J-Beauty, a tényleg hibátlan bőr titka

2024. június 10.
J-Beauty, vagyis a japán nők irigylésre méltóan hibátlan, rugalmas és hamvas bőre és a mögötte álló szépségrutin. Utánajártunk, és egy sor szimpatikus, a napi rutinunkba könnyen beilleszthető praktikára bukkantunk.
j-beauty

Még mindig fénykorát éli a K-Beauty, vagyis koreai bőrápolás – nem is csoda, hiszen aki egy kicsit is jártas a tudatos bőrápolás világában, tudja, hogy Dél-Koreára oda kell figyelni akkor is, ha a hagyományos, és akkor is, ha az innovatív szépítkezés iránt érdeklődünk. De nemcsak Dél-Koreára, hanem a szomszédos Japánra is: egyre nagyobb népszerűségre tesz szert ugyanis a J-Beauty, vagyis a japán szépségápolás is. A japán nők bőre kortól függetlenül makulátlan, amelynek okát a bőrük szépségének és szervezetük egészségének fenntartását célzó évszázados tradíciókban kereshetjük.

Maximalizmus vs. egyszerűség

A J-Beauty egy finom, gondoskodó rituálé, amely a bőr egészségére és ragyogására összpontosít. A legnagyobb különbség a koreaiakkal szemben, hogy a japánok nem alkalmaznak tízlépéses rutint: a bőrápolásuk maximum öt-hat fázisra korlátozódik, és fókuszában az egyszerű, de hatékony termékek állnak. Egyfajta minimalizmusra törekszenek. Hagyományos, régóta bevált, időtálló összetevőket vetnek be, és az azonnali helyett a hosszú távú hatásokra koncentrálnak. Míg a koreaiak a csillogó glass skin, azaz „üvegbőr” elérését célozzák és ehhez újabbnál újabb hatóanyagokat keresnek, a japánok csupán a bőr egészségét szeretnék megőrizni. Számukra a megelőzés fontosabb, mint a bőrhibák utólagos orvoslása. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy a japán bőrápolás, vagyis a J-Beauty a természet és a tudomány harmonikus ötvözete, amely igyekszik tiszteletben tartani a bőr természetes egyensúlyát.

Aranyat érő rizsvíz

j-beauty

Ha hatóanyagokról és összetevőkről beszélünk, akkor a japánoknak van néhány ősidők óta használt kedvencük. Az egyik a rizsvíz, amelyet még a gésák is rendre alkalmaztak a bőrük hidratálására, világosítására és ragyogóbbá, fiatalabbá tételére, mindennap átmosták vele az arcukat. Jótékony hatásait egyébként még a rizsföldeken dolgozó gazdák fedezték fel: a kezüket gyakran érte a rizsvíz, amely elképesztően puha és ránctalan lett tőle.

„Ez annak köszönhető, hogy a beáztatott rizs után visszamaradt víz gazdag B-, C- és E-vitaminokban, antioxidánsokban, fehérjében, ásványi anyagokban és gyulladáscsökkentő összetevőkben – magyarázza Baracsi Hajnalka kozmetikus. – A rizsvízzel gyakran találkozhatunk a japán kozmetikumokban, például tonikokban, fátyolmaszkokban, de akár otthon is egyszerűen elkészíthetjük: egy bögrényi jó minőségű, lehetőleg biorizst öblítsünk át néhányszor, majd áztassuk be háromszoros mennyiségű vízbe két órára. Ezután szűrjük le. Az így kapott, fehéres színű folyadék a rizsvíz, amelyet lezárt edényben egy hétig tárolhatunk, de igyekezzünk minél hamarabb felhasználni. A japán nőkhöz hasonlóan arcöblítőként, tonikként, fürdővízbe vagy akár a fejbőrünkre, hajunkra is használhatjuk. Korpás, irritált fejbőrre és hajhullásra is bevált módszer a hajmosás utáni rizsvizes öblítés.”

Zöld tea és matcha

A zöld teát és annak a finom porrá őrölt változatát, a matchát a japánok külsőleg és belsőleg is évszázadok óta használják. A matcha nagyon magas koncentrációban tartalmaz klorofillt és antioxidánsokat, így segít a sejtek fiatalságának megőrzésében és számos krónikus betegség kialakulásának a kockázatát is csökkenti.

„A japánok a bőrápoló készítményeikbe is előszeretettel beleteszik, hiszen gyönyörűen regenerálja, nyugtatja, méregteleníti, egységesíti a bőrt és késlelteti a ráncok megjelenését. A matcha és a zöld tea is kimondottan hatékony problémás, pattanásos bőrűeknek is. Ha egy kis matchaport kevés vízzel összekeverünk, máris kész az arcpakolásunk. Mivel eléggé keményre szárad, a tizenöt perces hatóidő után óvatosan mossuk le langyos vízzel” – hangsúlyozza a kozmetikus.

Bihaku és egyenletes bőrfelszín

A japán nők az egységes, minél világosabb bőr elérésére törekszenek, hiszen azt vallják, hogy a pigmentfoltok, felszíni egyenetlenségek öregítenek. A bihaku kifejezés, amely fehér bőrt jelent, szintén erre utal. „A cél érdekében olyan melanintermelést gátló, folthalványító összetevőket alkalmaznak, mint a kojisav vagy az arbutin. A kojisav a japán szaké, vagyis rizsbor készítésének egyik mellékterméke. Nagyon jól halványít, egységesít és megújítja a bőrt. Kisebb dózisban kíméletes hámlasztás érhető el vele, sőt gyulladáscsökkentő és antibakteriális tulajdonságai miatt az aknés problémákon is segít” – mondja a szakértő.

J-Beauty lépésről lépésre 

j-beautyA J-Beauty kulcsmozzanatai

Dupla tisztítás: A J-Beauty kétfázisú tisztítási folyamata olajalapú arclemosóval kezdődik, majd vízbázisú géles tisztítóval folytatódik. Előbbi eltávolítja a sminket és a napközben felgyülemlett szennyeződéseket, míg utóbbi mélyebben tisztítja a pórusokat. Fontos, hogy percekig masszírozzák a bőrt lemosás közben, hogy a tisztítás valóban alapos legyen, valamint hogy beindítsák a vér- és nyirokkeringést. Ezt fokozza a hideg-langyos váltózuhanyhoz hasonló leöblítés.

Tonizálás: A tonikok, tonerek segítenek kiegyensúlyozni a bőr pH-értékét, valamint elősegítik a következő lépések során használt termékek hatékonyabb felszívódását. Érdekesség, hogy a tonert Japánban gyakran lotionnek hívják.

Esszencia, szérum: A következő a bőrproblémát célzó, és legfőképpen a bőr hidratáltságát fokozó esszencia és/vagy szérum. A J-Beautyban központi szerepet kap a hidratáló termékek rétegezése a könnyedebbtől a nehezebb állag felé haladva.

Hidratálókrém: A japánok a lágyabb, géles krémeket kedvelik, amelyek gyorsan felszívódnak, mégis mélyen hidratálják a bőrt.

Maszk: A J-Beauty esti rutinja részét képezi a fátyol- vagy hidrogél maszk is, amely tovább fokozza a hidratáltságot, illetve – az összetevőktől függően – a ragyogást vagy a folthalványítást.

Fényvédő: A reggeli rutin elmaradhatatlan, legutolsó mozzanata a magas faktorszámú fényvédő. Ebben a japánok nem ismernek kompromisszumot, az év minden egyes napján használják – és napközben újra is applikálják. Emellett pedig egyéb kellékekkel, esernyővel, sapkával, kalappal, napszemüveggel is védekeznek a napsugárzás ráncosító, pigmentfoltképző hatásával szemben.

Tapogatás, ütögetés

A hidratáló termékek rétegezésekor a J-Beauty során egyfajta gyengéd tapogató, ütögető mozdulatot alkalmaznak. Ez egyrészt azért lényeges, mert így még véletlenül sem húzzák, feszítik a bőrüket (ami ráncok kialakulásához vezethet), másrészt segítik a készítmények hatékonyabb felszívódását. Sőt, ezáltal a vérkeringést is serkentik, ami még inkább fokozza a bőr ragyogását. A japánok szép bőrének titka abban a hozzáállásban is rejlik, hogy a trendek hajszolása helyett mindenki olyan bőrápolási rutin kialakítására törekszik, amely a saját bőrtípusához és igényeihez leginkább illeszkedik.

Ülőfürdő rituálé

A japán testápolás művészete az egyszerűségen, a tisztaságon alapul. Szerves része a mindennapos kádfürdőzés, amely nemcsak a test megtisztításáról, de a napvégi relaxációról is szól. Először tenuguival, azaz durva szövésű pamutkendővel dörzsölik át a testüket, hogy megszabaduljanak az elhalt hámsejtektől, beindítsák a vér- és nyirokáramlást, majd lezuhanyoznak, és csak ezután ülnek be a kádba. A fürdővízbe gyakran tesznek rizsvizet, gyógynövényeket vagy különböző hidegen sajtolt, tápláló olajokat. Emellett rendszeresen látogatják a tradicionális közfürdőiket, az onszeneket is. Itt a különböző hőmérsékletű medencékben meghatározott sorrendben, szertartásszerűen mártóznak meg. A japánok számára ezek a testápolási rituálék nemcsak a bőr szépségét, hanem a test és lélek egészségét is támogatják.

Szerző: Jaksa Petra, Fotó: Getty Images