„A mérges ránc egy nehezen kezelhető terület” – dr. Kovács András plasztikai sebész mondja el a legfontosabb tudnivalókat

2024. augusztus 15.
Aki a két szemöldök között szaladó mérges ráncának szeretne búcsút inteni, beavatkozás előtt tájékozódjon, ez a terület ugyanis anatómiai bonyolultságánál fogva szakavatott kezeket igényel. Dr. Kovács András plasztikai sebész a legfontosabb tudnivalókra hívja fel a figyelmet.
Középkorú nő arcát botoxolja a plasztikai sebész

Ezt a területet úgy hívjuk, hogy »glabella« régió. Ebben a zónában három különböző fő izmot különböztetünk meg, ezek anatómiai variánsai határozzák meg a glabelláris ránc formáját. Ez lehet egy vonal, két vonal vagy tört vonal” – magyarázza Dr. Kovács András plasztikai sebész, és hozzáteszi, minél többet mimikázunk, húzogatjuk a szemöldökünket vagy nézünk haragosan, annál inkább elmélyülhet ez a vonal. Az izomzat folyamatos törése hatással van az arcbőrre, ami emiatt először egy dinamikus – avagy mozgatás hatására kialakuló – ránc formájában törik meg, majd idővel statikus ránccá alakul át, ami már akkor is látható lesz, ha nincs mozgás.

Dr. Kovács András plasztikai sebész

„Ezt a mozgást veszi célba a botox. Segítségével a dinamikus ráncok teljesen kikapcsolhatóak, ezzel pedig a statikus ráncok nagymértékben javíthatók. Minél hamarabb kezdjük el konzerválni a területet, annál előbb és jobban megőrizhető az alapállapot. A botox hónapok múltán sajnos elveszti hatását, ahogy elkezd visszajönni a mozgás, úgy válnak újra láthatóvá azok a ráncok, amelyektől a páciens szabadulni vágyott” – mondja a szakember, és többször is felhívja a figyelmet, a glabelláris ránc egy nehezen kezelhető terület, amihez kizárólag szakképzett orvos nyúlhat.

„Bár anatómiát könyvekből bárki tanulhat, az orvosi egyetemen ez a tantárgy nem véletlenül éves hosszúságú, és az egyik legnagyobb rosta. Egy hétvégi képzés során nem lehet megtanulni, hogyan helyezkedik el az izom, hol található annak mélysége, hogyan néz ki a rétegeltsége. Minden glabella más és más. Ráadásul létezik olyan eset is, hogy valakinek az anatómiai viszonyai nem átlagosak, hanem attól nagymértékben eltérőek. Ezt egy nem hozzáértő ember soha nem tudja megállapítani. Én magam rengeteg műtét során láttam, tanultam és értettem meg a terület bonyolultságát” – magyarázza dr. Kovács András, és figyelmeztet: súlyos szövődményekkel kell számolni, ha a botoxot – ami körülbelül 0,5-1 centiméteres körben fejti ki a hatását – rossz helyre szúrják be. Ha valakinek például vékonyabb az izomzata, átszúrják, és a fedésben lévő, netán egy teljesen másik izomzatba kerül a botox, úgy könnyen megtörténik a baj, például leesik a szemöldök, a szemhéj, nyálcsorgás vagy biggyedő száj jön létre. Mivel a botoxnak nincs oldószere, meg kell várni, amíg elveszíti hatását. Ez egyénileg eltérő, kettő-hat hónapig tart.

A mérges ránc kezelése

„A botox nem feltöltőanyag, hanem neuromodulátor, vagyis az ingerületátvitel gátlása útján fejti ki hatását. Botoxot csakis specifikus régiókba szabad szúrni. Amennyiben a mérges ránc annyira mély, hogy a botox nem tudja ezt korrigálni, úgy töltőanyagra, hialuronsavra is szükség lesz. Egy nyugvó állapotba hozott glabella sokkal könnyebben kezelhető hialuronsavval. Míg a botox az izomműködés befolyásolásával, addig a hialuronsav a mélyrégiót vagy a felszínt töltve volumennövekedéssel dolgozik” – magyarázza a szakember, és sorra veszi a mérges ránc kezelésének lépcsőfokait.

„Első lépésben botoxszal kezeljük meg a területet, majd két hetet várunk, hogy az kifejtse a maximális hatást. Két hét elteltével lehet csak megmondani, hogy szükség van-e töltőanyagra is. Fontos körülmény, hogy botoxkezelés után nyolc órán át nem szabad hajbókolni, hogy egy hirtelen bekövetkező vérbőség ne telítse el a kezelt izomzatot. Aggódni nem kell, az anyag nem folyik el, az izomba kerül, ha azonban nagy az izommunka, úgy az anyag közeli izomcsoportba is esetlegesen átjuthat” – mondja a plasztikai sebész, és hozzáteszi, a kezelést követő első este háton kell aludni, hogy esetlegesen nagy mértékű nyomás – például hason alvás közben – ne érje a kezelt területet. Emiatt négy-öt napig kerülni kell a rázkódással, nagy vérnyomás-emelkedéssel járó fokozott fizikai munkát és sportot is.

A kezelést követő két hétben nem szabad arcmasszázson, kozmetikai kezelésen részt venni, szaunába menni. Két hét után a botox maximálisan kifejti hatását, további változás nem fog bekövetkezni a fenti kerülendő dolgok ismételt megkezdését követően sem.

Fiatal lány mérgesráncát botoxszolja a szakorvos

Sokaknál a mérges ránc eltüntetéséhez nincs szükség hialuronsavra, a botox is elegendő

A mérges ránc feltöltése

A plasztikai sebész két hét elteltével a látottak alapján tudja megmondani, hogy szükség van-e töltőanyagra is. Amennyiben igen, úgy a beavatkozás egy újabb kritikus pontjához érkezik. „A homlokon felfelé több vastagabb artéria is fut. Ha nem hozzáértő ember nyúl a területhez, és az artériába adagolja a töltőanyagot, és az bejut a szemet ellátó érhálózatba, súlyos károsodást okozhat a látásban, legrosszabb esetben vakságot okoz, de bőrelhalással is járhat. Ilyen esetekben villámgyorsan meg kell kezdeni a töltőanyag oldását” – magyarázza, és elmondja, a töltőanyag okozta szövődmények kettő-három napon belül, vagy szinte azonnal jelentkeznek, a terület elkezd lilulni-kékülni.

„Ez az oka annak, hogy én a legnagyobb biztonságra törekszem, és a mérges ránc területének töltését egy tompa végű kanüllel végzem, sokkal feljebbről szúrom meg a régiót, és mintegy alásámfázom az árkot. Ezt követően újra várunk két hetet, és ha a páciens még mindig nem elégedett, akkor felszíni területen még pontszerűen meg lehet kezelni a régiót” – mondja dr. Kovács András, és hozzáteszi, bár minden páciens egyedi eset, meg kell említeni a szemhéj bőrfeleslegét is. Amennyiben a páciensnél ez a kórkép fennáll, a botox során az izomműködés renyhülése, és ezáltali homlokhúzogatás kompenzáló hatása elveszhet, így a botox hatására a bőrrálógás fokozódik. Esetükben a bőrfelesleg eltávolítását szokta javasolni, hogy a bőrfelesleg ne akadályozza a látást.

Ne kockáztassunk!

A szakember, mivel heti rendszerességgel korrigál elrontott beavatkozásokat, nemcsak a beavatkozás körülményeire figyelmeztet, de a megfelelő szakember kiválasztására ösztönöz mindenkit. Egy kis kutatómunkával hamar kideríthető, ki végezhet ilyen jellegű beavatkozást.

Mindenkit arra biztatok, hogy saját jól felfogott érdekében informálódjon a beavatkozás előtt. Ki lehet kérni a telephely-igazolást, a felelősségbiztosítást, a szakorvosi végzettséget, és nyugodtan jelezzük az orvos felé, hogy az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben szeretnénk dokumentációt kapni. Ez két éve kötelező, és mivel a botox gyógyszer, beadása orvosi tevékenységnek minősül, és ahogy minden orvosi felhasználásra szánt termék, úgy ez is EESZT bejelentési kötelezettséggel jár. 

Az orvosok nagy százaléka ezt nem tudja teljesíteni, mert se engedélye, se biztosítása nincsen, nem rendelkezik EESZT használati engedéllyel, hiszen nem szakorvos, így önálló tevékenységet sem tud(na) végezni. Csupán egy közérzetjavító szolgáltatásról vagy egyéb humán tevékenységről tud igazolást adni, és bár számlaképes, a számla jogköre nem fedi le a tevékenységet, amit ő valójában végez. Aki a fentebb felsorolt dokumentumokat nem tudja bemutatni, adatvédelmi csalást, jogtalan tevékenységet követ el, ami nem utolsósorban büntethető.”

A szakember elmondja, a kezelés végeztével a beleegyező nyilatkozat mellett egy pecséttel ellátott ambuláns lapot is kapnia kell a páciensnek, (ezt az EESZT dokumentáció bizonyos esetekben kiválthatja), amiben az orvos felelősséget vállal, hogy kezelte a pácienst. Utolsó lépésben egy számlát is át kell nyújtania, melyen szerepel a szakorvosi járóbeteg-ellátás. „Ha ezt bárki nem kapja meg, a kezelője bármikor mondhatja azt, hogy a kezelés nem történt meg, a páciens hivatalosan nem is járt ott. Egy elrontott beavatkozás esetén hiába perel a páciens, ha nincs hivatalos dokumentum a kezében.”

Az interneten beszerezhető botoxok minőségében sem szabad vakon megbízni. „Plasztikai sebészként én bizonyítani tudom a termék származását, bármikor visszanézhető, hogy mit használtam fel. Ne vegyük ezt félvállról, a rendelőmben nap mint nap látom, milyen súlyos károkat szenvednek el azok, akik rossz kezek közé kerültek.

Nagyon érdekes látni, hogy bár csak egy arcunk van, az emberek mégis rengetegszer kockáztatnak. A közösségi médiában a szebbnél szebb, legtöbbször fake, retusált képekkel csábítják a szépülni vágyókat. Aztán pedig… jön a feketeleves.”

Fotó: Getty Images