arcon is bevethetjük. Ha építhető, légáteresztő, matt formulát keresünk nyárra, amellyel pirosítva alig észrevehető, meleg, monokróm megjelenést kapunk, a Blushing Nudes tagjai garantáltan megadják ezt.
Path McGrath Labs Smink LiquiLust Rúzs
A kényelmes matt rúzs ultra-bársonyos, intenzíven telített színű fátyolba vonja az ajkakat, amely akár 12 órán keresztül is viselhető elkenődés vagy átkenődés nélkül. A kúpos könnycsepp applikátor segítségével kontúrozhatjuk, kitölthetjük ajkainkat a hosszan tartó megjelenésért a határozott \"átlátszatlanságtól\" egészen a diffúz ombre hatásig. A kollekció számos kívánatos árnyalatban elérhető, köztük két tökéletes szirmos árnyalatban. Plüss, sokoldalú formulája könnyedén keverhető a végtelen személyre szabhatóság érdekében.

Fotó: Getty Images