Profi trükkök, hogy túlélje a hajad a nyarat

2022. június 07.
A Győrfi Béla vezette H'air szalon blogjában ezen a héten most olyan praktikákat ismerhetsz meg, amelyek segítségével a nyár végén is top formában lesz a hajad.

Nyakunkon a nyár és a nyaralás, ami számunkra jobb esetben móka és kacagás, de a bőrünk és hajunk számára igazi megmérettetés, ugyanis a több hónap alatt megszokott irodai fényekből az extra UV-sugárzásba költözve bizony kihívásokkal teli időszak is lehet. Az alábbiakban megosztunk pár trükköt és praktikát, amivel sokat tehetünk hajunk egészségének védelmében, így akár egy tengerparti nyaralás is megúszható jelentősebb károk nélkül.

Óvatosan az extrém beavatkozásokkal

A haj kémiai úton történő egyenesítése vagy göndörítése (dauer) minden időjárási körülmények között durva beavatkozásnak számít, hiszen alapvetően a szerkezete kerül átalakításra, így ebben az időszakban kiváltképp nem ajánlott. Egy-egy ilyen eljárást követően sokkal sérülékenyebbé válik a felület, ezért a nap, a sós vagy az uszodai klóros víz sokkal jobban behatolhat, mint a sértetlen hajszerkezetbe.

Ha mégis meg kell történnie, extra módon figyeljünk az ápolásra, samponok, kondicionálók és finishtermékek tekintetében egyaránt. A festett haj is sérülékenyebb ilyenkor, a napfény hatására hajlamos kifakulni, hajszíntől függően sárgulni vagy bevörösödni, ezért érdemes olyan termékeket választani, amelyek védik a nap káros sugaraitól.

Gyakoribb hajmosás

Alapjában véve nem ajánlott túl gyakran hajat mosni, de nyáron és kiváltképp egy tengerparti nyaralás alatt ezt is érdemes másképp csinálni. A nagy melegben az izzadtság, a por, a sós víz indokolja a gyakoribb hajmosást, ami akár kétnaponta is megtörténhet. Az állagon túl ennek higiénés okai is vannak, a szennyezett haj a baktériumok melegágya, ami nem egészséges sem a haj, sem a fejbőr számára. Érdemes ebben az időszakban a megszokott samponunkat egy gyengébb, kevéssé drasztikusan tisztító termékre váltani, ami mindennapos használat mellett sem borítja meg a haj természetes védekezőrendszerét.

UV-védelem

Az, hogy a bőrünket védjük a nap káros sugaraitól, alapnak számít, viszont a hajunk, már csak elhelyezkedéséből fakadóan is (a testünk legmagasabb pontján van) még inkább ki van téve ennek a veszélynek. A legbiztosabb és egyben stílusos fizikai védelem lehet a kalap használata, de ezen felül – és ha nem barátunk az ilyen jellegű fejfedés –, használjunk UV-védelemmel ellátott termékeket. Sampon, kondicionáló és finishtermékek esetében is létezik már ilyen – és valóban hathatós megoldásnak bizonyulnak.

Védelem belülről

Mint tudjuk, a szépség belülről fakad, ezért a felületi megoldásokon túl, fontos, hogy belülről is tegyünk a hajunkért. A megfelelő mennyiségű fehérjéken túl érdemes odafigyelni a folsav, B6-, B12-, és az abszolút jolly joker, azaz C-vitamin megfelelő bevitelére, illetve a folyamatos hidratálás, azaz vízfogyasztás szintén nagyban hozzájárul egészségének megőrzésében. Hajunk képes a megújulásra, a megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyag rendelkezésre állása esetén, így – mind oly sok esetben – az egészséges táplálkozás itt is sokat javíthat az ügyön.

Olvass tovább!