2024 legerősebb szépségtrendjei

2024. április 22.
2024 legerősebb szépségtrendjei közül néhány már korábban is bemutatkozott az oldalunkon, ezúttal pedig egy szélesebb listával érkezünk. Egy teljes szépségábécé formájában megmutatjuk, hogy mi minden van idén fókuszban szépség téren.
2024-legerosebb-szepsegtrendjei

Akad jó pár ismerősen csengő a lista szereplői között, de vannak olyan friss belépők is, amelyek bizonyára tartogatnak némi új információt, izgalmat. Következzen egy tömör szépségábécé formájában néhány, szerintünk kiemelkedő 2024-es szépségtrend, sminkstílus, divatszín vagy éppen kezelés.

A – Aknépozitivitás

Hogy a pattanásos bőr többé nem ciki, abban a közösségi média #acnepositivity mozgalmának is nagy szerepe van – és azoknak a hírességeknek is, akik nem félnek megmutatni problémás, pattanásos, gyulladt bőrüket ezeken a platformokon. Ez persze nem azt jelenti, hogy ne kellene és lehetne a pattanásos bőrt hatékonyan kezelni (például szalicilsavval, retinollal és thiamidollal), de szégyenkezésre semmi ok.
 
B – Balletcore

2023-at a Barbiecore, vagyis a Barbie-pink uralta, a 2024 szépségtrendjeinek ikonjai viszont a balerinák: divatos minden, ami lágy, halvány rózsaszín, trendi a balerinakonty, a tüllselyem és a szalagok. Arcra, ajakra érdemes üdébb színt választani, a ruhánkon vagy a körmünkön jól mutat a visszafogottabb árnyalat is.
 
C – Célirányos bőranalízis

A precizitásra törekvőknek ma már több fronton – otthon, szalonokban, klinikákon – kínálja a beautyszektor a bőrükre szabott szépülés lehetőségét. A bőrdiagnosztika egyre érdekesebb és komplexebb formákban érhető el, gondoljunk csak a Nu Skin Vera vagy a Vichy SkinConsult AI applikációjára.  

D – Detox a fejbőrnek

A fejbőr hámlasztása, frissítése egyre elterjedtebb a szépségtrendek között: a szennyeződéseket, elhalt hámsejteket célzó radírozó termékek, maszkok sora látványosan gyarapszik, és kiegészül kémiai hámlasztókat tartalmazó kozmetikumokkal. Amellett, hogy eltávolítják a lerakódásokat, segíthetnek egyensúlyban tartani az olajtermelést, vagy megelőzni a száraz, hámló fejbőr problémáját. A masszírozó mozdulatok házi wellnessként sem utolsók. 

E – Ellenállhatatlan ajak

A jelszó a következő szezonban a komfort: a látványos, matt rúzsok is mind könnyedebb textúrákkal jelennek meg, de aki ezeket soknak érzi, számos kényelmesen viselhető verzióból válogathat.

RAGYOGÓ: Egy csodás ajakolaj kényezteti és fénybe vonja az ajkat.
TELT: Hidratáló és dúsító hatású, krémes rúzs a megoldás.
TARTÓS: A tint és az ink típusú ajakszínezők pigmenttartalma sokáig a bőrön marad.

2024-legerosebb-szepsegtrendjei

F – Fókuszban a fog

Mosolyogjunk minél többet! Hogy ragyogó, egészséges és fehér fogakat villanthassunk, abban különleges fogkrémek lesznek segítségünkre. Választhatunk meglepő, akár virágízű pasztát, környezetbarát fogport vagy extra hosszan tartó fehérséget biztosító krémet is.

G – Glass skin

A nedves hatást keltő, csillogó glass skin trend továbbra is meghatározó a szépségtrendek között. A makulátlan, sima, egészségtől ragyogó bőrfelület adja az alapot, de már nem kell hozzá tízlépéses bőrápolási rutin. A titok a gyengéd hámlasztók rendszeres és tudatos, óvatos alkalmazásában, valamint a hialuronsavat és tápláló zsírsavakat tartalmazó hidratáló termékek használatában rejlik – jó minőségű highlighterekkel kiegészítve.
 
H – Hidratáló rétegek

Skin floodingnak hívják azt a technikát, amikor többféle hidratáló arcápolót rétegezünk egymásra annak érdekében, hogy a bőr telt, életteli és üde legyen. Hialuronsavas permettel készítsük elő az arcot, erre jöhet hialuronsavas szérum, majd megint permet, niacinamidos szérum, ismét permet, és végül egy gazdagabb hidratálókrém, amely segít a bőrbe zárni ezt a rengeteg nedvességet. Alaposan bemasszírozva az igazi!

I – Innovatív szépség

Otthon is hatékonyabbnál hatékonyabb készülékekkel feszesíthetjük és fiatalíthatjuk a bőrünket – méghozzá tetőtől talpig. A mikroáram tonizáló hatása bevethető a test formálására is, a LED-fényes maszkok pedig a sztárok abszolút kedvencei, ha bőrszépítésről van szó. A szemkörnyék frissítésére és a toka kezelésére is több újdonság várható 2024 szépségtrendjei sorában.

2024-legerosebb-szepsegtrendjei
J- Jojobaolajboom

Ha úgy érezzük, hogy a jojoba amolyan jolly jokerré nőtte ki magát a szépségápolásban, nem tévedünk. Szinte mindenütt ott van ez az organikus bőrápoló zseni, a globális piaca hatalmas növekedést mutat. A gyártók örömmel vetik be hajápolási termékekben, rúzsokban, hidratáló arc- és testápolókban, arcolajokban és tisztító balzsamokban is. 

K – Króm körmök

2024 év egyik top szépségtrendje lesz a króm manikűr. Választhatunk krómfényű lakkot, a manikűrösnél kérhetünk speciális krómport vagy folyékony krómeffektet. Sőt, dübörög a felragasztható műkörmök, azaz a clip-on nails piaca, ezek között is találhatunk krómos verziót! 

L – Lipidréteg

Barriernek, védőgátnak is hívják a bőrünk legkülső rétegét. A sejtek körüli vízzáró lipidburok feladata, hogy kizárja a káros anyagokat, és bent tartsa a nedvességet és az egyéb, a bőr számára fontos anyagokat. Ha ez a réteg meggyengül, sérül, akkor a bőr veszít üdeségéből, puhaságából, érdesebb, fakó, esetleg irritált, gyulladt lesz. Speciális barriervédő ápolókkal azonban segíthetünk helyreállítani.

M – Minimalista összetétel

A bőrápolásban a kevesebb néha több: főként az érzékeny, könnyen irritálódó bőr hálás azért, ha a lehető legkevesebb összetevőt tartalmazó krémmel ápoljuk. Szerencsére sok olyan márka van már a piacon, amely az összetevők gondos megválogatásával és csökkentésével igyekszik hatékony és egyben kíméletes kozmetikumokat készíteni. 2024 szépségtrendjei közt a skinimalism, azaz a minimalista bőrápolás ezen felül a legszükségesebb termékekre szorítkozó bőrápolási rutint is jelenti – a bőrünket és a környezetet is kímélhetjük vele. 

N – Niacinamid

Talán 2024-ben mindenki megjegyzi már a nevét, mert tényleg érdemes! A B3-vitaminként is ismert csúcsösszetevő elképesztően sokoldalú: pattanásos bőrre, ránctalanítóként, pigmentfoltok, tág pórusok ellen is szuper. Csak adjunk neki (napi használat mellett) két–négy hetet bizonyítani. Keressük krém, lotion vagy szérum formulában.

2024-legerosebb-szepsegtrendjei

 O – Oxigén otthonra

A kozmetikai szalonok elképesztő hatékonyságú oxigénes kezelését megirigyelve az otthoni bőrápolók között is egyre több az olyan, amelyik az oxigén fiatalító erejét használja. Ami pedig a testet illeti: a hiperbár oxigénterápia során tiszta, százszázalékos oxigént lélegezhetünk be túlnyomásos kamrában. Az oxigén így a csökkent vérellátású szöveteinkbe is eljut, hatalmas löketet adva ezzel a szervezetünknek – kiemelkedően friss induló 2024 szépségtrendjei között.

P – Peptidek

Ezek a kis fehérjedarabkák, aminosavláncok fontos feladatokat látnak el a szervezetünkben. Nagyon sokféle van belőlük, rendkívül izgalmas bőrápolási összetevők, hiszen folyamatosan kutatják és fejlesztik őket. Léteznek a sejtekkel kommunikáló (például a kollagéntermelést serkentő), a bőr működéséhez elengedhetetlen nyomelemeket szállító, a botox hatását utánzó vagy a pigmentációt szabályozó peptidek is. 

R – Ráncok ellen selyem

A selyem alvómaszkok, ráncmegelőző párnahuzatok és dekoltázspárnák diadalútjának lehetünk szemtanúi ebben az évtizedben, ezen belül 2024 szépségtrendjei között. A szorosan szőtt, sima selyemszálak segítik a bőr nedvességtartalmának megőrzését, és rengeteg rajongó esküszik a jó selyem párnahuzat anti-aging, valamint hajkímélő hatására.
 
S – Superfoodok a bőrnek

A belülről megtámogatott szépség népszerűségét bizonyítja, hogy mind több étrend-kiegészítőből válogathatunk, amely hozzásegít a jobb alváshoz, a hidratáltabb bőrhöz, az egészségesebb hajhoz és körmökhöz vagy a formásabb alakhoz. A kapszulák és tabletták mellett folyamatosan nő a por formátum népszerűsége, amely smoothie-ba, kásába vagy akár süteménybe, kávéba keverve is használható. A rostokat és fehérjéket tartalmazó shake-ek és szeletek is tarolnak az alakformáló piacon, ezekkel is érdemes megismerkedni.
 
T – Természetesen szép

Egyre inkább az emberre vagyunk kíváncsiak a smink mögött, és a hibátlanra alapozott arcok helyett szebbnek látjuk az ápolt, üde bőrt a maga természetességében. Az egyik 2024-es sminktrend szorosan összefonódik a bőrápolással, és nem tökéletességet akar mutatni, csupán önmagunk legjobb verzióját. Precíz előkészítés után csak egy pici festék szükséges, amely kihangsúlyozza azt, ami a legszebb rajtunk.
 
U – UV-védelem

Már nem csak nyáron és a strandon van nagy szerepe a fényvédelemnek, a szakértők igyekeznek meggyőzni mindenkit arról, hogy az UV-károsodás megelőzése az egyik legjobb anti-aging trükk és még mindig tartja magát szerencsére a szépségtrendek között is. Ha az év minden egyes napján odafigyelünk arra, hogy óvjuk a bőrünket az UV-sugárzás hatásaitól, azzal késleltethetjük a ráncok, pigmentfoltok megjelenését, a bőr megereszkedését, és csökkenthetjük a melanoma kockázatát is. Ehhez már szuper kozmetikumok állnak rendelkezésünkre, amelyek egyszerre fényvédők és hatékony bőrápolók is.2024-legerosebb-szepsegtrendjei2

V – Vérvörös pigmentek

Az ikonikus vöröset – mint szépségtrendet – nem tudják megunni sem a hírességek, sem a divathetek sminkesei – ahogy a szépségmárkák dekorkozmetikai tervezői sem. Az intenzív pirosak és az újragondolt klasszikus vörös árnyalatok hódítanak az ajkakon, akár egyszerre két tónusban is. De a körmökön, sőt tusvonalként is különösen trendi lesz a piros! 

W – Wellnessben a szépség

Mind inkább elfogadott a nézet, hogy a test és a lélek nem szétválasztható, és ez új fejezetet nyit az otthoni wellness terén is, de beírta magát az idei vezető szépségtrendek közé. A szépségápolás elmaradhatatlan része a lélek ápolása, pihentetése, kényeztetése is. Kiválóak erre például a neurokozmetikumok, vagyis az olyan formulák, amelyek az idegrendszerre is hatnak, de a pszichodermatológiára, azaz a bőr és a psziché kapcsolatára is nagyobb figyelem irányul. Legkönnyebben úgy találhatunk ilyen termékeket, ha az anti-stressz kozmetikumok között keresgélünk. 

X –X-faktor az alapozásban

Sokan keressük a szépségkedvenceinkben azt a bizonyos pluszt, különösen, ha napi szinten bevetett kozmetikumról, például alapozóról van szó. Ma már nem lehetetlen a tápláló, hidratáló vagy fiatalító szérum és egy kifogástalan fedést adó alapozó tudásának ötvözése. Az all-in-one jegyében a közönségcikkeket és a luxuskozmetikumokat gyártó márkák is készítenek zseniális, ezt a bizonyos pluszt, azaz X-faktort is kínáló alapozókat, amelyeknek köszönhetően a legalapvetőbb sminktermékünk egyben a bőrápolónk is lehet.

Z – Zöld jelzés

A környezetbarát csomagolás manapság szinte alapkövetelmény, egyúttal vezető 2024-es szépségtrend. A világ vezető szépségbrandjei igyekeznek csökkenteni ökolábnyomukat, folyamatosan cserélik le a csomagolóanyagokat, míg az új márkák között sokan már eleve környezetbarát elvek mentén startolnak. A luxusszektorban is több szereplő kínál utántöltős megoldásokat, vagyis a zöld szépség már nemcsak álom, sőt nem is luxus, hanem főként saját döntés. 

Szöveg: Rózsa Ágnes, Sütő Emese Franciska, fotó: Getty Images

A cikk a Marie Claire korábbi lapszámában is megjelent.