Nyári hajproblémák, így védd ki őket!

2024. július 15.
Nyári hajproblémák sokasága nehezíti meg a vakáció alatt (is) az életünket. Megnéztük, mi lehet a megoldás a leégett fejbőr, a szöszös haj, az izzadó fejbőr és a sárguló szőke tincsek ellen.
nyari-hajproblemak

A nyár nem várt frizuravészhelyzeteket okozhat, de nem kell aggódni, mindegyikre találhatunk megoldást.

l. Leégett a fejbőröm

Bizony, ha nem figyelünk oda, a választéknál, hajvonalnál könnyen leéghet a fejbőr, ami aztán kellemetlen, fájdalmas húzódást, aztán zavaró viszketést, később pedig hámlást okozhat. Jobb megelőzni a hasonló „nyári hajproblémák” jelentkezését, ha nem is közvetlenül csak a hajszálakat érinti – például olyan fényvédő permetekkel, amelyeket a fejbőrre, választékra is fújhatunk. Ha pedig megtörtént a baj, könnyű állagú, hűsítő after sun tejet, gélt vigyünk fel vékonyan a leégett területre, és legyünk nagyon óvatosak a fésülködéssel.

Kedvenceink:

1 Photoderm Brume Invisible napvédő permet SPF50+ Bioderma 10 320 Ft
2 Classic SPF30 organikus fejbőr & hajpermet Coola 14 490 Ft
3 Adaptasun hidratáló fényvédő spray testre, arcra, hajra Esthederm 19 695 Ft

2. Folyton szöszös a frizurám

A hullámos és a göndör haj a párás, meleg időben könnyen zilálttá, szöszössé, így sokaknak elsőrendű nyári hajproblémává válhat. Hogy ne kelljen emiatt gyakrabban mosni és formázni, érdemes párataszító hatású termékekkel kiegészíteni a hajápolásunkat. A hővédő spray-k, hajban maradó ápolók vagy épp olajok között találunk ilyen készítményeket: tartósabbá teszik a formázás eredményét, és egy finom páraálló réteget vonnak a szálak köré, ami megakadályozza, hogy nedvesség hatására összeugorjanak, begöndörödjenek a szálak.

Kedvenceink:

1 Dream Coat Supernatural Spray Color Wow 3990 Ft
2 Humidity Blocker+ párataszító spray Joico 8900 Ft
3 Anti Humidity párataszító spray Lee Stafford 5490 Ft

3. Izzad a fejem

nyari-hajproblemak

A nyári hajproblémák ellen egy megfelelő kalap is védhet

Ha meleg van, izzadunk – bármennyire is nem szeretjük, ez egy természetes és fontos folyamat, a szervezet hőszabályozásában van szerepe. Persze ha akkora a forróság, hogy a hajunk alatt is izzadunk, a nyári hajproblémák sorát idézi elő. Frizuránk hamar zsírosnak, csapzottnak hat vagy épp lelapul, akkor lépni kell. Kössük copfba vagy kontyba a hajtömeget, hogy a tarkótájék izzadását mérsékeljük. Ha sapkát, kalapot viselünk, válasszunk természetes, jól szellőző anyagból készültet. A hajat elnehezítő ápolók helyett használjunk könnyű, hidratáló hatású termékeket. Ha gyakrabban kell mosni a hajunkat, váltsunk könnyű, mindennapos használatra alkalmas, szulfátmentes samponra. És ha csak lehet, hagyjuk ki a magas hővel járó formázó eljárásokat.

4. Sárgul a szőkém

A hamvas szőke haj hajlamos egy idő után sárga tónusúvá válni, és nyáron ez a folyamat sokkal erőteljesebb lehet, a kifejezetten idegesítő nyári hajproblémák sorát erősítve. (Ráadásul a klóros víz enyhén zöldessé is teheti a szőkített hajat, a sós víz pedig fakóvá, szürkéssé.) Hogy megőrizzük a természetesen hamvas alapszínt és ne erősödjenek fel a zavaró sárgás tónusok, használjunk lila színpigmenteket tartalmazó terméket, sampont, balzsamot vagy pakolást, hogy semlegesítsük a nem kívánt színt. Mindenféle festett hajszínnek jót tesz ilyenkor a speciális színvédő ápolás, de a szőkével érdemes kimondottan óvatosan bánni.

Kedvenceink:

1 Blonde.Angel pakolás festett szőke hajra Kevin Murphy 9449 Ft
2 Plex Blonde Boost hajerősítő sampon szőke hajra Revox B77 4990 Ft
3 Bright Balance hajbalzsam szőke/ősz hajra Innersense 14 990 Ft

nyari-hajproblemakA nyári hajproblémák ellen készüljünk megfelelő hajápolókkal

5. Sprőd a hajam

A vízparti szél, a nap és a kevesebb odafigyelés könnyen azt eredményezheti, hogy a hajunk veszít puhaságából és fényéből, egy sor nyári hajproblémát jelentve. Ez ellen ne vasalással, göndörítéssel vagy beszárítással próbáljunk tenni – hagyjuk egy kicsit fellélegezni a hajunkat. Tehetünk rá szárazon is egy kevéske balzsamot, használhatunk picit több hajvégápolót, bevethetünk gyorsan ható pakolást, de érdemes legalább most megengedni magunknak azt is, hogy ne törekedjünk a tökéletességre. Nem kell hibátlan hajjal pompáznunk a nyaralás minden egyes percében. Ha alapvetően odafigyelve ápoljuk a hajunkat, akkor teljesen rendben van, ha egy kicsit természetesebben, lazábban, kuszábban hordjuk, amíg vakáción vagyunk vagy csak otthon élvezzük a nyarat.

Amikor a mennyiség számít

A párataszító hatású termékeknél nagyon fontos, hogy bőven jusson belőlük a hajra, mintegy „itassuk át velük”. Ne spóroljunk, akkor működnek jól, ha teljesen be tudják vonni a szálakat a páraálló réteggel. Ha itt-ott nem jut belőlük a hajra, nem lesz megfelelő a hatás, a frizura könnyen újra szöszössé válik. Egy jól megválasztott olaj is nagyon sokat segíthet ennek megakadályozásában – ebből viszont ne használjunk túl sokat, egy-két csepp is elég.

Fotó: Getty Images

A teljes cikket elolvashatod a Marie Claire 2024/4-es lapszámában!