3 sminkhiba, ami maximálisan öregít

2024. március 27.
Egy jó sminkkel akár éveket is letagadhatunk, de elég néhány rossz választás, és ennek máris az ellenkezője igaz. Megmutatjuk, hogy milyen sminkhibákat nem érdemes elkövetni, ha nem akarunk öregítő sminket.

Hiába érezzük úgy egy életünk egy pontján, hogy megtaláltuk a tökéletes sminket, elsajátítottunk minden előnyös technikát, és pontosan tudjuk, mi áll jól nekünk, mindez nem feltétlenül marad így hosszú távon. Ahogyan változik a sminkdivat, a favorit színek, árnyalatok, újabb és újabb, nagyobb tudású technológiák kerülnek fókuszba a dekorkozmetikumok fejlesztésekor, ráadásul az arcunk és a bőrünk minősége is sokat változhat az évek múlásával.

Míg egy szerintünk előnyös smink pazarul mutatott rajtunk a 20-as éveinkben, lehet, hogy 30 pluszosként már öregítő hatással van ránk – és nem feltétlenül csak azért, mert maga a smink elavult stílusú. A sminkhibák sora egészen széles lehet. Hannah Betts szépségszakértő több öregítő sminkhibát is összeszedett, amelyekre érdemes odafigyelni, ha nem szeretnénk akár évekkel idősebbnek tűnni.

Maszkhatás

Lehet, hogy örömmel figyelünk a részletekre, és imádunk a sminkünk minden pontjára nagy hangsúlyt fektetni, de ez komoly és öregítő sminkhiba is lehet. Egy minden ponton maximalista, erőteljes smink furcsa, élettelen hatást kelthet. Éveket dobhat rajtunk, ha a szemünk, a szánk, az orcáink is egyaránt hangsúlyosak, mindezt pedig egy erőteljes alapozás koronázza meg. Próbáljuk elengedni első lépésként például a tust, a szemkontúrt, elég egy jó szempillaspirál, de a rúzst is lecserélhetjük egy színezett ajakbalzsamra.

Fáradt, élettelen arcszín

Igen, valóban sokszor javasolják, hogy bizonyos kor fölött kerüljük a csillogást – hiszen ez is lehet öregítő sminkhiba. Ám a „matt tónusok” a négyzeten nem feltétlenül segítenek, főleg, ha az arcbőrünk száraz, vízhiányos. Válasszuk az extra adag táplálást, és egy csipetnyi harmatos hatást keltő és ígérő terméket. Ragaszkodjunk a jó minőségű alapozókhoz (például a Glossier, Shiseido, Charlotte Tilbury vagy Pat McGrath prémium alapozói), egy jó minőségű indulóval ragyogó arcszínt érhetünk el, miközben táplálnak, és nem is viszik túlzásba a fénylő hatást.

oregito-sminkhiba

Ceruzavékonyra kiszedett, vagy cérnavékonynak rajzolt szemöldök

Még mindig sokszor a horror, egyúttal az öregítő sminkhiba kategóriába esik – hiába kezd népszerű lenni a high fashion körökben a vékonyan szedett szemöldök. Ezzel azért is érdemes nagyon vigyázni, mert a kor előrehaladtával amúgy is fokozatosan veszíthetünk a szemöldökünk szálaiból. Ha már vannak – szó szerint – rések a pajzson, akkor próbáljuk egy színben passzoló szemöldökceruzával precízen kitölteni a réseket, majd szépen formázni ívesen szemöldökgéllel a szálakat. Egy természetes hatású ápolt szemöldök és egy pengevékony szemöldök között zongorázni lehet az éveket…

Forrás: DailyMail, fotó: Getty Images