Egyre mélyül a mérges ráncod, de nem akarsz botoxot? Ezek segíthetnek helyette!

2023. szeptember 22.
A bőrgyógyász elárulta, szerinte melyek azok a top hatóanyagok, amikkel a legnagyobb esélyünk van felvenni a harcot a számunkra zavaró ráncokkal.
Botox helyett hatóanyag ráncok ellen
  • Nem csak azért fontosak ezek a hatóanyagok, mert a ráncok ellen hatásosak lehetnek, hanem az öregedéssel járó érzékenyebb, kiszáradásra hajlamosabb bőr kellemetlen érzeteit is enyhíthetik.
  • A botoxon túl is bőven van más megoldás, ha a ráncoktól szeretnénk szabadulni.
  • Ha csak egy-egy alkalomra szeretnénk eltüntetni a ráncokat, a sminkeléssel is sokat fiatalodhatunk.

A méltósággal megöregedni kifejezés mindenkinek mást jelent, sőt, van, akinek egyenesen sértő. Ha csak a bőrünkkel kapcsolatban nézzük, akkor is széles skálán mozog, mit tesznek meg az emberek, amikor szembesülnek az öregedés első jeleivel. Vannak, akik a finom ráncok megjelenésekor azonnal szaladnak botoxoltatni, mások hagyják, hogy a természet alakítsa az arcukat, ahogy szeretné. És vannak – valószínűleg ők vannak legtöbben –, akik a kettő között helyezkednek el.

Ha nem akarunk semmilyen fájdalmas és/vagy drága beavatkozást, például botoxoltatni, ám szeretnénk javítani bőrünk állagán, megjelenésén, a bőrgyógyászoknak remek híre van. Rengeteg olyan hatóanyag létezik, amivel a finom vonalakat és ráncokat anélkül kezelhetjük, hogy bármit az arcunkba injekcióztatnánk.

Vannak a botoxnál kevésbé invazív eljárások?

Ha teljesen azért nem zárkózunk el a kozmetikai ipar vívmányaitól, a szakember szerint akkor se várjunk azért olyan eredményt, mint amire egy idegméreg képes. „Ugyanakkor a lézeres bőrfiatalítás, kémiai hámlasztás és mikrotűs kezelések segíthetnek, hogy a bőr állaga, textúrája javuljon anélkül, hogy botoxot fecskendeztetnénk magunkba” – mondta Dr. Jeannette Graf, a Mount Sinai Kórház bőrgyógyásza.

Milyen hatóanyagok csökkenthetik a ráncokat?

A retinol és C-vitamin remek hatóanyag a ráncok ellen, ha nem akarunk botoxot

A retinol és C-vitamin remek hatóanyag a ráncok ellen, ha nem akarunk botoxot

Ha valaki nem akar vagy nem tud vagy nem akar botoxoltatni vagy más beavatkozást végeztetni az arcán, otthon is sokat tehet, hogy a bőr textúráján javítson, csökkentse a finom ráncokat. „A retinol nagyon jó anti-aging hatóanyag, mivel serkenti a kollagéntermelést és megelőzi a finom ráncok, vonalak kialakulását, ha rendszeresen hosszú időn át használjuk” – mondta a bőrgyógyász. (Itt található korábbi összeállításunk a legjobb retinol szérumokról.)

A másik top hatóanyag a bőr állagának és megjelenésének javítására a C-vitamin. Köztudott, hogy a C-vitamin erős antioxidáns hatású, megvédi a bőrt a szabad gyökök káros hatásai ellen. (Itt olvashatod el, melyek a legjobb C-vitamin hatóanyagú kozmetikumok.)

A szakember szerint az alábbi hatóanyagok fontosak még az otthoni bőrápolásban a ráncok ellen:

  • hialuronsav: feltölti a bőrt, ami teltebb és egészségesebb lesz, hatásos a kiszáradás ellen
  • niacinamid: javítja a bőr textúráját, kiegyenlíti a bőrt
  • peptidek: stimulálják a bőr kollagéntermelését, javítják a bőr textúráját

Hogyan tüntethetjük el sminkkel a ráncokat?

Ha gyors és hatásos módszerre van szükségünk – botox nélkül – a ráncok eltüntetésére, csökkentésére, a sminket is segítségül hívhatjuk. Elaina Badro sminkmester árulta el, hogyan tehetjük fiatalabbá megjelenésünket lépésről lépésre.

@marieclairehun

“Immunis vagyok a bullshitre, hogy egy nő huszonöt felett nem értékes ebben a világban” 🤘🏽 #senior #seniormodels #womenover40 #womenover50 #womenover60 #womenover50ontiktok #irisapfel #mayemusk #helenmirren #evelinehall#foryou#pusztuljonforyouba#magyartiktok

♬ original sound – Dr. Amanda Hanson

  1. Hidratáljuk bőrünket könnyű tápláló krémmel, mielőtt felvisszük a sminket. Ez csökkenti a finom ráncokat. Feltölti a pórusokat és vonalakat, simább összhatást eredményez.
  2. Folyékony alapozót és korrektort használjunk krém helyett. Finom mozdulatokkal vigyük fel, hogy ne üljön bele a ráncokba.
  3. Mindig vékony rétegekben vigyük fel a termékeket a bőrünkre. A fokozatosság azért fontos, mert így elkerülhetjük, hogy túl nehéz legyen a smink és kiemelje a ráncokat.
  4. Formázzuk és húzzuk ki a szemöldökünket, ez segít, hogy a szem sarkából felfelé tereljük a fókuszt.
  5. Erőteljes rúzzsal elterelhetjük a figyelmet bizonyos területekről, ahol úgy érezzük, mélyebbek a ráncok.

Forrás: Huffington Post, fotó: Unsplash