Hírességek üzentek a 2020-ban érettségizőknek

2020. június 10.
Az idén érettségizők számára a koronavírus-járvány miatt elmaradtak a nagy ballagások, az ünneplés, nem voltak bankettek. Bár a pandémia Európában és Amerikában már levonulóban van, a világban fellángolt a rasszizmus elleni harc. A YouTube felhívására vették fel üzeneteiket a legnagyobb hírességek, hogy útravalóval lássák el a 2020-as ballagókat ezekben a cseppet sem szokványos időkben.

Michelle Obama arra biztatta a fiatalokat, hogy használják a hangjukat (és a közösségi oldalaikat), hogy változás történjen a világban, Beyoncé pedig arról beszélt, hogy az összefogás erejével lehet javítani a színes bőrű emberek helyzetén. Lizzo és Katy Perry a jótanácsok mellett legnagyobb slágereiket is elénekelték a ballagó osztályoknak. Összegyűjtöttük, melyek voltak a legmegindítóbb, legerőteljesebb pillanatai a YouTube Dear Class of 2020 kezdeményezésének. 

Lizzo

Az énekesnő egy előadással nyitotta meg a Dear Class of 2020 kezdeményezést, amelyben a New York-i Filharmonikusokkal együtt adta elő Edward Elgar egyik leghíresebb indulóját. A zene alatt fotókat vágtak be arcmaszkban érettségizőkről és a Black Lives Matter tüntetések résztvevőiről. „Gratulálok a 2020-as osztálynak! Forgassuk fel a világot!” – mondta Lizzo a videójában.

Beyoncé

A díva üzenetének középpontjában szintén a Black Lives Matter tüntetések álltak, amelyek George Floyd meggyilkolása miatt törtek ki. Beyoncé szintén arra biztatta a következő generációt, hogy sohase féljenek kiállni az igazukért és a változásért. „Gratulálok a 2020-as osztálynak. Világméretű krízis közepébe értetek, amikor a rasszista járvány miatt ártatlan és fegyvertelen fekete bőrű emberi lényeket ölnek meg szívtelenül a világon bárhol. És ti mégis megcsináltátok. Köszönjük. Büszkék vagyunk rátok, amiért használjátok a közösség erejét, és tudatjátok a világgal, hogy a feketék élete is számít! Black Lives Matter!”

„George Floyd, Ahmaud Arbery, Breonna Taylor és oly sok más eset összetört minket. Az egész ország válaszokat keres. Láthatjuk, ahogy a kollektív szív pozitívan cselekszik, megmozdítja a változás kerekeit. Az igazi változás veletek kezdődött. Ez az új generáció az, akiket ma ünnepelünk.”

Taylor Swift

A 30 éves énekesnő megnyugtató üzenettel köszöntötte a 2020-as érettségizőket a YouTube különleges összeállításában. „Valószínűleg ez nem az a ballagás, amiről álmodtatok. Átérzem több nézőpontból is” – kezdte Taylor Swift.

 

„Mikor fiatalabb voltam, ábrándoztam a középiskolai ballagásról, ahogy ott állok minden barátommal, és feldobjuk a sapkánkat, egyforma ruhában, és minden szokásos dolog. Aztán amikor az érettségihez érkeztünk, egy turnén találtam magam az anyukámmal – bérelt autókban, repülőterek padlóján ülve, és postán küldték ki a bizonyítványomat – folytatta az énekesnő. – Nem ez volt tehát az, amit elképzeltem, ám így is rendkívül büszke voltam rá, és azt hiszem, az egyik legfontosabb dolog, amit tanultam belőle, hogy számítani kell a kiszámíthatatlanra, de ennek ellenére is ünnepeljetek. Büszke vagyok rátok, srácok, és remélem, nagyszerű időszak vár rátok, legyetek büszkék magatokra!”

Michelle Obama

A korábbi First Lady arra bíztatta az érettségizőket, hogy fordítsák a haragjukat jóra, a közösségi oldalakat pedig fontos ügyekért való kiállásra.

„Az elmúlt hónapokban az életünk alapjai remegtek meg. Nem csak a járvány vitte el túl sok szerettünket, forgatta fel a mindennapjainkat és tett milliókat munkanélkülivé. De felborultak azok az erővonalak is, amelyekre az országunk épült. A rasszizmus és a hatalom erővonalai ismét tisztán kirajzolódnak, láthatóvá vált, mivel kell megküzdenünk.”

„Ami most történik, egyenes eredménye az évtizedek óta tartó előítéleteknek és egyenlőtlenségeknek. Az igazság az, hogy amikor a kemény munkáról és az elhatározásról szóló takaros történetekkel hozakodnak elő, amit Amerikával kapcsolatban oly előszeretettel hangoztatnak, akkor az igazság sokkal bonyolultabb ennél. Túl sok ember számára ebben az országban nem számít, milyen keményen dolgoznak, a strukturális gátak, amelyeket le kell küzdeniük, túl nehézzé és hosszúvá teszik az utat.”

Olvastad már?

Lady Gaga

George Floyd meggyilkolása óta szószólója volt Lady Gaga a rasszizmus elleni harc ügyének. A 34 éves előadóművész beszédében is kiállt a rendszerszintű rasszizmus eltörléséért.

„Mindannyian azért vagyunk, hogy kihívás elé állítsuk a rendszert, és elgondolkodjunk rajta, hogyan hozhatunk létre valódi változást. Teljes szívemmel hiszem, hogy azok az emberek, akik ezt a változást elhozzák, most éppen az én beszédemet hallgatják. Tudom, hogy így van, hiszen a jövő magjai ti vagytok. Ti vagytok a magok, amelyekből egy új és más erdő sarjad, ami sokkal szebb és szerethetőbb, mint az az élet, melyet ma élünk.”

Alicia Keys

„Bár úgy tűnhet, nem sok okunk van az ünneplésre – kezdte beszédét a 39 éves énekesnő.  – Érvényes nem jól érezni magunkat most. Tudom, hogy sokan most nem gondolnak az iskolásokra. Ti mégis megmutatjátok, hogy a generációtok meggyógyít minket. Ígérem, hogy mindig a ti oldalatokon állok majd, nem számít, merre visz az igazságért folytatott harc legközelebb.”

Katy Perry

A 35 éves, várandós énekesnő zárta a Dear Class of 2020 sorozatát, előadta két 2010-es slágerét, a Fireworksöt és a Daisiest.

„Ez az a pillanat, amikor a Földön mindannyian egyszerre érettségizünk. Nem számít, hol vagyunk, azonban sohasem szabad elfelejtenünk: a bojtok jobbról balra kerülnek” – utalt Katy Perry arra a szokásra, amikor a tanulmányok befejezésének jeleként a sapkán található bojtot áthelyezik a diákok egyik oldalról a másikra.

Olvass tovább!

Forrás: Marie Claire Australia
Fotó: Getty Images