Szeplős bőr – így vigyázz rá nyáron!

2024. július 02.
A szeplős bőr kiemelt ápolást és odafigyelést érdemel nyáron, a napfény hatására ugyanis nemcsak sötétedhet, de hangsúlyosabbá is válhat. Lássuk, miképpen is vigyázhatunk a modern szépségtrendek szerint különlegesnek és pikánsnak számító kis foltokra, valamint a jó eséllyel érzékeny arcbőrünkre a forró hónapok során.
szeplos-bor

A divat- és a szépségipar az utóbbi években nemcsak elfogadta, hanem kifejezetten pikáns, természetes kiegészítőként tekintett az arcot díszítő pöttyökre, nem pedig valamilyen kínos, az arc esztétikáját rontó bőrhibaként.

A szeplős bőr különleges és ritka genetikai örökségre utal, így igazán különlegesnek érezheti magát az, akinek egész évben díszítik az arcát. A szeplőket tehát a genetika okozza, de megjelenésüket a megemelkedett UV-szint stimulálja, így sokunknak csak nyáron jelennek meg az arcunkon. A napfénynek való kitettség hatására a szervezetben beindul a bőrt védő melanin termelődése, aminek hatására a halvány kis foltok megerősödhetnek és megszaporodnak az orcákon, vállon, még a karon is.

Tudtad?

A szeplősödést ugyanaz a gén szabályozza, mint a vörös hajat is – ez az MRCI gén. A vörös hajú és világos bőrű embereknél nagyobb valószínűséggel jelennek meg szeplők. Ők a világ teljes népességének mindössze 4-5 százalékát teszik ki, viszont egyes felmérések szerint a világon akár 1,5 milliárd ember is rendelkezhet ezzel a különleges tulajdonsággal. Érdekesség, hogy míg általában a skótokat és az íreket tekintik a legszeplősebb nemzetnek, a kutatások szerint a filippínók mintegy 75%-a is ilyen bőrrel büszkélkedhet.

​A szeplős bőr általában együtt jár a világos, érzékeny bőrrel, ami nyáron különleges odafigyelést igényel. Íme néhány tipp a Foreo szakértőitől, hogyan vigyázhatunk kedvenc „kiegészítőinkre” nyáron.

szeplos-bor

1. Mindig viseljünk naptejet

Az első és legfontosabb a megfelelő fényvédelem. Mindig viseljünk megfelelő faktorszámú, legalább 30 faktoros fényvédőt, amit óránként ismételjünk meg, ha a napon tartózkodunk. Kerüljük a hosszú kint tartózkodást 10 és délután 4 között, és lehetőleg keressünk árnyékos területet. Akiknek a karja és a háta is hajlamos a szeplősödésre, érdemes egész évben védőruházatot viselnie.

2. Szeplő vagy nem szeplő? 

A szeplős bőr alapvetően nem jelent veszélyt az egészségre, de a szervezetünk képes rákos foltokat és anyajegyeket létrehozni, amiket könnyen össze lehet téveszteni a szeplőkkel. Ügyelnünk kell azokra a szeplőkre, amelyek alakja vagy színe megváltozik, ezért érdemes rendszeres önvizsgálatot tartani.

@isomerskincare

Replying to @salmamabdalmaged #Freckles #FreckledFace #FreckleLove #FreckleSeason #NaturalBeauty#frecklesgirl#frecklesremove

♬ original sound – Isomerskincare

3. Járjunk rendszeresen bőrgyógyászhoz

Rossz ötlet, hogy fokozott napsütésnek tegyük ki magukat azért, hogy szeplős bőrt  kapjunk. A túl sok napsugárzás hosszú távon bőrkárosodást okoz. Ha bármilyen változást, vagy új foltok megjelenését észleljük, azonnal keressünk fel egy bőrgyógyászt a megfelelő vizsgálatok elvégzése érdekében. A korai felismerés kulcsfontosságú a bőrrel kapcsolatos problémák kezelésében és gyógyításában.

szeplos-bor

4. Szeplős bőrre szabott rutin 

Bőrünk többi részéhez hasonlóan szeplőinknek is szükségük van a megfelelő ápolásra. Ehhez nem kell semmi bonyolultra gondolni. Minden reggel és este alaposan, de gyengéden tisztítsuk meg bőrünket a felgyülemlett szennyeződésektől. A maximális tisztításért utána vessünk be egy arctisztító kefét. Így bőrünk ragyogó lesz, szeplőink pedig még jobban látszanak majd. Végül ne felejtsük el a szeplős bőr hidratálását, hogy minimalizáljuk a bőrszárazságot.

@cecileemax

Freckle frendly skincare 😁 #freckles #skin #skincareroutine

♬ Rush – Ayra Starr

5. Hidratálás, hidratálás, hidratálás

Nyáron különösen fontos, hogy szeplős bőrünket ne csak külsőleg, de belsőleg is hidratáljuk. A bőr csak akkor tudja megfelelően ellátni védelmi funkcióját a káros napsugárzással szemben, ha egészséges. A hidratált bőr nem csak kicsattanóan üde, de képes minimalizálni a bőrproblémák, köztük a bőrrák kialakulásának kockázatát is.

Itt az ideje tehát, hogy ne hibaként tekintsünk a szeplőkre, hiszen friss és fiatalos kinézetet adnak az arcnak, amit kár smink mögé rejteni. Vannak, akik rengeteg pénzt költenek arra, hogy így tűnjenek ki a tömegből, ezért, akik természetesen rendelkeznek ezzel a vonással, igazán szerencsésnek érezhetik magunkat. A szeplők gyönyörűek, legyünk rájuk büszkék és óvjuk őket.

Fotó: Getty Images